Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atzinības nekad nebūs par daudz

Atzinības nekad nebūs par daudz
25.02.2012 07:07

Atslēgvārdi

“Nav pašlaik nekādas apaļas jubilejas, ne aiziešanas gadskārtas tiešas, bet muzeja darbinieki domāja, ka šai dižajai māksliniecei, dzīvai esot, ir parādīts pārāk maz goda, un nekad, arī viņai viņsaulē esot, tā nebūs par daudz,” Ernai Ošelei veltītajā atceres pēcpusdienā teica aktieris Jānis Dreiblats.

 

Mākslinieces skaisto gobelēnu fonā šajā pēcpusdienā risināja sarunas par mākslu, padomju laiku un latvietību. 

Pieminēt tekstilmākslinieci bija sanākuši daudzi viņas draugi, kolēģi un laikabiedri. Katram ir savas atmiņas par Ošelīti, kā viņu mīļi dēvēja draugi, saka J. Dreiblats. Tomēr dalīties tajās arī ar citiem bija aicināti mākslinieces dzīvē svarīgi cilvēki – viņas kādreizējais vietnieks Latvijas Mākslinieku savienības Liepājas nodaļā Aldis Kļaviņš, skolniece Smaida Rubeze, fotogrāfe Irina Tīre un māksliniece Linda Ģibiete. Savu dzeju no savulaik ar Ernas Ošeles ilustrācijām iznākušā dzejoļu krājuma “Visa laba jāņuzāle” lasīja arī Olafs Gūtmanis, un to deklamēja aktrise Ināra Kalnarāja.

Ilgus gadus būdama mākslinieku vadītāja, Erna Ošele Liepājas mākslinieku labā ir darījusi ļoti daudz. Viņas nopelns ir plašās mākslinieku darbnīcas, kas izbūvētas daudzviet Liepājā, daudzās jo daudzās izstādes, kas tika rīkotas ne vien Liepājā, bet arī Klaipēdā un Kauņā, stāsta A. Kļaviņš. Tomēr, māksliniekus kopā saturot, arī viņai ne vienmēr izdevās būt maigai un saprotošai, tāpēc tā laika kolēģu aprindās viņa pat bija iemantojusi iesauku Ekebijas majoriene, ar smaidu atceras mākslinieks.

“Mēs vispār daudz vairāk turējāmies kopā – mākslinieki, rakstnieki, žurnālisti,” kādreizējo Liepājas inteliģenci atminas O. Gūtmanis. Un tekstilmāksliniece bijusi šīs sabiedrības dvēsele. Tomēr ciešāka viņu sadarbība izveidojusies tieši 2001. gadā iznākušā dzejoļu krājuma sakarībā. Olafu Gūtmani ar Ernu Ošeli vienojusi stipra latvietība, latviskais gars, piebilst J. Dreiblats. 

Savukārt Liepājas Mākslas vidusskolas direktore Smaida Rubeze atcerējās, ka vēl daudzus gadus pēc skolas beigšanas kādreizējā pasniedzēja viņai palikusi paraugs un piemērs, liekot darboties vēl cītīgāk un izdarīt vēl vairāk. Jo māksliniece pati darījusi ļoti daudz un līdz pat mūža galam turpinājusi veidot savus skaistos gobelēnus. Tie tagad palikuši kā skaista piemiņa par viņas ražīgo un interesanto mūžu.

Marija Leščinska,
“Kurzemes Vārds”


Atceres pasākumā Erna Ošele visu laiku pati it kā bija līdzās. Tika demonstrētas viņas fotogrāfijas, bija aplūkojami viņas darbi un apbalvojumi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz