Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Arvien lielāks akcents uz Dziesmu svētku repertuāru

Arvien lielāks akcents uz Dziesmu svētku repertuāru
Foto: Egons Zīverts
12.09.2016 07:09

"Kurzemes Vārds"

Tāpat kā skola sāk mācību gadu, teātris un orķestris jaunu sezonu, tā arī amatiermākslas kolektīvi gatavi jaunam radošam cēlienam. Uzņemšana Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra koros, lietišķās mākslas studijās un citos kolektīvos norit visu septembri. “Kurzemes Vārds” paviesojās jauktā kora “Laiks” pirmajā mēģinājumā un jaunu dalībnieku uzņemšanas reizē.

Līdz Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētkiem atlikuši divi gadi. Bieži vien, tuvojoties šiem svētkiem, amatiermākslas kolektīvos jūtams lielāks jaunu dalībnieku pieplūdums. Kora “Laiks” mākslinieciskā vadītāja un diriģente Ilze Balode pastāstīja, ka kolektīvā pieplūdums nekad nav bijis masveidīgs. Kad viesojas “Kurzemes Vārds”, uz noklausīšanos atnākuši trīs interesenti. “Man liekas, pastiprināta uzmanība rodas pašā, pašā pēdējā brīdī. Varētu būt nākamsezon, kad jau varēs sasmaržot gaisā, tad visi skries, kur vēl var dejot, dziedāt,” diriģente runā par kopējo tendenci.

“Es pieļauju, ka daudzos kolektīvos tā ir stihija – kad nāk Dziesmu svētku gads, cilvēki pievienojas vai atgriežas,” sezonas pirmā mēģinājuma reizē saka kora prezidents Kaspars Grīnfelds. “Bet korī “Laiks” tā nav bijusi zīme. Mums kolektīvs ir diezgan stabils un neplūstošs. Zinu, ka deju kolektīvos tas ir stipri izteiktāk. Pat kolektīvus dibina uz Dziesmu svētkiem.” Koriste Anete Strazda, kas ir arī kultūras centra projektu vadītāja, gan teic, ka citos koros dziedātāju skaits ļoti pieplūst un pēc Dziesmu svētkiem viņi aiziet.

Kora “Laiks” dalībnieki sastāva stabilitāti skaidro ar to, ka Dziesmu svētki ir tikai viens no nozīmīgiem tā darbības aspektiem, nevis pats galvenais, tāpat ar kora kvalitāti, kas būtiska ne tikai mākslinieciskajai vadītājai, bet visiem koristiem. “Mūzika ir tā, kuru tā pa īstam piedzīvojot veidojas īpašie mirkļi, kuru dēļ ir vērts strādāt, nākt pēc darba vakarā. Viss ir atkarīgs, ar kādu attieksmi, motivāciju un mērķi to dara. Pats svarīgākais ir justies kopā labi, būt vienotiem tajā, ko dara, un tad rodas kopīgais piedzīvojums,” uzsver diriģente.

Skaidrs, ka augsta latiņa pieprasa smagu darbu. Kā koristi rod sevī motivāciju? K. Grīnfelds, kurš vēl arī dejo tautas dejas un strādā kultūras jomā, līdz ar to bieži vien brīvdienās strādā, neslēpj, ka galvenā motivācija ir kora vadītājs. A. Strazda tam klāt min arī kvalitāti un mūzikas izjūtu, izpratni. “Un atgādinu visiem un pats apzinos, ka kora dziedāšana ir arī labs elpošanas vingrinājums. Tas ir arī manai veselībai svētīgi. Protams, viss pārējais. Emocijas, draugi, kolektīvi izbraucieni, tusiņi, projektu rakstīšana,” Kaspars smaidot uzskaita.

Ar gaidpilnām sajūtām uz “Laika” pirmo mēģinājumu pēc bērniņa nākšanas pasaulē atnākusi arī kormeistare Laura Bluķe. Uz jautājumu, vai pēc vasaras jūtams, ka koristu balsis ir slinkojušas, kormeistare sacīja: “Protams, balss, tāpat kā jebkurš cits muskulis, ir jātrenē, bet varbūt pat ir daudz pozitīvāk nekā tad, ja visu laiku dzied. Balstiņa atpūšas, un cilvēki pēc tam nāk ar lielāku iedvesmu un entuziasmu pēc vasaras, ir noilgojušies pēc dziedāšanas, diriģentes, kolēģiem.”

Sezonas repertuāra plānus un idejas koris “Laiks” plašāk neatklāj, bet I. Balode stāsta: “2018. gadā ir simtgades Dziesmu svētki, un katru gadu tas jūtams arvien vairāk. Arvien vairāk akcents tiek likts uz Dziesmu svētku repertuāra apguvi. Daudzas lietas, kas notiks šajā sezonā, būs pakārtotas ceļā uz simtgadi, bet būs arī pa ceļam citi jauki brīži, kā Ziemassvētki, draudzēšanās.”

Šodien, 12. septembrī, pulksten 18 biedrības nama kamerzālē jaunus dalībniekus uzņems sieviešu koris “Aija”, 109. telpā pulksten 19 – Liepājas Tautas teātris. 14. septembrī pulksten 10 Dārza ielā 4/8 jauni dalībnieki varēs pieteikties lietišķās mākslas studijā “Liepava”. Bet 15. septembrī pulksten 18 biedrības nama baletzālē jaunus dalībniekus gaidīs senioru deju kolektīvs “Sidrabvilnis”. Jaunu dalībnieku uzņemšana kolektīvos turpināsies visu septembri.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz