Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar sirsnību piesilda “Austras istabu”

Ar sirsnību piesilda “Austras istabu”
Foto: Ģirts Gertsons
03.03.2018 22:43

liepajniekiem.lv

Sestdienas vakarā Romas dārza pagrabtelpās par godu Austrai Pumpurei ilgi skanēja smiekli, dziesmas, dzeja un laba vēlējumi. Tur kopā bija sanākuši leģendārās dziesminieces draugi, lai ”Austrasdienas” ietvaros atklātu viņai veltīto piemiņas istabu.

”Iededz mazu liesmiņu un tālāk tā runās pati par sevi,” savā uzrunā teica kāds no Austrasbērniem, paužot prieku par to, ka savu vietu Liepājā ir atradusi ”Austras istaba”.

”Man vēl nav vārdu par visu to, kas šeit ir noticis,” pasākuma ievadā atzina ”Austras biedrības” pārstāve Inese Muižniece. ”Pirms nedēļas es vēl nebiju līdz galam pārliecināta, vai šodien izdosies atklāt istabu, vai arī šeit norisināsies remontdarbi, taču kāds no augšas visu ļoti labi koriģē.”

Atnākušie bija cieši saspiedušies uz izkārtotajiem krēsliem istabas priekšā. ”Es šodien ļoti gribēju, lai mēs dziedam tieši šeit – pie ”Austras istabas” durvīm. Šobrīd istabā atrodas tikai dažas mēbeles, gleznas, kas atvestas no viņas dzīvokļa Ugāles ielā.”

Daudzi no sveicējiem Austrasbērniem dāvināja dažādas ar dziesminieci saistītas lietas, piemēram, Ināra Kalnarāja bija atnesusi dūraiņus. ”Tie ir kāda dziesminieces mīlētāja dāvana, kuros ieadītas tautasdziesmu rindas. Šos cimdus Austra atnesa uz ”Namīnu”, taču mēs nezinām no kurienes tie nāk.”

Atmiņās un novēlējumos dalījās ne viens vien sveicējs. Vairākkārt apsveikums pat tika noslēgts ar kopīgu dziesmu, kas kādam īpaši saistījusies ar dziesminieci. Arī Austras Pumpures pirmā audzēkne nodziedāja pie viņas vissenāk apgūto dziesmu. ”Ja jums kādreiz nepieciešams, varu arī nodziedāt solo,” smēja kundze.

”Mēs visi šovakar sakām, ka Austra ir, nevis bija, jo zinām, ka viņa mīt it visā šeit,” atzina Austrasbērni.

Visu vakaru atnākušie sadziedājās dažādu autoru dziesmās, taču pēc tam ikvienam bija iespēja apskatīt gaišo telpu – ”Austras istabu”.

”Šeit ir ļoti mīlīgi,” atzina liepājniece Ilga. ”Ir tik burvīgi, ka šeit tiek radīta šāda atmosfēra, lai Austras siltums un devums vēl ilgi būtu ar ikvienu viņas mākslas cienītāju.”

Citi istabā dalījās ar piedzīvoto, stāstot, kā sēdējuši Austras krēslos un dziedājuši.

”Uz šī galda vienmēr atradās viņas sagatavotie gardumi,” atminas Austrasbērni, kamēr citi mākslinieces pazinēji uz galda novietoja Austras iecienītos našķus un piebilstot: ”Viņai vienmēr galdā bija konfektes!”

Visu pasākuma laiku apmeklētājiem bija iespēja ideju grozā iemest savus priekšlikumus par to, kādai jābūt šai telpai. ”Darbs ir tik tikko sākts, tādēļ es vēlējos, lai katrs iesaistās istabas vīzijas veidošanā. Austra ir viena, taču tai pat laikā katram sava. Veidosim kopā šo telpu! Uzrakstiet, kam ir jābūt, jāskan, kam jāpulcējas ”Austras istabā”!” mudināja Inese Muižniece.

Austrasbērniem jau ir idejas nākotnei – plānots veidot kultūrvēsturisko mantojumu, kas ietvers dažādus pētījumus par Austras personību, devumu kultūrā, apkopot un digitalizēt nošu materiālus. Tāpat istabā regulāri skanēs dziesmas un dzeja.

”Austrasdienas” ir dziesminieces Austras Pumpures iedvesmots koncertu cikls, kas katru gadu kopā sauc viņas audzēkņus, dziesminiekus, dzejniekus, domubiedrus un klausītājus. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz