Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aprīlī pirmizrādi piedzīvos Liepājas Radio teātra audioizrāde

2020. gadā, iesākoties pandēmijai, Liepājas teātra aktrisei Karīnai Tatarinovai radās iecere veidot Liepājas Radio teātri, aktualizējot un Liepājas teātra aktieru balsīs liekot ieskanēties vairāku latviešu autoru darbiem, kas savas pirmizrādes piedzīvoja Rietumu Radio un Latvijas Radio ēterā.

Aprīlī pirmizrādi piedzīvos Liepājas Radio teātra audioizrāde
Foto: Publicitātes
20.03.2024 13:01

liepajniekiem.lv

Šobrīd Liepājas Radio teātris svin jau ceturto dzimšanas dienu un turpina darboties, meklējot arvien jaunus izaicinājumus un radot arvien jaunus iestudējumus, informē Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Jau no rudens Liepājas teātra skaņu ieraksta studijā režisore K. Tatarinova kopā ar skaņu meistari un šīs sezonas darba mūzikas autori Mildu Ziemani strādā pie Noras Ikstenas garstāsta “Besa” audioizrādes.

Iestudējums pirmizrādi piedzīvos Latvijas Radio, izskanot divus vakarus –  20. un 21. aprīlī.

Liepājas Radio teātrī tapuši vairāki Noras Ikstenas darbi, valodas gleznainuma un skanējuma dēļ tie īpaši piemēroti radio formātam. 

“Besa” izdota 2012. gadā, lai gan sarakstīta krietni agrāk. Tas ir stāsts par vienkāršu sievieti, kuru piemeklē mīlestība.  

“Stāsts par dzīves pabērnu, iespējams – par karmu, kuru mums atstāj vecāki.  

Par cilvēku, kurš klusi un nemanāmi staigā mums blakus, kurš mīlestību, prieku atrod ikkatrā mazākā lietā un dzīves piedāvājumā, un patiesi izbauda to.

Nav atbildes, kapēc ar kādu, kurš ir tik ļoti mīloša būtne kā Besa, notiek tas, kas notiek. Bet Noras stāsts, manuprāt, ir tik ļoti pilns ar cerību un pārliecību – arī no visdziļākās bedres var izkāpt,” par “Besu” saka K. Tatarinova.

Darbs Liepājas Radio teātrī notiek ar pašas autores – Noras Ikstenas – atbalstu, kura par savu darbu stāsta: “Reiz savas omītes mājas bēniņos, netālu no Odzienas, atradu vēstuļu sainīti. To brīdi atceros.

Bija vasara, Latvijas saule iespīdēja putekļu aizmirstībā, un es tās sāku lasīt. Iztēlojos cilvēkus, kuri viens otru mīlējuši, rūpību, ar kādu viņi viens otram vēstules rakstījuši. Un tad pie manis atnāca Besa – Dieva dotais cilvēciņš, kura arī alkst lielas mīlestības. Viss notika reizē. Laiki saslēdzās, aizgājušie atdzīvojās un manā iztēlē piedzima Besa.

Izgāju ārā, vasaras dienas vidū. Laikam bites zumēja gaisā. Bet man likās – mīlestība. Tagad tā izskanēs Liepājas Radio teātrī. Mīlestība nebeidzas.”

Galveno – Besas lomu – iestudējumā atveido aktrise Inese Kučinska.

“Ar Inesi esmu strādājusi jau vairākkārt, un tas vienmēr ir bijis ļoti interesants process. Jo īpaši man kā dramatizējuma režisorei, kad dodu kādu uzdevumu personāža traktējumam/raksturam, un dzirdu, redzu tūlītēju rezultātu,” par aktrises izvēli saka K. Tatarinova. 

“Inese ir ļoti elastīga un arī radoša savā izpildījumā.

Ja iepriekš mūsu sadarbība ir bijusi uz mazākiem fragmentiem audio darbos, tad “Besa” ir mūsu lielais kopdarbs. Un esmu ļoti gandarīta, kā Ineses Besa no biklas, dzīves sistas, bet ļoti maigas, pat bērnišķīgas sievietes transformējas tikpat maigā, bet daudz stabilākā, stiprākā būtnē.

Kā es saku – Besai stāsta beigās izaug spārni un Ineses sniegumā to nepārprotami var dzirdēt. Kā vienmēr – ļoti niansēts, smalks, psiholoģiski dziļš sniegums.”

Pārējās lomās dzirdami aktieri – Egons Dombrovskis, Kintija Stūre, Gatis Maliks, Signe Dancīte un Karīna Tatarinova.

Kā vienmēr Liepājas Radio teātris saņēmis Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālo atbalstu.

Z. Borga atgādina, ka joprojām visu četru gadu Liepājas Radio teātrī tapušos darbus bez maksas iespējams noklausīties Latvijas Radio arhīvā, bet pirms gada tapušā audiovizālā iestudējuma “21. gadsimta mīlasstāsts”, kas veidots pēc liepājnieces Sabīnes Košeļevas romāna, visas četras daļas iespējams noskatīties Youtube platformā Liepājas teātra profilā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz