Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Anda Albuže piedāvā savu monoizrādi “Maģiskās domāšanas gads”

Ļoti personisks darbs, kura pamatā ir ceļš, kā cilvēks no dziļas būtiskas dzīves traģēdijas izrāpjas laukā, kā aptver pasaules iekārtojumu un izdzīvo. Tā savu monoizrādi “Maģiskās domāšanas gads” raksturo aktrise Anda Albuže. 16. jūlijā gaidāma pirmizrāde Liepājas teātra Mazajā zālē.

Anda Albuže piedāvā savu monoizrādi “Maģiskās domāšanas gads”
"Fakti ir depresīvi, bet ne veids, kā rakstniece tos izstāsta," saka aktrise Anda Albuže, "viņa arī paironizē par to, ko pati dara un ko citi darīja, jo grāmata rakstīta krietnu laiku pēc notikušā zaudējuma." (Foto: Justīne Grinberga)
15.07.2021 06:00

#SIF_MAF2021

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Izrādi pēc amerikāņu rakstnieces un publicistes Džoanas Didionas darba veidojusi jaunā režisore Beatrise Zaķe. “Maģiskās domāšanas gads” ir autores piedzīvoto zaudējumu retrospekcija, īsā laikā posmā pazaudējot vīru un meitu. Tas ir stāsts par to, kā sadzīvot un pieņemt zaudējumu un, neraugoties uz sāpēm, turpināt dzīvot un pašam valdīt pār savu dzīvi.

“Esmu uztraukusies, neguļu pa naktīm,” atzīstas A. Albuže. “Tā parasti ir pie atbildīgām izrādēm. Visas domas, kādas vien tik var izdomāt, mācas virsū.

Es vēl ļauju, lai domas izgriežas visos virzienos.” Līdz sajūtai “skaisti, ka man ir sava izrāde” aktrise vēl neesot nonākusi.

Lugas materiāls esot “biezs un papiņķerīgs” arī ļoti pieredzējušai aktrisei. “Manā vecumā ir ko zobus palauzīt. Pieredze patiesībā neko nelīdz. To varu ekspluatēt, kad ir mazas lomiņas, kāds pārskrējiens. Kad ir nopietnāk jāstrādā, katrreiz sāc atkal no gala, esi pilnīgi bez rokām, bez kājām,” viņa saka.

Autore lugā īpatnējā veidā paudusi to, ko domā. “Man tajā ir jālien iekšā, jāatrod savs risinājums. To nevar izstāstīt kā vienkāršu notikumu vai pasaku. Rakstniece ir norakstījusi visas emocijas un pārdzīvojumus no sevis nost. Luga ir ceļš, kā pilnībā nepazaudēt sevi bēdās un sāpēs. Pēc izrādes koncepcijas nekāda liela fiziska darbošanās arī nenotiek. Man ir visas grūtības pakāpes uzliktas,” atklāj A. Albuže.

Ar režisori A. Albužei esot izdevusies normāla sadarbība. “Ir jau jaunās un vecās paaudzes domāšana. Viņa man aizrādīja kaut kādas lietas, vecos štampus, kas kaut kādos brīžos peld ārā. Viņai bija savs skatījums, un es centos ielīst tajā. Lai esmu cik atvērta, nekur nevaru aizbēgt no tās pieredzes kravas, kas man ir aiz muguras. Jaunam cilvēkam ir pilnīgi cits skats uz dzīvi,” saka aktrise.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz