Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gan tukšas ēdamzāles un slēgtas durvis, gan pavāri pie kastroļiem. Kā ēdinātāji tiek galā ar ierobežojumiem

Ārkārtējās situācijas otrais vilnis ēdinātājus skar smagāk nekā pavasarī. Daļa Liepājas ēstuvju paņēmušas pauzi cerībā, ka decembra pirmajā pusē varēs atsākt pilnvērtīgu darbu, taču vairums kafejnīcu un restorānu turpina mielot liepājniekus un pilsētas viesus, tiesa gan, ārpus savām telpām.

Gan tukšas ēdamzāles un slēgtas durvis, gan pavāri pie kastroļiem. Kā ēdinātāji tiek galā ar ierobežojumiem
Restorāns "Roma" izbeidzis savu darbību. "Negribas teikt, ka padevos, bet šajā gadījumā savlaicīgi nokāpu no kuģa," pauž slēgā restorāna "Roma" vadītājs Rauls Silts. (Foto: Egons Zīverts)
19.11.2020 06:00

Ilze Ozoliņa, Daiga Lutere, Miks Kuncītis

"Kurzemes Vārds"

Šoreiz nenobijās

Pavasarī, kad valstī pirmo reizi noteica ārkārtējo stāvokli, itāļu restorāns “Bel Cibo” uz laiku slēdza savas durvis. “Faktiski nedēļu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas restorāns jau tika slēgts, jo, uzzinot no sadarbības partneriem Itālijā, kāda ir situācija šajā valstī, sapratām, ka Latvijā valdība rīkosies tāpat,” pauž “Bel Cibo” īpašnieks Kaspars Šupiņš.

Jau oktobra sākumā viņš paredzējis, ka pie mums atkal izsludinās ārkārtējo stāvokli, taču šoreiz restorāns bija gatavs turpināt darbu un to arī dara, piedāvājot ēdienu līdzņemšanai, kā arī paši to piegādā klienta norādītajā adresē. Tas ļāvis saglabāt darba vietas.

K. Šupiņš pauž, ka ēdienu piegāde un līdzņemšana bijis restorāna deviņu gadu projekts, kam līdz šim nav varējuši tā īsti pieķerties.

Šis piedāvājums ilgstoši pētīts, aptaujājot klientus, līdz ārkārtējā situācijā sapratuši, ka ir pienācis īstais brīdis. “Mums ir savs klientu loks, bet patīkami, ka iegūstam arvien jaunus restorāna viesus un draugus. Tagad varam viņiem piedāvāt to pašu ēdienu, ko pasniedzām uz vietas, tikai par samazinātu cenu, novērtējot to, ka cilvēki pie mums nāk. Šogad mēs darbību pilnveidojām, paplašinājām, investējām. To, ko neizdarījām pavasarī, kompensēsim tagad. Nenobijāmies un ieguldījām, lai mūsu viesiem būtu kas tāds, kas Liepājā līdz šim noteikti nav bijis. Kas tas ir? Vēl pāragri atklāt,” teic restorāna īpašnieks.

Jāuzklausa viesu pārmetumi

Arī uzņēmums “Tiamo grupa”, kas Liepājā saimnieko vairākos restorānos un kafejnīcās, jau iepriekš paredzējis, ka valstī atkal var noteikt ārkārtējo situāciju, taču tik striktiem ierobežojumiem neesot iespējams sagatavoties, atzīst “Tiamo grupas” pārstāvis Toms Zukulis.

“Mūsu pamatdarbība ir ēdienu pasniegšana uz vietas. Jā, ēdienu piegādājam arī uz mājām, bet tas ir papildinājums pamatdarbībai. Mums ir plašas ēdināšanas vietas – zāles, kuras šobrīd stāv tukšas. Bijām gatavi, ka ierobežojumi būs līdzīgi pavasarī noteiktajiem. Aprīkojām vietas ar organiskā stikla sienām, lai norobežotu galdiņus, iegādājāmies aizsardzības līdzekļus un veicām citas preventīvas darbības. Taču nav iespējams sagatavoties situācijai, ka darbību apstādina teju pavisam,” viņš skaidro.

Šobrīd uzņēmums aizvēris vairākas ēdināšanas vietas, pārējās strādājot ar minimālu kapacitāti, pasniedzot ēdienu līdzņemšanai un piegādājot uz mājām. “Pavasarī bija ierobežojumi. Šī ir pavisam jauna situācija, kad darbību uz vietas pārtrauc pavisam,” atzīmē T. Zukulis. “Papildus jau tā grūtajai situācijai sastopamies ar viesu neapmierinātību un jautājumiem, uz kuriem mēs diemžēl nevaram sniegt loģiskas atbildes. Nemitīgi izskan pārmetumi, kādēļ viesis nedrīkst piesēst tukšā zālē un papusdienot.”

Uzņēmuma pārstāvis arī pauž, ka, pieņemot lēmumu par šādiem ierobežojumiem, aizmirsts par cilvēkiem, kuriem ēšana ārpus mājas ir nepieciešamība, nevis izvēle.

“Cilvēkiem bieži nākas apmeklēt vietas tālāk no savām mājām un darbavietām. Viņi dodas uz citām pilsētām, lai apmeklētu ārstus, nokārtotu personiskas vai darba darīšanas. Šādas situācijas nav retums, tā ir ikdiena. Paēst pie galdiņa, kur ievērota divu metru distance, nav atļauts. Tas jādara pieturā, tirdzniecības centrā uz soliņa vai kādā vietā, kur iespējams apsēties. Neesam pārliecināti, ka tas ir drošāk par sēdēšanu pie tikko dezinficēta galdiņa, kur ievērota attiecīgā distance.”

Lielākā problēma – rēķini

Alija Kukīteir gastrobāra “River” un kafejnīcas “Upele” īpašniece. Ēdināšanas nozarē pieredzējusī uzņēmēja atzīst, ka bijusi gatava tai situācijai, ka valstī noteikto ierobežojumu dēļ ikdiena vairs nebūs tāda, kā ierasts. Pieredze jau gūta pavasarī. Šobrīd gastrobārs ir slēgts, bet “Upele” atvērta piecas stundas dienā. Tur pastāvīgie klienti var nopirkt kafiju un gardumus līdzņemšanai. “Protams, gaidām, ko valdība turpmāk lems, kā šie lēmumi ietekmēs mūsu darbu,” pauž A. Kukīte.

“Restorāni un kafejnīcas pēc savas būtības nav vietas, kur izsniedz ēdienu līdzi nešanai. Tās ir vietas, kur cilvēks var gan paēst, gan uz brīdi atpūsties.

Tagad maksājam visus rēķinus, nesaņemot ienākumus. Gatavojam jaunu ēdienkarti nākamajam gadam un ceram, ka tomēr arī šogad vēl varēsim atvērt durvis. Bet, ja godīgi, lielu cerību uz to gan nav.” Kas šajā brīdī ir vislielākās problēmas? Uzņēmēja neslēpj: “Nomaksāt visus rēķinus. Ceru, ka telpu iznomātāji kaut nedaudz samazinās ikmēneša summu. Solījumi ir.”

Pērn atvērtās kafejnīcas “Juliet” vadītāja Evija Sīkle optimismu nav zaudējusi un smaidot saka: “Mēs gaidām klientus! Kafejnīca nav aizvērta, gatavojam līdzņemšanai. Izstrādājam jaunu ēdienkarti, kurā būs itāļu pastas. Pārdodam itāļu saldējumu, lai arī mūsu jaunā saldējuma kafejnīca vēl nav atvērta.” Vadītāja neslēpj, ka ikdienu tomēr ietekmējot tas, ka, ievērojot distanci, apmeklētāji vairs nedrīkst uzturēties telpās, kā bija pavasarī. Pieņemt, algot speciālu cilvēku, kas varētu piegādāt ēdienus, nav rentabli.

Ēdināšanas nozarē notiekošais neiepriecina, jo ne viena vien laba ēdināšanas vieta, sākoties kovida otrajam vilnim, aizvērta, taču, kā komentē vadītāja, pēc pavasarī gūtās pieredzes šāds scenārijs bija gaidāms. Viņa prognozē, ka grūts būs arī nākamais pavasaris: “Ļoti ceram, ka mums pietiks spēka sagaidīt nākamā gada vasaru. Sākām blakus iekārtot restorānu “Romeo”, bet šobrīd tā atvēršana atlikta uz vēlāku laiku.” Runājot par galvenajiem šķēršļiem, kas nevairo optimismu, E. Sīkle saka, ka ļoti būtu vajadzīgs valsts atbalsts uzņēmējiem, kas savu darbību sākuši nesen un nav paguvuši sapelnīt līdzekļus tā saucamajam drošības spilvenam.

Jau sesto gadu ēkā, kur atrodas veikals “Maxima” ar tautā pazīstamo nosaukumu “Cukuriņš”, atvērta ēdnīca, kas tiek dēvēta par “Cukuriņa ēdnīcu”. Tās saimniece Ivonna Būdeniece uzsver: “Šī nav kafejnīca, bet darbaļaužu ēdnīca, kur viss notiek pa vienkāršo, bez lieka smalkuma un uzcenojumiem. Ēdienus, kas jau iepriekš sagatavoti, piedāvājam par adekvātām cenām, arī porcijas ir pietiekami lielas. Pie mums pusdienās droši var nākt strādnieki darba drēbēs, viņi lielākoties arī ir mūsu klienti. Uzticību esam ieguvuši un šobrīd par apgrozījumu nevaram sūdzēties. Kamēr strādās uzņēmumi un maksās algas, arī mums būs darbs.”

Uzņēmēja analizē, ka šobrīd vieglāk ir tiem, kas dzīvojuši pieticīgi un arī iepriekš pusdienas saviem apmeklētājiem pasnieguši šķīvī, kas maksā vienu, nevis, piemēram, sešus eiro.

Noturēties palīdzot arī tas, ka ik dienu plecu pie pleca kafejnīcā strādājot abi ar vīru. Ir tikai daži algoti palīgi. I. Būdeniece norāda: “Tādu kafejnīcu, kurās paši īpašnieki ikdienā ir pie plīts vai aiz letes, Liepājā nav daudz.”

Lai neiešautu sev kājā

“Visu oktobri lauzīju galvu, kā dzīvot, strādāt tālāk, un tad pieņēmu lēmumu, ka restorāns “Roma” tomēr jāslēdz. Tas notika pārdomāti un izvērtējot situāciju, lai pats sev neiešautu kājā. Visam ir robežas,” sarunā atklāts ir nu jau slēgā restorāna “Roma” vadītājs Rauls Silts. “Par savu lēmumu gan telpu iznomātāju, gan kolēģus informēju jau nedēļu pirms stingro ierobežojumu ieviešanas. Negribas teikt, ka padevos, bet šajā gadījumā savlaicīgi nokāpu no kuģa.”

Uzņēmējs atzīst, ka visgrūtāk samierināties ar neskaidrību – kad ierobežojumi beigsies, kad vīruss atkāpsies. To varot pilnībā saprast, ka šajos apstākļos liepājnieki sāk vairāk pietaupīt naudu un tik bieži kā iepriekš ēdināšanas vietas neapmeklē. Pirms atbildēt uz jautājumu, kāda Liepājā un sabiedriskajā ēdināšanā ir gūta pieredze, R. Silts nopūšas: “Stāstīt varētu daudz…  Pirmajā gadā ieguvām nenovērtējamu pieredzi ar daudzām mācībām, kā Latvijā notiek uzņēmējdarbība. Otrais gads nesa strauju izaugsmi. Šī gada sākums izskatījās vēl labāks, ar kāpumu, bet tad nāca savādais pavasaris un šis rudens. Nopelnītais kusa rēķinos un nodokļos.”

Uzņēmējs pauž pārliecību, ka bez darba nepaliks, jo jau saņēmis interesantus piedāvājumus. Pagaidām nedaudz jānogaida, kas notiks pasaulē.

Joprojām jāatgādina

Pirmdienas pēcpusdienā kopā ar Liepājas Pašvaldības policiju “Kurzemes Vārds” apsekoja vairākas ēdināšanas iestādes pilsētas centrā. Jau pirmajā kafejnīcā “Juliet” policisti konstatēja pārkāpumus, proti, tās telpās bija vairāki cilvēki bez sejas maskas, turklāt daži no viņiem uz vietas baudīja dzērienus.

Likumsargi kafejnīcas darbiniekiem un apmeklētājiem atgādināja par drošības prasībām, kā arī piefiksēja personu datus (atkārtota pārkāpuma gadījumā šie cilvēki var saņemt sodu). Lai arī kafejnīcā “Darbnīca” bez apkalpojošā personāla pie galdiņa sēdēja tikai viens cilvēks, arī viņa personas dati tika pierakstīti, jo viņš nelietoja sejas masku. Vīrietis gan apgalvoja, ka ir kafejnīcas darbinieks.

Ātrās ēdināšanās iestādē “Hesburger” (Stendera ielā) bija kādi desmit klienti, kas stāvēja rindā, un lielai daļai no viņiem nebija sejas maskas. Tiesa, vairums no viņiem bija vecumā līdz 13 gadiem (maska obligāti nav jālieto). Ar gados vecākiem cilvēkiem, kuriem šī prasība ir obligāta, policisti situāciju pārrunāja un atgādināja arī par divu metru distanci. Jāteic, ka pirmdien ap pusdienlaiku laikraksts novēroja, ka “Hesburger” āra terasē pie galdiņa ēda vairāki pusaudži, kas arī pēc ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas ir aizliegts.

Turpat blakus esošajā “Čili Pizza” neviena apmeklētāja nebija. Viena no uzņēmuma darbiniecēm skaidroja, ka ēdiens klientiem līdzņemšanai tiek iedots pie durvīm, tādēļ apmeklētāji telpās praktiski neuzturas. Ierodoties policijai, maskas gan abām darbiniecēm nebija. “Mēs jau šeit vienas pašas, tāpēc arī nav masku,” teica viena no viņām.

“Lotte Caffe” (“Pīrāgi-pīrādziņi”) neviena apmeklētāja nebija, turklāt telpās galdiņi bija izvietoti tā, ka tur apsēsties nemaz nav iespējams. Šī nebija vienīgā iestāde, kur apmeklētājiem jau pēc galdiņu izvietojama uzreiz ir skaidrs, ka nekāda pasēdēšana šeit nesanāks.

Ar policiju apsekojām vēl vairākas ēdināšanas vietas, taču tās vai nu bija slēgtas, vai arī tajās neatradās neviens klients.

“Turpinām pārbaudīt arī citas tirdzniecības vietas, un uzņēmumiem esam norādījuši, lai vairāk pievērš uzmanību informatīvajiem materiāliem par piesardzības pasākumiem un ierobežojumiem, proti, lai izvieto tos tā, ka visi var labi redzēt. Tāpat esam aicinājuši tirgotājus pievērst īpašu uzmanību vietām, kur izvietotas akcijas preces, lai tur nenotiktu drūzmēšanās,” sacīja Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Kaspars Vārpiņš. 

Jāatgādina, ka no 20. novembra cilvēkiem bez sejas maskas arī ēdināšanas iestādēs var uzlikt naudas sodu līdz 50 eiro.

Uzziņai

Ierobežojumi ēdinātājiem

  • Ārkārtējās situācijas laikā no šā gada 9. novembra līdz 6. decembrim sabiedriskās ēdināšanas vietās drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.
  • Ēdienu līdzņemšanai var izsniegt turpat sabiedriskās ēdināšanas telpās, maksimāli nodrošinot bezkontakta piegādi.
  • Ēdiena pasūtījums jāveic iepriekš, lai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums var nodrošināt, ka klienti nedrūzmējas telpās pie ēdienu piegādes/saņemšanas.
  • Ja rodas situācija, ka ēdiena pasūtījumu noteiktā laika periodā ir ļoti daudz un klienti ierodas ēdināšanas vietā pēc tiem, uzņēmumam jānodrošina, ka telpās nenotiek drūzmēšanās. Uzņēmuma telpās ēdienu var saņemt viena persona, ievērojot drošības pasākumus – darbinieka aizsardzība (maska, cimdi), 2 metru distance, bezkontakta apmaksa (cik vien maksimāli iespējams), klientam jābūt maskā.
  • Ēdienam līdzņemšanai jau jābūt porcijās.
  • Sabiedriskās ēdināšanas vieta var darboties diennakts režīmā, ja tā nodrošina ēdienu piegādi.
  • Sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības vietas ārkārtējās situācijas laikā nedrīkst piedāvāt iespēju klientiem uz vietas paēst ne iekštelpās, ne ārtelpās. Ja iepriekš sabiedriskās ēdināšanas vietas ārtelpās tas ir bijis iespējams, šobrīd attiecīgās vietas (galdiņi, sēdvietas u.c.) jānorobežo, piemēram, novelkot auklu vai lenti.

Avots: Ekonomikas ministrija

Ēstuvju ceļvedis Liepājā

Nestrādā

  • “Hot Potato”
  • “Roma”
  • “River”
  • “MO Liepāja”
  • “Kūp bbq”
  • “O! Bistro”
  • “Vecais Taizel’s”
  • “Wood Stock”
  • “Doka pica”
  • “Panna”
  • “Vecliepāja”

Gan piegāde, gan līdzņemšana

  • “Kapteinis”
  • “Piparmētra”
  • “Bel Cibo”
  • “Pastnieku māja”
  • “Boulangerie”
  • “Saldējums Liepāja”
  • “Darbnīca”
  • “Fontaine Delisnack”
  • “Fontaine Palace”
  • “Street Burgers”
  • “Bruno”
  • “Čili Pizza”
  • “SushiBoom”
  • “Lotte caffe”
  • “Olive” 
  • “Čello”
  • “Cepelīni”
  • “Lira”
  • “Loms”
  • “Grēēks”
  • “Sushi Station”
  • “Daily”
  • “Dzintara boulings”
  • “Boroffish”
  • “Cafe 21”
  • “Hesburger”
  • “Trīs sivēni”
  • “Marcipāns”
  • “Amber Pizza”

Tikai līdzņemšanai

  • “Upe”
  • “Red Sun Buffet” (pludmales bārs)
  • “Piano”
  • “Upele”
  • “Oskars”
  • “Čebureki”
  • “Juliet”
  • “Pumpurs māja”
  • “Anna” “Rietumkrasts”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz