Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2018. gadā Liepājā notikuši aptuveni 2000 dažādi pasākumi

2018. gadā Liepājā notikuši aptuveni 2000 dažādi pasākumi
Foto: Edgars Pohevičs
06.12.2018 14:58

liepajniekiem.lv

Kultūras pārvalde šogad organizēja vairākus lielus bezmaksas pilsētas mēroga pasākumus – kopumā nodrošinot liepājniekiem un pilsētas viesiem iespēju piedalīties 24 lielos publiskos pasākumos – 4. maija svinībās, Jūras svētkos, Čakstes laukuma koncertos, 18. novembra koncertā, Ziemassvētku egles iedegšanā, Jaunā gada svinībās un citos. Īpaši liepājnieku atzinību šogad izpelnījās Čakstes laukuma koncerti, kuros uzstājās grupa ”Da Gamba”, Bruņoto spēku orķestris un apvienība ”Kanisaifa”. Arī jaunais, 2019. gads, tiks sagaidīts vērienīgi – ar Intara Busuļa koncertu un uguņošanu pie koncertzāles ”Lielais dzintars”.

Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne informē, ka kopumā šogad Liepājā notikuši aptuveni 2000 dažādi pasākumi jeb aptuveni 160 pasākumi mēnesī. Kopējais Liepājas pašvaldības atbalsts kultūras dzīves stiprināšanā 2018. gadā bija 10% no visa pilsētas budžeta jeb 5,5 miljoni eiro. 

”Mums ir svarīgi pilsētniekiem un viesiem piedāvāt un nodrošināt iespēju baudīt kvalitatīvus un augstas raudzes māksliniekus, tādēļ arī nākamajā gadā Liepājas kultūras piedāvājums būs spilgts un kvalitatīvs – pieejams visplašākajām auditorijām. Tāpat viena no mūsu prioritātēm gan šogad, gan arī nākamajā gadā būs stiprināt Liepājas īpašo devumu Latvijas un starptautiskajā kultūras telpā, kā arī atbalstīt mūsdienīgus, radošus procesus visdažādākajos kultūras un mākslas veidos, veicinot iedzīvotāju pašizpausmi un līdzdalību,” atzina Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens.

Tāpat Kultūras pārvalde kopā ar Liepājas muzeju un teātri nodrošināja simtgades programmu pilsētā – jauniešu lielkoncertu ”Liepāja izaicina”. Simtgades programmas ietvaros Liepājas teātrī uzvesta jauna izrāde ”Liepāja – Latvijas galvaspilsēta”, Liepājas muzejā simtgadei veltīta ekspozīcija par Latvijas Pagaidu valdības laiku mūsu pilsētā, divus mēnešus ikvienam bija iespēja apskatīt izstādi ”Brīvības ielas stāsts” un baudīt citus nozīmīgus simtgades kultūras notikumus.

Valsts svinību noskaņās tika izrādītas arī simtgadei veidotās latviešu filmas – koncertzālē un Liepājas Latviešu biedrības namā varēja skatīt vairākus seansus.

Kā dāvana valsts svētkos izskanēja 18. novembra svētku koncerts pie koncertzāles. Kopumā svētku pasākuma nodrošināšanā piedalījās aptuveni 300 cilvēki – gan pasākuma tehniskie realizētāji, gan muzikālās apvienības, dejotāji, radošā komanda un citi iesaistītie. 

Koncertzāles programma ”Pasaule Lielajā dzintarā” un Liepājas mākslas forums stiprināja Liepājas tēlu kā nebijušu un īpašu kultūras norišu vietu, sniedzot iespēju klausītājus iepazīstināt ar dažādu mūzikas žanru zvaigznēm. Liepājā kopumā 2018. gada laikā uzņemti mākslinieki no 70 dažādām pasaules valstīm. Ar aizrautīgām un drosmīgām programmām sērijas ietvaros Liepājā viesojās izcili mākslinieki no Eiropas, Āzijas, Āfrikas un Amerikas.

Tāpat spilgtas un neaizmirstas emocijas šogad koncertzālē sagādāja Andra Nelsona un Gewandhaus orķestra svētku koncerts ar spožo operdīvu Kristīni Opolais.

Liepājas teātris šogad uzveda deviņas jaunas pirmizrādes, un izrādes kopumā šogad noskatījušies jau 65 000 apmeklētāju. Ar jaunu enerģiju un sparu teātra kolektīvs skatās uz 2019. gadu, kad teātrī jaunas izrādes iestudēs jau līdz šim skatītājiem iemīļotie un godalgotie režisori Konstantīns Bogomolovs, Sergejs Zemļanskis, Elmārs Seņkovs, Laura Groza – Ķibere un citi.

Arī Liepājas leļļu teātris šogad bijis bērnu iemīļots – kopējais apmeklējumu skaits bijis 8000, uzvestas četras pirmizrādes un kopumā notikušas 120 izrādes.

Aktīvi Liepājas kultūras dzīves kuplināja arī ”Liepājas Olimpiskais centrs”, kurā šogad kopumā norisinājušies 188 dažādi kultūras notikumi visdažādākajām gaumēm un tos apmeklējuši 65 000 apmeklētāju. Šogad palielinājies arī Liepājas muzeja apmeklētāju skaits – 2018. gadā muzeja durvis vērtas 45 000 reižu un bija apskatāmas 45 izstādes.

Savu devumu kultūras dzīves stiprināšanā sniedzis arī Liepājas Latviešu biedrības nams – 2018. gadā te notikuši 50 pasākumi un kopējais apmeklētāju skaits sasniedzis 120 000.

Lielu darbu ieguldīja tie 34 kolektīvi, kuri piedalījās XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos. Kopumā no Liepājas lielajos svētkos piedalījās 863 dalībnieki.

Šogad pieauga Egona Līva balvai iesniegto grāmatu skaits – konkursam bija pieteiktas 17 grāmatas, kas ir pēdējo gadu lielākais vērtējamo darbu skaits.

Nostiprinājās arī Liepājas kultūras gada balvas prestižs – ik gadu tiek apbalvoti spilgtākie un nozīmīgākie kultūras notikumi un to radītāji pilsētā. Nominantu saraksts apliecina, ka Liepājas kultūras dzīve ar katru gadu kļūst arvien kvalitatīvāka. Tāpat Kultūras pārvalde sniegusi finansiālu atbalstu dažādu grāmatu izdošanā.

Kultūras projektu konkursā šogad atbalstīti 18 projekti 40 000 eiro apmērā un tika veicināta dažādu citu kultūras nozaru attīstība – Kultūras pārvalde piedalījās dzejas dienu, muzeju nakts, mākslas plenēra un citu kultūras norišu atbalsta sniegšanā. Šogad piešķirta rekordliela summa kultūrvēsturisko pieminekļu saglabāšanai – 256 600 eiro.

Joprojām liepājnieki ir arī aktīvi vietējo bibliotēku apmeklētāji, šogad bibliotēkās reģistrēti 399 559 izsniegumi (grāmatas, periodika u.c.) un kopumā bibliotēku apmeklējums šogad bijis 292 886.

”Aizvadītais gads Liepājas kultūras dzīvē bija īpaši spilgts un tas rotājās Latvijas simtgades svinību krāsās, bet, neskatoties uz plašo simtgades programmu, netrūka daudz ļoti īpašu un ar pasaules vērienu radītu unikālu projektu. Vēlos uzsvērt, ka Liepājas kultūra nav tikai pasākumi, kas ir redzamākā nozares daļa. Liels darbs tiek veikts, kas plašākai sabiedrībai ir mazāk manāms – mums kā pašvaldībai šogad bija svarīgi veikt pilsētas kultūras mantojuma izpēti un saglabāšanu, kā arī turpināt nodrošināt kultūras dzīves izaugsmes tendencēm atbilstošu un pievilcīgu kultūras nozares infrastruktūru,” atzina priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Atis Deksnis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz