Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar papildu bonusu izjūtu ziņā

Ar papildu bonusu izjūtu ziņā
Foto: Dainis Kauliņš
08.09.2016 07:01

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Koncertprogramma “Ritma gadalaiki”, kas izskanēs 10. septembrī pulksten 19 telpā “18.23” (A. Pumpura ielā 10), vilina ar neierastu instrumentu duetu, netradicionālu koncerttelpu, neikdienišķu mākslu simbiozi un pieejamību – tas ir bez maksas. Koncerta idejas autore un viena no projekta dalībniecēm mūziķe Marta Kauliņa vēlējusies, lai vizuāli muzikālais stāsts par gadalaiku ritmiskajām pārmaiņām izskanētu neierastā vietā, kas piešķirtu pilnīgi citu noskaņu.

Lai gan ideja par koncertprogrammu pieder Martai Kauliņai, impulsu devis mūziķis Igo, kas pavasarī viņu uzaicinājis sniegt koncertu Kuldīgā. Viņa nolēmusi, ka koncerts jārīko arī Liepājā. Viens no Martas instrumentiem ir marimba. “To gan tagad orķestrī izmanto biežāk, nekā tas bija kādreiz, bet tomēr tas nav instruments, kas atradīsies uz skatuves katrā orķestra programmā. Bieži vien, kad pasaku cilvēkiem, ka strādāju orķestrī, spēlēju sitamos instrumentus, viņi saka: aha, ksilofons, trīsstūrītis. Jā, to es daru ikdienā. Bet gribas parādīt, ka es daru arī vēl kaut ko, ka mans arods nav tik šaurs, kā tas, iespējams, citiem izskatās no malas,” mūziķe skaidro vienu no motivācijām veidot šo koncertu.

Muzikālais materiāls krāts ļoti ilgi. Vēl no studiju laika Mūzikas akadēmijā, kur bieži vien dažādi lieliski skaņdarbi izskanējuši tikai reizi – ieskaitē. “Manā izpildījumā būs dažādu sitaminstrumentālistu kompozīcijas – gan Maikls Burē, gan Pols Matbekss. Kopā ar Reini – daži pārlikumi, arī Nei Rozauro,” mūziķe ieskicē programmu.

Koncertā dzirdēsim marimbas un arī flautas skaņas solo partijās un duetos. “Mani skaņdarbi ir paši par sevi ar ļoti dažādām emocionālām izpausmēm. “Tango etīdes” aizvelk uz Dienvidameriku, Vasku “Ainava ar putniem” savukārt rada pilnīgi citādu noskaņojumu,” ar savu daļu programmas iepazīstina Reinis Lapa. “Kopā ar Martu spēlējam ritma elementus – turklāt ritmus dažādās izpausmēs.”

Abi mūziķi duetā pirmoreiz uzstājušies Kuldīgā, un pa šo laiku iekšējā ansambļa izjūta labi attīstīta, taču sākums nav bijis viegls. “Šis ir stipri dažādu instrumentu ansamblis, skaņas izvilināšanas paņēmieni ir ļoti dažādi. Līdz ar to tas paņēma ļoti ilgu laiku, kamēr mēs spējām nonākt vienā atskaņojuma punktā, ka esam kopā,” stāsta Reinis. “Sākumā tas bija stipri kā pa viļņiem, šobrīd jau esam saspēlējušies tādā līmenī, ka, pat ja mums liekas, ka kaut kādā brīdī neesam kopā, tās jau ir nianses.”

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 8.septembra numurā.

#kvards-20160908-09#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz