Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vīna šarms rudens noskaņai

Vīna šarms rudens noskaņai
14.09.2009 11:13

Atslēgvārdi

Jau gads apritējis kopš Liepājas izcelsmes holdinga “UPB” ietvaros tapusī “Vīna studija” priecē šī dzēriena baudītājus visā Latvijā, un kopš aprīļa šās kompānijas piedāvājums guvis ievērību arī mūsu pilsētā.

Ņemot vērā visu vērā ņemamo ap dažāda ranga ķibelēm teju vai neticami šķiet, ka gada laikā “Vīna studija” spējusi panākt miljons eiro lielu apgrozījumu, kas varētu nozīmēt, ka lai arī kādi vēji pūš Latvijas platuma grādos vīna kultūra dzinusi dziļākas saknes.

Taču ne par cipariem vai biznesa filozofiju šis stāsts. Arī to, vai patiešām vīnā patiesība, un vai tas palīdz labāk saprast, ka dzīve ir skaista, atstāsim citai reizei. Jo brīdī, kad nāk rudens izgleznot Latviju, minētā vīna studija  ar vīnziņu un konsultantu komandu  izvērtējusi un piešķīrusi goda titulu “Labākais vīns savā klasē 2009. gadā”. Ja ņem vērā, ka kompānija  piedāvā ap 500 dažādu nosaukumu vīnu, tad varat vien iedomāties, cik stipru veselību un rūpīgi koptas prasmes nepieciešamas ekspertiem, lai noteiktu 15 pašus labākos vīnus. Lai, savukārt, vienkāršais mirstīgais  vīna baudītājs spētu novērtēt visu 15 dzērienu atbilstību šai kategorijai, arī vajadzētu vismaz pāris nedēļu brīvu teju katru vakaru, tāpēc redakcija aicināja “Vīna studijas” vadītāju un holdinga “UPB” viceprezidenti Ilzi Freimani speciāli mūsu lasītājiem izvēlēties savu kategorijas “Gada Vīns 2009” dzērienu absolūto Top 3.


1. Vigna Dogarina Ca’di Pietra Prosecco (Itālija)

Dzirkstošo vīnu kategorijā gribētos ieteikt itāļu Prosecco. Pirmkārt itāļiem šie ir ļoti garšīgi vīni, un konkrētais vīns ir arī viens no maniem personiskajiem favorītiem. Otrkārt, itāļu Prosecco tāpat kā spāņu Cava dzirkstošie vīni ir ļoti demokrātiski cenas ziņā, bieži vien pretendējot uz adekvātām garšas vērtībām kā dižciltīgie un daudzkārt dārgākie Francijas ciltsbrāļi. Šā garšā jūtamas delikātas, neuzbāzīgas un stilīgas augļu nianses. Vīns būs ideāls kā aperitīvs, lai gan manuprāt to var baudīt neatkarīgi no ēdienreizēm.

 

 

 


2. 
Babich Sauvingnon Blanc 2007 (Jaunzēlande)

Jaunās pasaules vīni arvien intensīvāk, drošāk un pārliecinošāk konkurē ar Eiropu, un veiksmīgākie darinājumi izaicinājuma cimdu pratuši mest tā, ka paši jau kļuvuši par neapstrīdamu vērtību un etalonu. Vieni no šādiem veiksminiekiem ir Jaunzēlandes baltvīnu darinātāji, kas strādā Hawke’s Bay apgabalā. Šis vīns ir bagātīgs ar intensīvu aromātu, kurā jūtamas ērkšķogas un svaigi pļautas zāles nianses. Vīna garša ir izsmalcināta un augļaina ar lieliski sabalansētu skābes līmeni, garšā dominējot sarkano ābolu un melones notīm. Neapšaubāmi, ka šis vīns sasniedzis solīdo vīnu kategoriju, un tas atspoguļojas arī cenā, tāpēc, ja ļauts, no demokrātiskajiem  baltvīniem ieteikšu spāņu El Yugo Airen, kas vienkārši ir izcils vīns par tam noteikto cenu.

 

 

 3. Rivetto Dolcetto D’Alba Ercolino 2007 (Itālija)

Sarkanvīnu kategorijā vairāk nekā cituviet izvēle atkarīga no garastāvokļa, tāpēc šeit padomus dot ir visriskantāk. Mans favorīts būs vieglais Dolcetto vīns, kas tapis slavenajā Pjemontas vīnu darīšanas reģionā.  Rubīnsarkanais vīns ar augļaino ķiršu buķeti vienlaikus ir tik pārsteidzoši delikāts, labi sabalansēts un samtains, ka nevar būt smādējams. Tas ir plūstošs, bez agresīviem tanīniem, un, iespējams mazliet sievišķīgs, taču kā atmiņas par vasaru varētu labi garšot visiem. Arī sarkanvīnu izlasē nevaru nociesties bez alternatīva  piedāvājuma. Giordano Cabarnet Zinfandel no Itālijas būs izvēle no demokrātiskā gala un intensīvu zemes aromātu ar tikko manāmu piparu niansi garšā, vēstot, ka ir atnācis ražas pārpilns rudens.

 


Klāvs Bridējs,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz