Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atgriešanās pie cilvēka sākuma. “Grieķi” noslēdz teātra sezonu un Elmāra Seņkova triloģiju

Ar mītisko spēli “Grieķi” noslēdzas gan Liepājas teātra sezona, gan arī režisora Elmāra Seņkova iecerētā iestudējumu triloģija.

14.06.2023 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

“Grieķi” seko iepriekš radītajām izrādēm “Šekspīrs” un “Grimmi”, taču darbības hronoloģiskā secība – pretēja, no grieķu mītiem iedvesmotā pasaules un cilvēka un radīšana ir visa sākums.

Visas triloģijas izrādes ir par cilvēku, bet šajā īpaši centrā ir cilvēks, uzsver E. Seņkovs. “Balstījāmies uz poēmas “Teogonija” priekšstatiem un rotaļāšanos, rezultātā mums ļoti teatrālā, brīvā spēlē radās stāsts par cilvēka veidošanos. Mīti tīrā veidā te nav parādīti. Tā ir mūsu spēle ar fiziskiem un sportiskiem elementiem, paralelitāte ar teātri, kas, kā zināms, arī ir radies Grieķijā,” stāsta režisors.

“Triloģijas izrādes atklāj cilvēku vājību pret savām kaislībām. “Šekspīrā” tā bija vara, “Grimmos”– izdzīvošana. “Grieķos” mēs centāmies būvēt cilvēku no sākuma, izmantojot kustības, klaunādes, pantomīmas elementus. Šoreiz atteicāmies no vēl viena izteiksmes līdzekļa – valodas. Arī rekvizītu nav daudz.

Galvenais ir aktieris un tas, cik daudz ar ķermeni viņš var pateikt.”

Darbs Liepājas teātrī E. Seņkovam asociējas ar labu fitnesu, kurā viņš pats sev uzliekot sarežģītus uzdevumus. “Grimmos” gandrīz visi varoņi runāja izdomātās valodās, bet “Grieķu” procesā aktieriem bijis liels pārbaudījums, ka valodas nav nemaz.

Izrādē gan skan teksts, taču runā tikai Inese Kučinska, kas ir visu māšu māte Zeme – Gaja. Vērīgs iepriekšējo iestudējumu skatītājs pamanīšot atsauces no tiem arī “Grieķos”.

Foto: Justīne Grinberga

“Process bija ilgs un sarežģīts, jo nesām daudz un dažādas etīdes, no kurām mēģinājām izlobīt esenci. Šo darbu uzskatu par meistarklasi pie liela meistara. Iespēja pie Elmāra strādāt ir fantastiska,” uzskata aktieris Edgars Ozoliņš.

Everitai Pjatai-Gertnerei dievs Apollons ir pirmā loma pie E. Seņkova, un viņa ļoti cerot, ka ne pēdējā. “Režisors ļāva izmantot visu ķermeņa valodu – arī balsi, ritmu, emocijas. Mazliet grieķiski padziedu.

Apollons iepazīstina cilvēkus ar mākslu. Viņam nepatīk, ja kāds kaut ko dara labāk, tad viņš atriebjas, kā jau visi dievi,”

norāda aktrise.

E. Seņkovs atklāj, ka šoruden skatītājiem būs iespēja redzēt visu triloģiju pēc kārtas – trīs vakarus.

Režisors kļuvis par Latvijas Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju, un aizņemtība esot liela, lai gan viņš gribētu atgriezties un iestudēt vēl izrādes Liepājā. “Triloģija ir pabeigta, vērtīga būtu maza mākslinieciska pauzīte,” viņš saka.

Izrādē piedalās I. Kučinska, E. Ozoliņš, Rolands Beķeris, E. Pjata-Gertnere, Agnese Jēkabsone, Anete Berķe, Valts Skuja, Kārlis Ērglis, Kārlis Artejevs, Hugo Puriņš, Madara Kalna, Kintija Stūre un Madara Viļčuka.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz