Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Ceplis” bija, ir un būs aktuāls

“Ceplis” bija, ir un būs aktuāls
15.04.2010 07:04

Naudas, varas un slavas kārs – tādu mēs uzņēmēju Cepli iepazinām Rolanda Kalniņa filmā “Ceplis”. Taču Pāvila Rozīša personāžs patiesībā ir daudzpusīgāks, ko režisors Juris Rijnieks arī izvēlējies parādīt savā jaunākajā iestudējumā, kas pirmizrādi piedzīvos sestdien.

Edgara Pujāta atveidotais Ceplis savas afēras biznesā veic ar cēlu mērķi – celt valsts labklājību. Iestudējums lieliski atklās arī izdarīgā uzņēmēja vājās puses, kuras viņš cenšas nomaskēt zem sava nesatricināmā publiskā tēla.

Interesanti atrast vājo vietu

Aktieris Jānis Dreiblats, kas Liepājas teātra izrādē “Ceplis”, atveido krājbankas direktoru Jāni Ūdri, uzsver, ka vienmēr ir riskanti iestudēt darbu, pēc kura jau tapuši spoži iestudējumi vai filma, jo cilvēkiem izveidojušies stereotipi, kā kam ir jābūt. Šajā gadījumā, pieminot vārdu “Ceplis”, daudziem prātā nāk režisora Rolanda Kalniņa filma ar Eduardu Pāvulu galvenajā lomā. Režisors Juris Rijnieks piekrīt aktiera teiktajam, tomēr viņu nebaida tas, ka viņa un R.Kalniņa darbus salīdzinās un meklēs plusus un mīnusus. Ne reizi vien režisors savas karjeras laikā šajā ziņā ir riskējis, un līdz šim tas ir atmaksājies. Liepājas teātra izrādes “Ceplis” komanda skatītājus laikus brīdina, ka šis iestudējums nebūs tas pats, kas filma, un, ka dramatizējums uzrakstīts par pamatu ņemot grāmatu.

“Pāvila Rozīša romāns ir brīnišķīgs materiāls vismaz 30 sēriju garam televīzijas seriālam. Katram no personāžiem ir savs dzīvesstāsts, virzība, attiecības saistībā ar Cepli,” saka Rijnieks. Viņš norāda, ka filmā akcents likts uz pašu uzņēmēju Cepli, bet izrādē niansētāk būs parādīti arī citi varoņi.

Par Cepļa atveidotāju J.Rijnieks izraudzījies aktieri Edgaru Pujātu. J.Dreiblats uzskata, ka izvēle ir veiksmīga: “Kādam varbūt šķiet, ka Edžus ir par jaunu šai lomai, bet viņš kā aktieris ir sasniedzis tādu briedumu pakāpi, kas var to spēlēt droši.” E.Pujāts apgalvo, ka Cepļa tēls ir pretrunā ar viņa būtību, tāpēc to nospēlēt nav viegli. Ar vienu smadzeņu puslodi viņš saprot visas tās politiskās varas spēlītes, Cepļa izmantotās metodes, bet ar otru pusi – pretojas. “Ceplis, kā viņš pats saka, sevī apvieno dzejnieku, romantiķi, politiķi, valsts vīru un tirgotāju. Protams, pāri tam visam stāv izdevīgums,” savu tēlu ieskicē Pujāts, piebilstot, ka “lielākā daļa mūsu valsts priekšgalā stāvošo domā labas domas un grib, lai viss būtu skaisti, tomēr virsroku ņem izdevīgums.”

E.Pujātam bija interesanti atrast savam atveidotajam personāžam arī vājās vietas: “Skatītājiem ir jāredz, kādi šie spēcīgie cilvēki ir patiesībā. Televīzijas ekrānā, publiskās vietās viņi ir vieni, bet mājās ar ģimeni, sievu pavisam citi. Man saistošākais ir tas cilvēciskais moments.” Mākslinieks norāda, ka Cepļa patieso būtību ļoti labi raksturo dialogi ar sievu, jo viņa bieži vien atļaujas vīram pateikt tādas lietas, ko citi neuzdrošinās. E.Pujāts Cepli pieskaita pie pozitīvajiem varoņiem. “Ceplis grib Latvija pacelt augšā. Mēs ņemsim savus mālus un taisīsim ķieģeļus! Kas tur sanāk un kā, tas jau ir cits jautājums,” piekrīt arī J.Dreiblats.

Marģers Eglinskis izrādē atveido Briedi, Cepļa labo roku: “Pēc profesijas viņš ir… nu vienkāršā valodā runājot – blēdis. Viņam ir liela griba nopelnīt lielu naudu. Taču viņam nav tā vēriena, kas Ceplim, tāpēc jāpieslienas kādam, ar kura palīdzību viņš varētu to naudu dabūt.”

Iestudējumā mazākas ir sieviešu lomas. “Mēs, meitenes, iestudējumā vairāk zīmējamies, esam daile. Dažbrīd esam smalkā, dažbrīd parastā tauta,” ar smaidu saka Zanda Štrausa. Viņa atveido Zuša kundzi, par kuru runā ar lielu sajūsmu. “Zutis it kā ir bankrotējis, bet “bankrots” viņam ir tikai tāds vārds. Viņš vienalga māk iekārtoties, un mēs aizmūkam uz Venēciju,” notikumu gaitu savlaicīgi atklāj Z.Štrausa. “Pēc rakstura Zuša kundze ir gaisīga dāma. Kā saka režisors, viņai Latvijā paliek astoņi mīļākie, un tāpēc vienu brīdi viņa negrib braukt prom.” 

Beidzot aktieru bagāta izrāde

Šajā sezonā Liepājas teātris lielākoties piedāvāja izrādes ar mazu aktieru skaitu, taču skatītājiem par prieku atkal būs iestudējums, kuras laikā skatuve būs cilvēku pilna. Režisors J.Rijnieks savam jaunākajam iestudējumam paņēmis ne tikai visus šā brīža štata aktierus, bet arī ārštata māksliniekus, kā Jāni Dreiblatu, Juri Āboliņu, Maritu Lūriņu, Ivaru Krastiņu, Uldi Stelmakeru, Leldi Kaupužu un Aivaru Kalnarāju.

Liepājas teātra cienītājiem skatītājiem droši vien patiks arī tas, ka “Ceplis” ir muzikāls uzvedums. J.Rijniekam ar izrādes mūzikas autoru J.Kulakovu jau ir sena sadarbība un viens otra vēlmes viņi labi izprot, kā tas ir arī šajā gadījumā. Tekstus skaņdarbiem radījis pats J.Rijnieks sadarbībā ar Vari Siliņu, kurš ir arī izrādes kostīmu un scenogrāfijas autors. Aktieris Marģers Eglinskis piebilst, ka skatuves iekārtojums viņam atgādina kolizeju, vietu, kur kādreiz cīnījās gladiatori: “Laba scenogrāfija ir tā, kas raisa fantāziju un katram ļauj iztēloties papildus vēl kaut ko savu.” Izrādē dominēs zilā, rozā un cerību zaļā krāsa.

J.Rijnieks uzsver, ka Pāvils Rozītis savā “Ceplī” daudz ievijis daudz ironisku nošu, kaut vai izvēloties saviem personāžiem uzvārdus, piemēram, Zutis, Briedis, Sesks, Dūņa, Sausais un Ūdris. Režisors to ņēmis vērā, veidojot savu uzvedumu. M.Eglinskis prāto, ka, skatoties uzvedumu, skatītājiem nāksies izjust plašu emociju gammu. “Kādam izrāde šķitīs smieklīga, citam liks aizdomāties, cik tālu esam nonākuši ar lietu kultu,” saka aktieris. “Teātrī ir jāsmaida. Protams, arī izklaides ir jābūt jēgpilnai, mēs nevaram smieties tāpat vien. Ideālais variants ir, kad cilvēks atnāk un izklaidējas, smejas, bet tajā pašā brīdī raud, aizdomājas un pārdomā visu savu dzīvi,” savus uzskatus pauž J.Rijnieks, cerībā, ka ar savu jaunāko veikumu viņam tas izdosies.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Liepājas teātra jauniestudējumā “Ceplis” skatītāji varēs saklausīt ne vienu vien atsauci uz mūsdienās daudz apspriestiem notikumiem un aktieru vizuālajā izskatā sazīmēt līdzības ar personām, kas šobrīd pārvietojas pa varas gaiteņiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz