Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar labu vainagu trīs dienas var nojāņot. Pirtniece un zāļu sieva Māra Tīmane dalās gudrībās par vasaras saulgriežu zālītēm

Pirms svētkiem Liepājas muzeja dārzā pirtniece un zāļu sieva Māra Tīmane vadīja ziedu vainagu darināšanas meistarklasi, kurā varēja gan iemācīties pīt vainagu, gan uzzināt dažādas gudrības par vasaras saulgriežu zālītēm.

22.06.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Spītējot odiem, muzeja dārzā pulcējās pusotrs desmits dažāda vecuma sieviešu, kuras vēlējās iemācīties pīt vainagu.

M. Tīmane demonstrēja metodi, pēc kuras vainagu pin kā bizi. Ziedi un zālītes bija visdažādākie, sākot ar margrietiņām, jasmīniem, madarām un beidzot ar raspodiņiem, papardēm un nātrēm.

Pati M. Tīmane smejoties sacīja, ka no Kazdangas atvedusi visu dārzu, un piebilda, ka citām puse no pasākuma jau nokavēta, jo dalībniecēm šoreiz izpalikusi staigāšana pa pļavām.

Vainags ir sievietes skaistākā rota. To darinot, pats galvenais ir zināt, ko gribas ar vainagu sasniegt – vai vienkāršai sevi izdaiļot, vai pievērst puišu uzmanību, vai radīt skaudību, kas gan neesot ieteicams.

“Ja pin vainagu, tad ziedu maģisko spēku nēsā līdzi visu vakaru un tas pastiprina pašas valkātājas spēku,” skaidroja zāļu sieva.

Vainags jāpin tā, lai neplīstu, tas piesaista arī kosmosa enerģiju. Vainagu pin garumā no īkšķa līdz plecam, tad tas ir galvas apkārtmērā. Pēc tam tas ir jāstiepj, lai pārliecinātos par tā izturību. Ar labi uzpītu vainagu varot nojāņot pat trīs dienas.

Meistarklases laikā klātesošās daudz ko uzzināja par zālītēm un to īpašībām, piemēram, lai izvairītos no odiem, vainagā ir jāiepin timiāns, piparmētra vai lavanda. “Tie ir divi vienā – atbaida odus un ir skaista, smaržīga galvas rota,” pauda M. Tīmane.

Ar apdomu vainagā vajagot iepīt arī usnes, nātres un dadžus, “lai visiem skauģiem un nelabvēļiem ir, uz kā uzdurties”. Sanākušās uzklausīja arī tīri praktiskus padomus, piemēram, lai vīriem pītie ozollapu vainagi labi turētos galvā, to pamatnē jāievij un jānostiprina klūga. Vēl viena gudrība: ziedi pļavā jāgriež īsi, jo nevajag nest mājās to, kas nav vajadzīgs, pamācīja zāļu sieva.

Ja vainagu uzpin nedaudz garāku par mērījumu, tad to ir ērtāk sasiet. Galus sasien ar aukliņu, var arī nedaudz “safrizēt” ar šķērītēm. M. Tīmane norādīja: “Lai saprastu, viss ir jādara pašam.”

Arī tad, ja pirmajā reizē vainags nesanāk, nevajag satraukties, jo, kā smaidot saka meistarklases vadītāja, mācoties ikvienu lietu, pirmie kucēni jāslīcina.

Vainagu pīšanas tradīciju ir svarīgi saglabāt, jo kas gan ir Līgo nakts bez ziedu un ozollapu vainagiem. Tie ir ne tikai rota, bet arī neatņemama svētku sastāvdaļa. Šis dabā ir spēka laiks, spēks ir aktivizējies visos augos, tāpēc tas jāizmanto, norādīja zāļu sieva. Lai šo enerģiju aktivizētu arī ziemā, zālītes tējai jāvāc tieši pilnbriedā.

Meistarklases beigās katra dalībniece bija uzpinusi vainagu, citas – pat divus. Klātesošās atzina, ka šāds process esot svētīgs.

Meistarklases dalībniece Ina teica, ka nākusi ne tikai mācīties pīt vainagu, bet arī izbaudīt pacilājošo pirmssvētku gaisotni. Bet lielākā vērtība, pēc Daces domām, ir izpratne par pacietību, ko šāds darbs prasa, jo “jāpadodas ritmam un plūdumam tā, kā tas notiek dabā”.

Vadītāja meistarklasi noslēdza ar vārdiem: “Bagātīgas un smukas, ziedošas un starojošas nu ies mājās liepājnieces!”

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz