Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aicina uz ielīgošanu folkloras centrā ”Namīns”

Aicina uz ielīgošanu folkloras centrā ”Namīns”
Foto: Publicitātes
18.06.2018 10:44

liepajniekiem.lv

Trešdien, 20.jūnijā pulksten 17:00 folkloras kopa ”Atštaukas” aicina uz ikgadējo Ielīgošanu folkloras centrā ”Namīns”. Uzstāsies Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra, Liepājas bērnu un jaunatnes centra un Grobiņas novada kolektīvi, Lejaskurzemes folkloras kopas. Tiks pīti liepziedu vainagi un skandētas latviešu tautas dziesmas.

Kad visgarākajai dienai seko visīsākā nakts, latviešu tauta svin vasaras saulgriežus. Līgošana saulgriežos saistīta ar auglības veicināšanu un nelaimju novēršanu. Īsti svinamais laiks ir 21. vai 22.jūnijs, kā nu katru gadu astronomiski iekrīt saulgriežu kulminācijas punkts. Jāņi ir dainās visvairāk apdziedātā gadskārtas svinību norise. Ap 200 dainu stāsta par vasaras saulgriežu teiksmu tēlu – Dievadēlu Jāni. Vārds ”līgo” līvu valodā nozīmē ”lai top”. Katra līgotne ir kā maza buram dziesmiņa, kas, īstā laikā un īstā vietā nodziedāta, nes milzu svētību. Jāņu līgotnes ir ļoti dažādas – draiskas, uzmundrinošas, spēcinošas. Lielākā daļa pieder pie tām, ko varētu nosaukt par enerģētiskām. Tās ir līgotnes, kuras ar savu enerģiju attīra cilvēkus un apkārtni. Ar līgo dziesmu vibrācijām latvietis izskalo no savas dvēseles ikdienas rūpes un bēdas.

Ik gadu folkloras namā ”Namīns” uz vasaras saulgriežu ielīgošanu folkloras kopa ”Atštaukas” aicina gan liepājniekus, gan pilsētas viesus. Arī šogad sapulcējušos ļaudis priecēs Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra kolektīvi ”Krustiņi”, ”Kvēle”, Lejaskurzemes folkloras kopas ”Saknes” un ”Vēlava”, kā arī Liepājas bērnu un jaunatnes centra vokālais ansamblis ”Mirgo”. Grobiņas novada kultūras nama ”Robežnieki” dramatiskais kolektīvs izrādīs Ādolfa Alunāna viencēlienu ”Pašu audzināts”.­­ Par lustīgu līgošanu rūpēsies Rucavas kapela ”Paurupīte” un pašas nama mātes – folkloras kopa ”Atštaukas”. 

Ļaudis aicināti līdzi ņemt cienastu un izrotāties atbilstoši vasaras saulgriežu svinēšanai. Pasākuma laikā būs iespēja pīt liepziedu vainagus un iepazīt latviešu tautas tradīcijas. Senāk ar vainagiem un Jāņu zālēm apstaigā savas sētas, tīrumus, dārzus, dziedādami Jāņu dziesmas un nolikdami Jāņu zāles un vainagus ar nozīmi, lai nestu svētību un laimi cilvēkiem, vairotu bagātību un turību sētā. Aplīgoja arī lopus, tāpēc pušķošana, aplīgošana un veltīšana ir ļoti nozīmīgs vasaras saulgriežu rituāls, kurā piedalās arī Dievs, Laime un Māra.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz