Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

15. vidusskolas gaiteņos aplūkojama skolēnu fotoizstāde

Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas gaiteņos aplūkojama fotoizstāde, kuras autori ir paši skolēni. “Man ļoti patīk,” par rezultātu priecājas skolas sociālā pedagoģe Dace Liepa, idejas iniciatore, atzīstot, ka daži audzēkņi ar savu sniegumu pat pārsteiguši. Attēlos ir dabas skati dažādos gadalaikos, pilsētvide, dzīvnieki, putni utt.

22.02.2023 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Iepazīstināšana ar fotomākslu norisēja, īstenojot projektu “Pumpurs”, kurā atbalsta iniciatīvas, lai tie jaunieši, kas ir pakļauti priekšlaicīgai mācību pārtraukšanai, turpinātu izglītību.

Vairāku mēnešu garumā iesaistītas četras Liepājas 15. vidusskolas klases: septītā, divas astotās un devītā klase.

“Mūsu skola jau sen ir saistīta ar fotografēšanu – 151. kabinets agrāk bija vācu valodas kabinets un aiz tā atradās fotolaboratorija, kurā strādāja Gunārs Kopštāls. Viņš joprojām reizēm atnāk uz skolu,” skaidrojot, kāpēc radusies doma tieši par fotografēšanu, stāsta D. Liepa. “Ņemot to visu vērā, izlēmu, ka jāraksta projekts, un tā radās “Saredzēt un saskatīt”.

Jo fotogrāfija jau ir par emocijām, par iejūtību, par iespēju pamanīt.”

Piesaistīts Liepājā zināmais fotomeistars Jānis Vecbrālis, kurš sagatavojis gan video pamācību, gan arī aicinājis pie sevis uz fotostudiju, kur ļāvis darboties praktiski. “Vai iegūtās prasmes jaunieši nākotnē izmantos, paliek katra paša ziņā, mums svarīgākais bija dot iespēju,” teic sociālā pedagoģe, “lai var apjaust, ko es varu.”

Attieksme no skolēnu puses bijusi dažāda, kāds to uztvēris nopietni, kāds – formāli. Bet novērots, ka šī aktivitāte motivējusi jauniešus skolu apmeklēt, jo laiks bijis pavadīts interesanti. “Protams, pieļauju, ka ne visi tagad nākotnē kaut ko fotografēs.

Man pašai ir pārsteigums, ka viņi ir iesūtījuši tik daudz bilžu, ap 80, un skatījums uz dzīvi ir tiešām interesants.”

Arī J. Vecbrālis atzīst, ka skolēni ir viņu patīkami pārsteiguši. “Baigais prieks, ka viņi to izdarīja, un ceru, ka kādreiz vēl kaut kur dzīvē saskriesimies. Tas, ka ir dažādas tehniskās nianses, kas varbūt nav izdevies, – tas viss ir štrunts. Pats galvenais ir tas, ka ar šo fotogrāfiju iemūžināts mirklis no vēstures, viens mazs dzīves mirklītis.

Te, fotogrāfijā, ir vai nu viena simtpiecdesmitā sekundes daļa vai viena divsimtā sekundes daļa, un skolēniem izdevies to iemūžināt vēsturei. Tā kā lietas, kas mums ir apkārt, ir dzīvas, notrāpās tā, ka, bildēs pēc tam skatoties, ko esi nofotografējis, ieraugi ko tādu, ko tobrīd nemaz neesi ar aci redzējis. Un tā ir viena no lielākajām vērtībām.”

Liepājas 15. vidusskolā projekts tiek īstenots sadarbībā ar biedrību “Patvērums ģimenei”, pirms tam jaunieši laivojuši pa Cietokšņa kanālu, mācoties arī sadarbības prasmes, bet beidzamajā, trešajā projekta posmā – skolēni dosies 12 kilometrus garā pārgājienā ar uzdevumiem sevis izzināšanā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz