Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās mākslinieces Skaidrītes Elksnītes 90 gadu jubilejas atcerei veltītu izstādi

Atklās mākslinieces Skaidrītes Elksnītes 90 gadu jubilejas atcerei veltītu izstādi
Foto: Publicitātes
01.10.2019 12:18

liepajniekiem.lv

Sestdien, 5.oktobrī, pulksten 15 mākslas galerijā ”Romas dārzs” atklās mākslinieces Skaidrītes Elksnītes darbu izstādi ”Noskaņu gammas”, kas veltīta mākslinieces 90 gadu jubilejas atcerei, tādējādi pieminot viņas mūža radošā devuma mantojumu, vēsta galerijas vadītājas asistente Ieva Dzintare.

Izstāde veidota sadarbībā ar mākslinieces darbu glabātāju Ainu Audzi, parādot un izceļot Skaidrītes Elksnītes – vienas no Liepājas vizuālās tradīcijas veidotājas, gleznieciskajai izteiksmei visraksturīgāko.

Izstādē skatāmas eļļas gleznas un pasteļzīmējumi, kas aptver radošā darba posmu no divdesmitā gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz divdesmit pirmā gadsimta sākumam.

Liela nozīme mākslinieces daiļradē atvēlēta figurālajiem darbiem un portretiem, gleznu sižetos bieži parādās laikabiedru, radošo cilvēku portretējumi.

Mākslinieces daiļradi caurvij konkrēti atpazīstami motīvi, pie kuriem māksliniece dzīves laikā mēdza atgriezties, dažādojot to interpretācijas un pausto skatījumu.

Galvenie gleznu motīvi ir Kurzemes mazpilsētu ainavas, čigānu tipāžu portretējumi, zirgu tēli, kā arī baznīcu vertikāļu atveidi.

Galvenie izteiksmes līdzekļi viņas darbos ir stingra kompozīcija un krāsu laukumu ritmisks kārtojums, raksturīga ir sārta, violeta un oranža krāsu gamma.

Mākslinieces gleznieciskajā rokrakstā vērojamas arī franču postimpresionista Pola Sezāna ietekmes, kura daiļrades un gleznieciskos paņēmienus māksliniece pētījusi studējot Mākslas akadēmijā.

Līdzīgi kā franču meistaram, arī S. Elksnītes daiļradē vērojams tehnisks paņēmiens, kur darbos objekti un apjoms tiek modelēts ar krāsas palīdzību, nevis ar līniju.

Krāsai un tās neierobežotai izpausmei mākslinieces darbos ir primāra nozīme.

Māksliniece Skaidrīte Elksnīte dzimusi 1929.gada 5.martā, Ventspilī, vēlāk dzīvojusi un skolas gadus pavadījusi Talsos, Kandavā, un Tukumā.

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu absolvējusi 1965.gadā ar diplomdarbu ”Peldētājas”.

Lielāko mūža daļu pavadījusi Liepājā, mācīdama zīmēšanu un gleznošanu Liepājas Lietišķās mākslas skolā un vēlāk arī Liepājas Pedagoģiskajā institūtā (šobrīd Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola un Liepājas Universitāte).

Dzīves laikā S. Elksnīte sarīkojusi personālizstādes Liepājā, Rīgā, Ventspilī, Talsos, Tukumā, Daugavpilī, kā arī aktīvi piedalījusies dažādās kopizstādes – to skaits iesniedzas divos simtos.

1969.gadā S. Elksnīti uzņem Latvijas Mākslinieku savienības Glezniecības sekcijā. Mākslinieces darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs, kā arī valsts mākslas fondos un kolekcijās, tostarp Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja fondos, Tukuma, Liepājas, Ventspils un Talsu novada muzeja fondos. Māksliniece mirusi 2002. gada 23.aprīlī, Liepājā.

Izstāde būs aplūkojama līdz 2020.gada 4. janvārim. Atklāšanas pasākums ir bezmaksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz