Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar citām acīm skatīsies izrādes

Kas ir aktieru loža, mālderzāle un segabals? Daudzie interesenti, kas sestdien, 27. augustā, atvērto durvju dienā, devās ekskursijā pa Liepājas teātri, to uzzināja no erudītajiem gidiem – teātra darbiniekiem. ”Tik ļoti interesanti!” teica cilvēki, kuri pirmo reizi bija spēruši kāju aizkulisēs.

31.08.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Apmeklētājiem ikdienā slēgtajā teātra pagalmā no dekorāciju noliktavas pustumsas saules gaismā bija izliktas dekorācijas. Teātra frizieres un grimētājas bija gatavas pārveidot apmeklētāju ārējo izskatu un ļaut sajusties kā aktierim pirms izrādes.

Pat kafejnīcas sortimentam bija teatrāls raksturs, piedāvājot, piemēram, gaļas salātus ”Kur pazuda saimnieks?” vai salātus ”Jaunās līgavas rasols” un šokolādes kūciņu ”Purva bridējs, pabijis ugunī”.

Daudzi no vērienīgā iestudējuma ”Purva bridējs ugunī” 92 kostīmiem bija aplūkojami teātra telpās un pagalmā, tos drīkstēja aptaustīt un pacilāt, novērtējot aktrises darba smagumu, cik sver apakšsvārki vien.

Ekskursijas maršruts veda no aktieru foajē, kur pirms izrādes noliek visu, kas būs nepieciešams ātri, arī grimu un kostīmus, kas jāpārvelk tempā, ar ģērbēju palīdzību, uz dekorāciju skiču un maketu zāli, tālāk uz frizētavu, grimētavām. Uzkāpt uz skatuves un prožektoru gaismās paskatīties uz skatītāju zāli no aktieru rakursa bija liels piedzīvojums, taču vēl bija ļauts nokāpt gremdētavā zem skatuves dēļiem.

Liepājniece Natālija Menčinska, teātra mīļotāja, ļoti gaida jauno sezonu. ”Nekad neesmu bijusi teātrī no otras puses un tik daudz ko nezināju,” viņa teica. Liels pārsteigums bijis uzzināt, ka visas dekorāciju stangas paceļ un nolaiž ar rokām, ļoti patika zāle, kurā izgatavo scenogrāfijas maketus un skices.

”Nekad nebiju iedomājusies, ka teātrī notiek tik liels darbs,” viņa atzina.

Aleksejs ar meitu Veroniku atbraukuši ciemos no Rīgas. ”Tagad, skatoties izrādi, zināšu, kas no kurienes nāk, kur to izgatavo. Neredzamā puse vienmēr ir ļoti aizraujoša. Vecākā meita Veronika jau spēlē teātrī ”Kamertonis”, viņa mācīsies par režisori. Vecākiem jāzina, ar ko meita nodarbosies,” teica Aleksejs.

Arī liepājniekiem Madarai un Reinim viss redzētais bijis nezināms. ”Izrādās, teātra telpas iedalās sieviešu un vīriešu pusē, iepriekš nekad nebija jādomā, ka tā varētu būt,” teica Madara. Reinim atklājums bijis skatuves dzelzs priekškars ugunsdrošībai. ”Nu ar citām acīm skatīsimies izrādes, zināsim ceļu, pa kuru aktieri atnāk līdz skatuvei. Arī lielo darbu, kas tiek ieguldīts, cik cilvēku stāv aiz izrādes, kuru redzam,” pauda Madara.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz