Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atceroties Mirdzu Ķempi

Atceroties Mirdzu Ķempi
05.02.2007 19:03

0

Atslēgvārdi

9.februārī aprit 100 gadu, kopš dzimusi mūsu ievērojamā dzejniece Mirdza Ķempe. Kā zināms, dzejniece dzimusi un uzaugusi Liepājā. Mūža lielāko daļu dzīvodama Rīgā un būdama ievērojama Latvijas kultūras un sabiedriskā darbiniece, viņa nekad neaizmirsa savu dzimto pilsētu, kur dzīvoja viņas māte, vienmēr palīdzēja un aizstāvēja Liepājas jaunos dzejniekus. Mirdzai Ķempei Liepājā, skvērā Peldu un K.Ūliha ielas krustojumā, uzcelts piemineklis. Atceroties savu izcilo Dzejnieci, mūsu pilsētā notiks vairāki sarīkojumi un koncerti.

Ceturtdien, 8.februārī, pulksten 18 Melngaiļa koncertzālē notiks Liepājas 1.ģimnāzijas un Emiļa Melngaiļa Mūzikas vidusskolas audzēkņu un pedagogu sagatavots literāri muzikāls priekšnesums – koncerts. Tajā skanēs gan Mirdzas Ķempes vārsmas, gan stāstījumi par dzejnieci un viņas personības daudzajām izpausmes formām. Sarīkojumā aicināts piedalīties dzejnieks Olafs Gūtmanis, kurš dalīsies atmiņās par savu dzejas skolotāju Mirdzu Ķempi. Pasākumu krāsaināku darīs dažādi muzikāli priekšnesumi, kuros izmantoti gan dzejnieces mīļāko komponistu skaņdarbi, gan latviešu tautas dziesmas, gan arī dziesmas ar Mirdzas Ķempes tekstu. Koncertā piedalīsies 1.ģimnāzijas un Mūzikas vidusskolas audzēkņi, skolotāji Astra Ziemele, Normunds Dzintars un zvanu ansamblis.

 Sestdien, 10.februārī, Latviešu biedrības nama lielajā zālē liepājnieki aicināti uz plašu koncertu “Mīlas dziesmas”, kas ir veltījums ne tikai Mirdzai Ķempei, bet arī viņas dzīvesbiedram Erikam Ādamsonam. Koncertā dziedās divi kori no galvaspilsētas – Rīgas Latviešu biedrības nama koris “Austrums” un akciju sabiedrības koris “Unibanka”, kā arī Liepājas kamerkoris “INTIS”. Koncertā skanēs tikai oriģinālkompozīcijas ar Mirdzas Ķempes vārdiem. Koris “INTIS” diriģentes llzes Valces vadībā sagatavojis vairākus pirmatskaņojumus, tostarp Liepājas komponista Andra Kontauta skaņdarbu ciklu. Koncertu bagātinās Liepājas teātra aktieru Ineses Kučinskas un Egona Dombrovska abu dzejnieku mīlas vēstuļu lasījums. Šīs koncertprogrammas atkārtojums notiks nākamajā dienā Rīgas Latviešu biedrības namā.

Dzejnieces Mirdzas Ķempes 100.gadskārtā visu februāri Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā un tās filiālēs būs skatāmas dažādas tematiskas izstādes, kuras stāstīs par Dzejnieces dzīvi, uzskatiem, būs viņas darbi – proza, dzeja, to vērtējums laikabiedru un šodienas skatījumā. Kā informēja CZB direktora vietniece Aina Krauče, Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā vien būs divas literatūras izstādes: “Mīlot cilvēkus, dzīvi, dzeju!” un “Liepājniecei un dzejniecei Mirdzai Ķempei – 100”.

Izstādes būs arī Valtera bibliotēkā – “…vārdiem pār mani vienmēr ir vara” un bibliotēkā “Libris” – “No tālēm jūra mani sauks un sauks”. Bērnu bibliotēkā “Varavīksne” iekārtota izstāde “Sirds – šī mazā, dzīvā zvaigzne”, bet 6.februārī notiks tematisks sarīkojums skolu audzēkņiem par Mirdzas Ķempes dzeju. Jaunliepājas bibliotēka sadarbībā ar 1.ģimnāziju sagatavojusi ceļojošu literatūras izstādi “Mirkļu mūžība” un piedalīsies ar to sarīkojumā Mūzikas vidusskolā. Visu mēnesi Centrālās zinātniskās bibliotēkas skatlogos skatāma fotomākslinieka Gunāra Kopštāla fotodarbu izstāde “Dzejniece dzimtajā pusē”. Arī kārtējo prozas lasījumu februāra sarīkojuma temats būs veltīts Mirdzai Ķempei.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Dzejniece Mirdza Ķempe attēlos no fotomākslinieka Gunāra Kopštāla kolekcijas, kas šomēnes skatāmi Centrālās zinātniskās bibliotēkas skatlogos.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz