Darīt, ko nedara citi
"Kurzemes Vārds"
Kungu ielas kvartāla jeb “Namīna”, Hoijeres viesnīcas un “Jauniešu mājas” pagalmā būs pēdējie šīs vasaras garšu svētki – “Ķirbju balle”. Iespējams, ka tā būs arī pēdējā balle šajā pagalmā uz pāris gadiem, jo pēc dažiem mēnešiem ir jāsākas Hoijeres viesnīcas jeb tā sauktā Pētera namiņa restaurācijai. Garšu balles rīko un Kungu ielas kvartālu pārrauga SIA “Latviešu biedrības nams”, kuru vada Vita Hartmane.
“Trīs galviņas kopā” Garšaugu, kartupeļu, spinātu, kabaču un citu garšu balles aizsākās 2014. gadā, un tās mēdz apmeklēt vairāki simti cilvēku. Katru mēnesi viena balle. “Zemeņu balles” dienā pagalmā ienācis pat apmēram tūkstotis apmeklētāju. Arī vācu, japāņu un mūsu pašu latviešu tūristiem šie svētki ir bijuši lielisks iemesls pagalmā ienākt, ko interesantu ieraudzīt un arī pašiem kaut ko darīt. Stāsta V. Hartmane: “Ideju smēlāmies no mājīgā Kalnciema ielas kvartāla Rīgā. Pilsētas centrā atrast ābeli, ērkšķogu krūmu un rabarberu – tā jau mūsdienās ir ekskluzīva parādība. Jo visur ir bruģis, plastmasa un eiroremonts. Šeit ir 17. gadsimta ēku aura, folkloras skola, kur saimnieko “Atštaukas”. Kultūra ar dabas veltēm ļoti labi saskan. Pirms pieciem gadiem sākām prātot, kā Liepājā nav? Man ienāca prātā, ka te pie atklāta pavarda cilvēkus var izglītot par latvisko gastronomisko un kultūras mantojumu. Tagad jau tas ir pāraudzis izglītojošos dzīvesziņas pasākumos, man patīk, ka cilvēkiem šie pasākumi ir bez maksas. Šķiet, ka ir trāpīts desmitniekā. Ļoti labas ir šī projekta vadītājas Madara Lubāne un Simona Puiga, kuras ir piesaistījušas meistarus un folkloristus no visas Latvijas.” Tā arvien, meklējot jaunas idejas, “trīs galviņas kopā saliekam un domājam”, viņa saka.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 1.septembra numurā.
#kvards-20170901-09#