Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sviestmaizēm – nē, salātiem – jā

Sviestmaizēm – nē, salātiem – jā
25.10.2008 07:00

Atslēgvārdi

Uzņēmēja, mūžizglītības centra “Avots” valdes priekšsēdētāja Gundega Līguta ir viena no tiem, kuri apgalvo, ka viņi dzīvo nevis tādēļ, lai ēstu, bet ēd – lai dzīvotu.  Taču tik traki nav, ka Gundegai būtu pilnīgi vienalga, ar ko remdina izsalkumu viņa pati un viņas ģimene – meita un vīrs. Tagad Līgutu ģimenes ēšanas pamatprincips ir – lai būtu veselīgi. Tāpēc mamma jau sen vairs neliek pārtikas groziņā nekādus pusfabrikātus un ar krāsainām mērcītēm aizdarinātas un zem spožiem papīrīšiem noslēptas ēdamlietiņas, kuras pilnas ar dažāda veida krāsvielām un citiem uztura bagātinātājiem, kas ilgi uztur svaigumu, krāsu un smaržu, bet nomāc visu dabisko.

Gundegas mīļākā iepirkšanās vieta ir tirgus. “Jau gadiem turp ejot, zinu dārzeņu un augļu pārdevējus un audzētājus. Es viņiem uzticos, ka uz letes liktais un kastēs sakrautais ir nācis no mūspuses dobēm, no augļu kokiem un krūmiem,” paskaidroja uzņēmēja.

Ko no rītiem ēd viņas ģimene? “Nekādā gadījumā tās nav maizītes, kuras apsmērētas ar sviestu un kurām virsū desa vai siers. Es gatavoju salātus. Un mana meita arī visu ko māk pagatavot un sataisīt. Pat vēl labāk par mani,” lepojas mamma.

Pusdienās Līgutu ģimene pieturas pie tradicionālām vērtībām. Kaut gan Gundega vēlētos, lai vīrs un meita vairāk ēstu zupas, tas tā īsti nenotiek. Tāpēc nākas izdomāt dažādus paņēmienus un viltības. Ir nopirkti firmas “Zepter” trauki, un tad no televīzijas raidījuma, kurā apaļīgi cilvēki dara visu, lai zaudētu svaru, noskatīta Lolitas Neimanes vārītas zupas recepte. To var arī pielāgot savai gaumei un prasībām. Izmēģināta. Un garšo labi. Jo dārzeņi, sīki sagrieztā gaļa un citas piedevas sautējas savā sulā, un iznāk gan veselīgi, gan zupa nav trekna.

Par gaļu Gundega saka, ka to pērkot svaigu. Iemarinēt var paši un arī citādi sataisīt. Piemēram, pašu marinētam šašlikam ir pavisam cita garša un smarža. Labprāt cep arī karbonādi, tas neprasa ilgu laiku un vienmēr iznāk garšīgi. “Reiz svētkos cepu cepeti. Darbojos, kā mani mamma bija mācījusi – gan ķiplociņus iegriezumos saliku, gan ik pa laikam laistīju. Pēc krietna laika izcēlu smaržojošo, apbrūnējušo cepeti no krāsns. Noliku, lai padziest un atlaižas. Kad atgriezos virtuvē, mani mīļie laizījās vien. Nu, kas tas par prieku, ja tik ilgi nācās noņemties un tik ātri mans darbs iegājis vēderā!” nosmējās mamma.

Arī par karbonādēm viņai ir savs stāsts. Reiz ciemos atbraukušas studiju biedrenes no Jelgavas, Valmieras un Rīgas. Visas bezmaz sastrīdējušās, kā jācep karbonāde. Jelgavniece apgalvojusi, ka vispirms gaļa jāapvārta miltos un pēc tam olā, Valmieras meitene uzstājusi, ka jādara otrādi, bet rīdziniece mēģinājusi draudzenes pārliecināt, ka neko nevajag, ja nu tikai mazliet oliņā pamērcēt. Gundega zinājusi teikt, ka var apviļāt  rīvmaizē un tad sakultā olā. Tā kā liepājniece bija mājiniece, tad palika pie viņas varianta, un iznāca gana garšīgi.

Tā kā saldo ēdienu gatavošanā nepārspētas meistares ir citas viņas dzimtas sievietes, tad Gundega apgalvo, ka viņai vislabākais deserts ir saldējums. Un vēl augļi.

Bet nesen Līgutu ģimenei uzdāvināja fondī katlu. Tagad ir jauna aizraušanās. Jākausē siers, jāmērcē tajā maizes gabaliņi. “Var arī kādu vīnodziņu pamērcēt. Ai, cik garšīgi iznāk,” kārdināja Gundega. Sieru kausēšanai viņa pārvedusi no Vācijas – tur lielāka izvēle un arī lētāk iznāk, nekā mūsu veikalā. Bet, kad Vācijas krājumi beigsies, nāksies vien piemērot mūspusē atrodamos sierus. Jo darbošanās ap karsto siera katlu noder gan ģimenes vakaros, gan draugu pulkā.

Līgutu ģimenes rīta salāti

Puravs, ābols, vārīta ola (pārlieta ar to pašu ne sevišķi veselīgo majonēzi).
Rīvēts burkāns ar ķiplokiem (pārliets ar eļļu).

Zupa “Zepter” katlā

Smalki sasmalcinātiem ķiplokiem, sīpoliem, burkāniem ļauj bez taukvielām kopā sautēties. Pieliek smalki sagrieztu gaļu, turpina sautēt pašu izdalītā šķidrumā. Pieliek skābu gurķi, sēnes, olīvas, arī kādu kartupeli, papriku (visu sagrieztu). Turpina sautēt, pielejot garšai balzama etiķi un sojas mērci (sāli neliek). Vēlāk pārlej ar vārītu ūdeni, lai iznāktu šķidrs kā zupa.

Kad nāk ciemiņi

Uz irbuļa uzsprauž gabaliņu melones, kādu bumbieri, kādu vīnodziņu, siera kubiciņu. Visus kociņus glīti sasprauž kāpostgalvā, lai skaisti izskatās.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Pašlaik Gundegai Līgutai virtuvē galvenais princips ir – lai ēdiens ātri pagatavojams un veselīgs.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz