Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Apsver iespēju teātrim un topošajam aktierim studiju laikā slēgt līgumattiecības

Otrdien Latvijas Teātra padomes sēdē apsvērta iespēja teātrim un topošajam aktierim studiju procesa laikā slēgt līgumattiecības, paredzot finansiālu ieguldījumu no teātra puses un saistības no aktiera puses pēc studiju beigām, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Apsver iespēju teātrim un topošajam aktierim studiju laikā slēgt līgumattiecības
Foto: Publicitātes
13.06.2023 18:39

LETA

Latvijas Teātra padomes sēde tika sasaukta, jo Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sociālajos medijos pauda, ka viņam zināmi 12 aktieri, kurus mēģinot pārvilināt Dailes teātra vadība.

Turklāt, saskaņā ar vairāku teātra vadītāju teikto, no aktieru “pārpirkšanas” ciešot ne tikai JRT, bet arī Valmieras Drāmas teātris un Liepājas teātris.

Teātra nozares pārstāvji otrdien tikās Latvijas Teātra padomes sēdē, lai izdiskutētu aktuālos jautājumus un iezīmētu iespējamos risinājumus.

Sēdē tika pārrunāta situācija aktieru darba tirgū, Latvijas Kultūras akadēmijas un teātru sadarbība, kā arī ar aktieru sagatavošanu saistītā problemātika.

Jautājumā par topošo aktieru darba vietu nodrošināšanu konkrētos teātros Teātra padome un uzaicinātie teātra nozares pārstāvji vienojās, ka ir apsverama tāda risinājuma izstrāde, kas dotu iespēju teātrim un topošajam aktierim studiju procesa laikā slēgt līgumattiecības, paredzot finansiālu ieguldījumu no teātra puses un saistības no aktiera puses pēc studiju beigām.

Latvijas Teātra padome ir KM konsultatīvā institūcija, tajā ir pārstāvēti eksperti un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Padome KM sniedz viedokli ar teātru attīstību saistītajos jautājumos, padomes lēmumiem ir ieteikuma raksturs.

Kā vēstīts, arī Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Panorāma” pauda, ka pēdējo 15 gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad galvaspilsētas teātris atņem Liepājas teātra Liepājas pašvaldības sagatavotus aktierus.

Šāda Dailes teātra rīcība Laukšteina ieskatā grauj Latvijas teātra nozares sistēmu un rada arī finansiālus zaudējumus.

Tikmēr Hermanis norādīja, ka ir gatavs tiesāties par kompensācijām, kas segtu “pārvilinātajos” aktieros ieguldīto laiku un darbu. Viņš informēja, ka lēmumi ir pieņemti, taču pagaidām, kamēr sezona nav beigusies, tos neatklāja.

Tikmēr Dailes teātris izplatītā vēstulē Hermaņa rakstīto dēvēja par nepatiesību un aicināja to atsaukt, tajā pašā laikā mudinot citus teātrus un KM uz diskusiju par profesionālo teātru lomu aktieru izglītībā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz