Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Algas pieaug, bet aktieru trūkst

Algas pieaug, bet aktieru trūkst
Foto: Ruslans Šuļga
27.07.2018 07:15

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Tuvojoties jaunajai sezonai, Liepājas Leļļu teātris aicina darbā aktierus. Sarežģījumi ar aktieru štata nokomplektēšanu teātri piemeklē gandrīz katru gadu. “Algas vēl joprojām nav tik lielas, lai [aktierus] noturētu stabili. Un puišus ir ļoti grūti atrast,” atzīst Liepājas Leļļu teātra vadītāja Lelde Vīksna. Pašvaldībā norāda, ka teātra budžets, tai skaitā algas, pēdējo divu gadu laikā ir ievērojami palielināts.

Pēc pagājušās sezonas darbu Liepājas Leļļu teātrī dažādu gan privātu, gan finansiālu iemeslu dēļ atstājuši trīs aktieri – Inga Majore, Krists Mediņš un Uldis Strēlis, kurš teātrī aizvadīja tikai vienu sezonu. Lai piepildītu aktieru štatu, teātris līdz 23. jūlijam bija izsludinājis konkursu uz aktieru vakancēm. “Interese ir. Vairāk gan no meiteņu puses, bet mūs interesē puiši,” stāsta Leļļu teātra režisore Lelde Kaupuža. 

Grūtības ar aktieru ilgstošu noturēšanu Leļļu teātrī nav jaunas. “Ne jau velti Ričis (Liepājas Leļļu teātra dibinātājs un iepriekšējais vadītājs Rihards Belte – I. K.) arī visu teātra pastāvēšanas laiku cīnījās ar to, ka ļoti mainījās cilvēki,” teātra vadītāja L. Vīksna atgādina. Par galveno iemeslu viņa uzskata nepietiekamo atalgojumu par aktiera darbu. “Algas vēl joprojām nav tik lielas, lai [aktierus] noturētu stabili. Un puišus ir ļoti grūti atrast. Lielai daļai liekas, ka tas ir ļoti viegli, ka aktieris ir plānā galdiņa urbējs. Viņi pastrādā un saprot, ka alga nav tik liela, bet jāstrādā ir daudz un smagi, brīvdienu tev gandrīz nav,” teātra vadītāja iezīmē situāciju. Viņa atklāja, ka Leļļu teātra aktiera alga pašlaik ir 630 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Ar Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītājas Zitas Lazdānes starpniecību “Kurzemes Vārds” noskaidroja, ka Leļļu teātra pieprasītais budžets 2018. gadam ir apstiprināts un papildu iesniegums Finanšu daļā par algu palielinājumu aktieriem šogad vēl nav bijis, taču kopumā atalgojums aktieriem, salīdzinot 2016. un 2018. gadu, palielināts par 58 procentiem. Z. Lazdāne informē, ka finansiālais atbalsts no pašvaldības teātrim gadu no gada audzis. 

Lai gan Liepājas Leļļu teātris pašlaik strādā pie tā, lai piepildītu aktieru štatu, sezonas sākumu šīs grūtības neietekmēs – teātra vadītāja L. Vīksna noraida bažas.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 27. jūlija numurā.

#kvards-20180727-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz