Tehnikuma audzēkne izcep gardāko torti
liepajniekiem.lv
Pagājušajā nedēļā Ogrē notikušajā Latvijas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkursā “Konditorejas izstrādājumu gatavošana” 1.vietu ieguva PIKC ”Liepājas Valsts tehnikuma” 2. kursa audzēkne Lolita Olga Savčuka, portālam pavēstīja PIKC “Liepājas Valsts tehnikums” ārējo sakaru organizatore Ieva Skābarde.
Konkursā piedalījās topošās konditorejas izstrādājumu izgatavotājas no Ogres, Rīgas, Liepājas, Daugavpils, Kuldīgas un Jelgavas.
Žūrijas komisija, kuras sastāvā bija augstskolu mācību spēki un savas nozares profesionāļi, vērtēja konkursantu veikumu gan sagatavojot mājasdarbu, gan arī praktiski darbojoties uz vietas.
Mājas darbā tika dots uzdevums izstrādāt trīs dažādas receptūras/tehnoloģiskās kartes tortei ”Vasaras svētki”. Mājasdarbs tika iemūžināts fotogrāfijās un par to sagatavota arī prezentācija žūrijai un pārējiem konkursa dalībniekiem. Konkursa tortes tapa uz vietas.
Katram dalībniekam sava torte bija jāprezentē žūrijai, kuras pārstāvji pagatavoto konditorejas izstrādājumu arī degustēja.
Lolita Olga konkursa žūrijai gatavoja torti ”Vasaras veltes”, kura sastāvēja no divu veida biskvītiem, turku jogurta krēma un smiltsērkšķu krēma. Kā pastāstīja konditorejas pasniedzēja Ineta Moiseņa un konkursante Lolota Olga, recepti abas izdomājušas skolā. ”Ja jau vasara, tad gribas kaut ko svaigu, vieglu,” uzsver skolotāja.
Grūtākais konkursa gaitā bijis izturēt žūrijas spriedzi, jo nepārtraukti kāds skatījies uz pirkstiem, atzina Lolita Olga. Kā arī pārsteigums bijis ”melnā kaste”, kurā bija četri produkti, no kuriem viens bija jāiekļauj kūkas gala variantā. Lolita Olga izvēlējās mango, bet kastē vēl bija fizālis, cukura mastikas masa, kā arī cukura krāsainie graudiņi.
Kamēr konkursa dalībnieki gatavoja tortes, viņu pedagogi piedalījās pieredzes apmaiņas seminārā, kura laikā apmeklēja SIA ”Fazer Latvija” un kafejnīcu ”Pūres beķereja”. Jelgavas Amatu vidusskolas skolotāja Gunta Briede dalījās pieredzē, kā jauno konditoru, maizes un miltu konditorejas izstrādājumu speciālistu sagatavošanā izmantot radošumu, bet PIKC ”Ogres tehnikums” pedagoģe Gita Kalnaģeidāne iepazīstināja kolēģus ar pārtikas krāsu daudzveidību un vadīja praktisko nodarbību. Iedvesmojoties no pastaigas pa Ogri, pēc viesu ierosinājuma tortes noformējums tika veltīts Ogres pilsētai un tās simboliem – Daugavai un trim priedēm.
Konkursa rezultāti: 1.vieta Lolita Olga Savčuka (PIKC ”Liepājas Valsts tehnikums”) – 94.4 punkti, 2.vieta Sintija Fogele (PIKC ”Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”) – 92.8, 3.vieta Reina Gorkija (PIKC ”Ogres tehnikums”) – 92.6 punkti.