Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar Baltijas kultūras akcentu

Ar Baltijas kultūras akcentu
Foto: Ģirts Gertsons
11.08.2016 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jau sesto gadu Liepājā notiks festivāls “Via Baltica”, kurš akcentē triju Baltijas valstu vienotību un rāda to kultūras, īpaši kamermūzikas, vērtības. Patiesībā festivāls jau sācies, jo ir atklātas divas izstādes. Taču kamermūzikas koncerti iekštelpās un brīvdabā vēl tikai priekšā augusta otrajā pusē. Koncertus un izstādes bagātinās arī kinoseanss.

Festivālu “Via Baltica” rīko nodibinājums “Via Cultura”, kura valdes priekšsēdētāja Dace Bluķe stāsta, ka festivāla mērķis ir iezīmēt un izcelt Baltijas vienotības ideju. Ja pērn, kad Baltijas ceļa akcijai apritēja 25 gadi, licies, ka šo svētku pasākumu vidū “Via Baltica” mazliet pazūd, tad šogad un gadus iepriekš, kad valsts mērogā Baltijas ceļš netiek atzīmēts, festivāls izceļas uz kopējā fona. Kopš 2011. gada, kad notika pirmais festivāls, tas kļuvis ne tikai par stabilu tradīciju, bet arī vērtību. Pēc rīkotāju aplēsēm, pērn koncertus un izstādes apmeklējuši divarpus tūkstoši cilvēku.

Nenoliedzami galvenais festivāla “Via Baltica” akcents ir koncerti, kas gandrīz visi šogad notiek koncertzālē “Lielais dzintars”. Koncertu cēliens sāksies 18. augustā. Latviešu mūziķu piedāvājumu, kurā ietilpst gan klavieru kvartets “Quadra” ar programmu “Demokrātiskā laikmetīgā mūzika”, gan čellista Ivara Bezprozvanova un pianistes Lienes Circenes duets ar programmu “Vasaras pērles”, gan citi, festivālā būtiski bagātinās citu Baltijas valstu mākslinieki. Latvijas kaimiņvalstu mūziķi Liepājā viesosies divkārt. Festivāla muzikālo cēlienu Liepājā atklās viesi no Igaunijas – vokālā grupa “Estonian Voices” ar džeza, popmūzikas un folkmūzikas programmu. “Noriskējām festivālu pirmoreiz atklāt [koncertzāles “Lielais dzintars”] lielajā zālē, jo grupas muzicēšanas formāts mazliet pārsniedz kamerzāles iespējas un ir vairāk piemērots lielākām telpām,” skaidro D. Bluķe.

“Savukārt no Lietuvas pie mums viesosies liepājniekiem jau labi pazīstams pianists Petrs Geņušs, kurš Liepājā vairākkārt ir piedalījies pianisma zvaigžņu festivālā. Kopā ar džeza saksofonistu Ļudu Mockūnu viņi ir uztaisījuši Lietuvai ļoti patriotisku koncertprogrammu, veltītu Lietuvas komponista numur viens Konstantīna Mikolaja Čurļoņa simtajai nāves dienai. Ar šo programmu viņi veiksmīgi apceļojuši visu Lietuvu,” festivāla rīkotāja ieintriģē programmā “Jūra mežā”. Tajā ietvertas improvizācijas gan par paša Čurļoņa mūzikas tēmām, gan par viņa domubiedru vai vēlākos gadsimtos no viņa ietekmējušos komponistu skaņdarbiem. D. Bluķe saka: “Katrā ziņā Lietuvā par šo koncertprogrammu ir ļoti labas atsauksmes, un gribas cerēt, ka arī šeit Liepājas publikai tā patiks.”

Festivāls jau tradicionāli dosies arī uz Kuldīgu, kur viesosies ar trim koncertiem. Tur uzstāsies gan klavierkvartets “Quadra”, gan I. Bezprozvanovs un L. Circene. Bet programma, ko nedzirdēsim Liepājā, bet klausītāji varēs baudīt Kuldīgā, ir klarnetista Egila Šēfera veidotās “Bēthovena vēstules”, kas “Kurzemei ļoti piestāv, jo Bēthovens savā laikā rakstījis vēstules uz Kurzemi, uz Talsiem”.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 11.augusta numurā.

#kvards-20160811-11#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz