Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Būt mājās, pie savām saknēm un saviem cilvēkiem

Par daļu no Talsu Lielās ielas, kurā pēdējo gadu laikā savas radošās izpausmes parādīt citiem izvēlas arvien vairāk jaunu, uzņēmīgu cilvēku, kļuvusi arī gleznotāja un dizainere Ildze Ose, kura agrā pavasarī atklāja mākslas telpu – darbnīcu pašā Talsu sirdī. Mākslinieces darbus caurstrāvo sievišķīgi maigas, bet vienlaikus drosmīgas krāsu gammas, tuvplāni, grafikas elementi, ziedu motīvi un nekad nebeidzams pavasaris.

Būt mājās, pie savām saknēm un saviem cilvēkiem
“Strādāju ar eļļu un akrilu, bet pamatā tā ir eļļas glezniecība,” skaidro Ildze. (Foto: no Ildzes Oses personīgā arhīva)
04.09.2023 18:30

Agrita Blumberga, “Talsu Vēstis”

"3K"

Atslēgvārdi

Vairākus gadus Ildze dzīvojusi Šveicē, kur iedvesmojusies no Alpu pļavu klasiskās ainavas, bet šobrīd atgriezusies dzimtajā pilsētā, ļaujot ielūkoties savā daiļradē arī nejaušiem garāmgājējiem.

Iepriekš Lielajā ielā 33 atradies masāžas salons, makšķerēšanas piederumu veikals un mobilo telefonu remontdarbnīca, bet šobrīd telpas pārvērtušās līdz nepazīšanai, ieaicinot novadniekus un pilsētas viesus pārsteidzošajā mākslas pasaulē.

Ildze atklāj, ka ideja par savu darbnīcu bijusi spontāna, – ieraugot tukšās telpas, viņa gara acīm redzējusi šo vietu kā savu.

Liepājā Ildzei ir studija sestajā stāvā, līdz ar to mijiedarbība ar pilsētniekiem izpaliek. Šeit viņa vēlējusies radīt vidi, kurā smelties iedvesmu var arī apkārtējie.

Šogad māksliniece ņēmusi dalību arī pilsētas svētkos, tradicionālās nakts pastaigas laikā darbnīcas durvis verot plašākam interesentu lokam.

”Vēlreiz un vēlreiz apjaušu, cik labi ir būt mājās, savā pilsētā, pie savām saknēm un saviem cilvēkiem. Tas dod sazemējumu un spēku lidot tālāk pretī saviem sapņiem!” atzīst māksliniece.

Svarīgi viņai ir ne tikai būt daļai no pilsētas, bet arī būt vietā, kur apkārt ir radoši un darbīgi kaimiņi. Tas bijis viens no galvenajiem iemesliem, kas tukšās telpas pamudinājis pārvērst par savu darbnīcu.

Māksla un dizains kā nedalāmi lielumi

To, kas viņa būs un ar ko nodarbosies, Ildze zinājusi jau bērnībā. ”Gada vecumā paņēmu zīmuli un novilku perfekti taisnu līniju, pēc tam visas grāmatu maliņas, visi papīri, viss bija apzīmēts…

Vēl kā šodien atceros, ka agri pamodos un gāju zīmēt, man neko citu nevajadzēja.

Vecāki to ievēroja un virzīja uz mākslas skolu. Tas, ka iešu radošo ceļu, man jau bija skaidrs,” atklāj Ildze.

Pēc vidusskolas absolvēšanas viņa Baltijas Starptautiskajā akadēmijā studējusi vides dizainu un Latvijas Mākslas akadēmijā – funkcionālo dizainu.

Māksla un dizains saplūst arī Ildzes gleznās – kombinācijā ar dabas tēliem un formām viņa rada darbus maģiskā reālisma stilā. Foto: no Ildzes Oses personīgā arhīva

Māksla un dizains saplūst arī Ildzes gleznās – kombinācijā ar dabas tēliem un formām viņa rada darbus maģiskā reālisma stilā.

”Kaut gan joprojām darbojos arī ar grafisko dizainu, tas mani neaizrauj tik ļoti kā glezniecība. Strādāju ar eļļu un akrilu, bet pamatā tā ir eļļas glezniecība. Kad runa ir par ziediem, savu stilu definēju kā foto reālismu, bet otra man mīļa tēma ir dzīvnieki un putni, ko varētu nosaukt par maģisko reālismu. Reizēm gleznas ir apzināti naivas, bet no tā sāku atkāpties. Daru to, ko uzskatu par skaistu. Idejiski būtu interesanti kādreiz kaut ko parisināt, bet pagaidām sevi šajā virzienā neredzu.”

Iedvesmojoties no Latvijas dabas

Pēc studijām Ildze strādājusi par vides dizaineri Talsu novada pašvaldībā, bet ar laiku sapratusi, ka viņas personība, radošais gars un sievišķīgā būtība prasa ko citu.

Būtisku dzīves posmu viņa aizvadījusi gleznainajā Šveicē, kur mākslinieces stils un meistarība attīstījušies.

”Dzīvojot Šveicē, gleznošana bija mana pamatnodarbošanās.

Arī šogad man ir bijušas vairākas izstādes, bet tās ir iepriekšējās kolekcijas. Jaunu kolekciju plānoju radīt rudenī. Pašlaik strādāju uz pasūtījumiem un baudu sava darba augļus.”

Mākslas darbi top, iedvesmojoties no Latvijas dabas un ārzemēs gūtajiem iespaidiem, kas ļāvuši paplašināt redzesloku.

”Staigāju pa izstādēm, muzejiem, vēroju citu mākslinieku darbus, tehnisko pusi un kompozīciju, bet idejas saviem darbiem smeļos dabā. Cenšos vismaz divas reizes gadā kaut kur aizbraukt, bet tagad vasarā vislabāk ir Latvijā,” atzīst māksliniece.

Starptautiskās izstādes iedod citus spārnus

Bez gleznām jaunatklātajā mākslas telpā iespējams apskatīt un iegādāties mākslas kalendārus, kanvas, auduma maisiņus, svecītes, dekoratīvos spilvenus un pastkartītes ar Ildzes radīto gleznu motīviem.

”Daudzi ir interesējušies par iespēju iegādāties T kreklus, bet šobrīd vēl neesmu tam pieķērusies. Vispirms gribu izpētīt materiālu kvalitāti. Tas viss prasa laiku. Paralēli uzturu arī savu mājaslapu (ildzeose.com) un internetveikalu. Ir dienas, kad ieskrienu darbnīcā uz divām stundām, un ir dienas, kad sanāk visas 12 un vairāk.

Mazākus darbus varu uzgleznot pa dienu, divām, bet lielāki aizņem līdz pat mēnesim.

Cenšos strādāt pie vismaz divām gleznām vienlaicīgi.”

Pārsvarā gleznas iegādājas pircēji no Latvijas, bet Ildzes darbi atrodami arī privātkolekcijās Austrālijā, Austrijā, Francijā, Vācijā, Itālijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Šveicē, Anglijā, Amerikā un Taivānā.

Starptautisku pieredzi, piedaloties izstādēs, viņa guvusi ne tikai Šveicē, bet arī citviet pasaulē. ”Starptautiskās izstādes ir kaut kas, kas iedod pilnīgi citus spārnus. Tas ir tas, uz ko tiecos arī nākotnē,” turpmāko perspektīvu ieskicē māksliniece.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz