Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atkal var izrādīt amatu prasmes plašākai auditorijai

Līdz ar Covid-19 ierobežojumu atcelšanu Liepājas Amatnieku nams cer, ka arī viņu ēkā Dārza ielā atgriezīsies lielāka rosība un kustība un ciemos atkal brauks un nāks gan vietējo interesentu grupas, gan tūristi no tuvākām un tālākām vietām.

Atkal var izrādīt amatu prasmes plašākai auditorijai
Foto: Egons Zīverts
29.03.2022 06:00

Liene Kupiča

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Ekskursijas laikā uz vietas varētu iepazīties un izmēģināt senās amatu prasmes un apskatīt rokām darinātos darbus.

Pērn apritēja 10 gadu, kopš Liepājas amatnieki pārcēlās uz telpām Dārza ielā 4/8.

”Amatnieki darbu kovida pandēmijas divu gadu laikā nav pārtraukuši ne uz mirkli!” uzsver nama saimniece, biedrības ”Saiva” vadītāja Ira Cīrule.

Kad nevarēja uzņemt ciemiņus un nenotika pasākumi, kuros varētu piedalīties, meistari strādājuši pie individuāliem pasūtījumiem un turpinājuši seno amata prasmju pilnveidi, kā arī radījuši darbus izstādēm un, cik nu kurā brīdī bijusi ļauta kultūras pasākumu norise, piedalījušies tajās.

Pandēmijas laikā meistari piestrādājuši arī pie savu amata prasmju ekspozīcijas papildināšanas, pie salona, kur amatnieki izliek apskatei savus darbus, interjera pārveides.

Tā kā visi 17 Dārza ielas Amatnieku nama meistari ir dažādi un pārstāv gan tradicionālos, gan mūsdienu amatus, kovida laikā kopīgi strādājuši pie salona interjera jeb iekārtojuma, domājot, lai katram darbam apmeklētājs ”piesietu aci”. Foto: Egons Zīverts

”Kad bija ierobežota kultūras pasākumu norise un interešu izglītība – kas tieši attiecas uz Amatnieku namu – darba netrūka, bet tas bija skumjš periods, jo nevarējām tikties ar interesentiem. Bijām priecīgi par katru ierobežojumu mīkstināšanu.

No šī mēneša sākuma sākam just pakāpenisku atgriešanos ierastajā ritmā, un jāsaka, kā ir – cilvēki pastiprināti interesējas, zvana. Viņi ir noilgojušies pēc iziešanas sabiedrībā, pēc mākslas, kultūras,” pauž I. Cīrule.

”Ļoti pietrūka, ka šeit neapgrozījās bērni, kuri ir bieži viesi pie mums, kuriem patīk visu ko izmēģināt,” saka dzintara apstrādātāja un rotu meistare Skaidrīte Vasiļeviča.

Šomēnes ekskursijām atsākušas pieteikties sākumskolas un pirmsskolas grupas. ”Tiešām gaidām, kad varēsim atsākt nodarbības un apmācības,” teic Amatnieku nama vadītāja.

I. Cīrule norāda, ka Amatnieku nams arī iesaistījies projektā ”Skolas soma”, tādēļ gaida ciemos bērnus un jauniešus no visas Latvijas.

Šobrīd Amatnieku namā darbojas 17 amatnieki. ”Esam saņēmuši uzslavas, ka spējam apvienoties gan tradicionālie, gan mūsdienu amatnieki, kas darbojas viena mērķa vārdā – saglabāt kultūras mantojumu un raisīt jaunās paaudzes interesi, lai šie amati neizzustu,” uzsver vadītāja. ”Ja arī kāds amatnieks izlēmis namu atstāt, vietā ātri rodas citi, kuri telpu aizpilda ar saviem darbiem un radošu rosību,” teic I. Cīrule.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz