Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atgādina par sirdsapziņu un izmisumu. Biedrības namā var apskatīt Mārim Čaklajam veltītu izstādi

Durvis vēruši vaļā vēlēšanu iecirkņi, tostarp Liepājas Latviešu biedrības namā (LLBN). Tur laikā no 31.maija līdz 5.jūnijam vēlētāji, dodoties uz balsošanas zāli, foajē un galerijā varēs aplūkot divas izstādes. Viena veltīta Liepājas skartajam un šī mēneša gaviļnieka Imanta Kalniņa vairāku dziesmu tekstu autoram Mārim Čaklajam, bet otra ir zviedru fotogrāfa Dāvida Holmerta fotoizstāde “Pāri Baltijas jūrai: 1944–1945”.

Atgādina par sirdsapziņu un izmisumu. Biedrības namā var apskatīt Mārim Čaklajam veltītu izstādi
Liepājas Latviešu biedrības nama darbinieki Aldis Hermanis (priekšplānā) un Dainis Grīnvalds galerijā piestiprina vienu no Māra Čaklā fotoportretiem. (Foto: Egons Zīverts)
02.06.2021 06:00

#SIF_MAF2021

"Kurzemes Vārds"

Jau vairākus mēnešus LLBN izstāžu galerija ir slēgta, arī plānotās norises un pasākumi tiek pārcelti. “Viena no iespējām, kā cilvēkiem kaut ko parādīt, radās tagad, kad biedrības nama telpās būs vēlēšanu iecirknis,” stāsta LLBN vadītāja Vita Hartmane.

Savukārt sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Daiva Priediena ir patiešām priecīga, ka vismaz uz dažām dienām var iedzīvotājiem kaut ko jaunu parādīt. “Ilgi esam gaidījuši iespējas,” viņa piebilst.

Ceļojošo izstādi “Viņi un sirdsapziņa” LLBN rīko sadarbībā ar dzejnieka Ojāra Vācieša muzeju. Tā veltīta M. Čaklā 80 gadu jubilejai un atklāj dzejnieka radošās un biogrāfiskās saites ar O. Vācieti.

Izstādes autore Dace Micāne-Zālīte uzsver, ka M. Čaklais ir Liepājas skartais – viņa darbības posms šeit bijis ļoti spēcīgs. Tādēļ svarīgi bijis, ka izstāde no viņa dzimtās pilsētas Saldus tālāk nonāk Liepājā, turklāt laikā, kad atzīmējam I. Kalniņa 80. jubileju.

Par komponista un dzejnieka kopdarbību joprojām atgādina vairākas labi zināmas un populāras dziesmas. Izstādes tapšanu iedvesmojusi režisora Rolanda Kalniņa filma “Elpojiet dziļi!” jeb “Četri balsti krekli”, kurā skan septiņas I. Kalniņa komponētās dziesmas ar M. Čaklā tekstu, tostarp ar vārdiem “…dziesma nav par krekliem, bet ir par sirdsapziņām”. Tā ir tikpat aktuāla un tautā iemīļota, ar pastiprinātu nozīmi arī šajā laikā, kad jāpiesauc sirdsapziņa solījumu došanā un pildīšanā, norāda izstādes rīkotāji.

“Mums ir brīva un neatkarīga Latvija ar dažādām jaunām iespējām un pieejām rīkot izstādes, taču šī ir ar pierādījumiem par divu izcilu mākslinieku savstarpējām attiecībām radošajā darbībā,” paskaidro organizatore.

Viņa meklējusi liecības M. Čaklā attiecībām ar Liepāju, jo ne jau tikai Liepājas himnai ir dzejnieka vārdi, liepājnieki viņu atbalstījuši visā radošajā darbībā. “Čaklajam Liepāja bija arī mājas,” piezīmē D. Micāne-Zālīte. “Dzejnieka atstātais mantojums ir gigantisks, mēs esam izcēluši vienu zelta stīgu.”

Izstādē skatāmi lielformāta fotoportreti, dzejoļi, dzejnieka sarakstītās grāmatas, ko izstādes papildināšanai sagādājis LLBN no Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas krājuma.

Savukārt LLBN sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību sarīkotā D. Holmerta fotoizstāde atgādina par padomju režīma deportācijām pirms 75 gadiem.

Galerijā skatāma fotohronika par bēgļiem no Latvijas, kuri, piedzīvodami kara šausmas savā zemē, izmisuma dzīti, kāpa primitīvās zvejnieku laivās un devās tumšajos Baltijas jūras ūdeņos ar cerību nonākt Zviedrijas salā Gotlandē. Daļa bija arī no Liepājas un apkaimes. Diemžēl ne visi nonāca galamērķī, jo ceļā viņus iznīcināja gan vācu, gan krievu izliktās mīnas, šāvienus raidīja abu armiju karakuģi, daudzu dzīvības paņēma jūra.

Fotogrāfa mazdēls Hanss Holmerts norāda: “Kad mūsu vecaistēvs Gotlandē četrdesmitajos gados uzņēma šīs fotogrāfijas, viņš nespēja iedomāties, kādu kultūrvēsturisku mantojumu tajā brīdī rada.” Lielformāta fotogrāfiju izstāde ir dokumentācija ne tikai par latviešu izmisīgajiem centieniem tikt brīvībā no vācu un draudošās padomju okupācijas, bet arī par zviedru iedzīvotāju iesaistīšanos bēgļu sagaidīšanā un aprūpē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz