Kā Fēnikss atgūstas no pelniem
Maizes ceptuve atguvusies pēc ugunsgrēka
Salkani skābenā maizes smarža degunu kutina jau Priekules maizes ceptuves pagalmā. Pavērtās durvīs redzami nesen cepti brūni kukulīši, kārtīgi sarindoti uz plātīm. Laikam dzesējas. Maizes ceptuvē krīzes sekas nemana – ne algas samazinātas, ne darbiniekus plāno atlaist. Lielas pārmaiņas gan skārušas vadītāja krēslu. Tajā tagad sēž ne vairs Raivo Blumbergs, bet gan Zane Barute.
Par akciju sabiedrības “LPB” nozares “Priekules maizes ceptuve” vadītāju Zane Barute kļuvusi šonedēļ. Viņa pastāsta, ka līdz pagājušā gada maijam strādājusi uzņēmuma “JLM grupa” Liepājas ražotnē. Bijusi atbildīgā par produktu kvalitāti un darba aizsardzību, vadījusi arī “Liepājas maiznieka” konditorejas cehu. Tad pārnākusi uz Priekules maizes ceptuvi, kur gandrīz gadu veikusi direktora vietnieces pienākumus.
Zaudētie klienti atgūti
Kopš ugunsgrēka, kas maizes ceptuvē izcēlās 2007.gada jūnijā, pagājis jau pusotrs gads. Šogad ceptuvē uzstādīta jauna iekārta baltmaizes cepšanai. Te viss notiek nevis ar rokām, bet automātiski. Mīkla tiek ievietota lielā toverī, no kura automātiski sadalīta viena izmēra kukulīšos. Iepriekš to darīja ar rokām, tāpat kā ražojot rupjmaizi un saldskābmaizi.
Par to, kā veicies pērn, Z.Barute zina teikt tikai to, ka gads noslēdzies ar peļņu. Dati vēl tiek apkopoti. Salīdzinot ar 2007.gadu, maizes pārdošanas apjoms palielinājies, toties samazinājies pieprasījums pēc konditorejas izstrādājumiem.
Mazāk pērk smalkmaizītes
Ekonomiskā krīze maizes ceptuvi pagaidām nav pārāk skarbi skārusi. Pieprasījums pēc maizes ir tikpat liels kā iepriekš, mazāk pēdējā laikā pērkot tikai konditorejas izstrādājumus. “Uz ko var ietaupīt, uz to cilvēki arī ietaupa,” secina ceptuves vadītāja.
Tādēļ notikušas izmaiņas konditorejas izstrādājumu klāstā – tiek ceptas jauna veida kūciņas, smalkmaizītes, tortes. “Izvērtējam situāciju un piedāvājam lētākus produktus – lai cilvēki var nopirkt. Tagad ļoti daudzi skatās uz cenām,” novērojusi Z.Barute. Ceptuvē strādā 72 cilvēki. Ir divas maiņas – maizi cep arī naktī. Darbdienas ilgums atkarīgs no veicamā uzdevuma specifikas. Cits vienā maiņā strādā 12, cits – astoņas stundas.
Ne darbinieku skaitu, ne algas Priekules maizes ceptuvē pagaidām negrasās samazināt. Par biežu kadru mainību sūdzēties arī nevarot, sevišķi pēdējā laikā, kad darbu nav viegli atrast. Arī vakanču patlaban neesot, toties ļoti daudzi nesot CV, lai pieteiktos darbā. “Ja kaut kas mainīsies, mums būs no kā izvēlēties,” atzīst Z.Barute. Šā gada uzdevums ir panākt, lai nesamazinās produkcijas noieta apjoms.
Plašāk par Priekules maizes ceptuvi lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 17.janvāra numurā Ilzes Šķietnieces publikācijā.
Baltmaize Priekulē tagad tiek cepta, izmantojot modernu elektronisko iekārtu.
Priekules maizes ceptuves jaunā vadītāja Zane Barute.