Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Daru tā, kā man patīk”

“Daru tā, kā man patīk”
Foto: Andris Gertsons
22.10.2018 07:06

"Kurzemes Vārds"

Rakstniecei Janai Eglei iznākusi jauna grāmata “Svešie jeb Miļeņkij ti moj”, par kuru viņa neko nevēlas stāstīt, lai katrs var izlasīt to, iepriekš neko neizpētot. Bet vēl kāda J. Egles daiļrades cienītājiem tīkama ziņa ir tā, ka pavisam drīz trīs no autores prozas grāmatas “Gaismā” stāstiem varēs ieraudzīt iemūžinātus kinolentē.

Lai arī Janas Egles pirmais stāstu krājums “Gaismā” iznāca tikai pirms nepilna gada, 2017. gada decembrī, un saņēma Literatūras gada balvu kā labākais prozas darbs, nu jau veikalu plauktos gozējas otrais J. Egles garabērns – stāstu krājums “Svešie jeb Miļeņkij ti moj”, kas ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu tapis izdevniecībā “Latvijas mediji”.

“Jā, grāmata jau ir nopērkama grāmatnīcās, vismaz “Jāņa Rozes grāmatnīcā” biju iegājusi apskatīties, kā tai iet reālajā dzīvē – tā ir mana indeve,” smejas rakstniece. 29. novembrī pulksten 18 “Austras istabā” būs iespēja par to ar autori arī aprunāties grāmatas atvēršanas svētkos.

Jaunā stāstu krājuma uzbūve ir līdzīga kā grāmatā “Gaismā” –iekļauti astoņi stāsti. Lai arī abām grāmatām ir daudz vienojošo pavedienu, ir arī ļoti daudz atšķirīgā. Sīkāk par jauno grāmatu gan J. Egle stāstīt nevēlas, tur rakstīto vēlas paturēt noslēpumā, jo uzskata, ka jau ir izstāstījusi pārāk daudz un tas varot atņemt lasītājam galveno baudījumu – atklāt visu pašam.

Sajūtas ar otro grāmatu vairs neesot tik spilgtas kā ar pirmo, atzīst autore. Viņa saka: “Pirmā ir pirmā, tas ir neizbēgami. Tomēr, iznākot otrai grāmatai, satraukums ir tieši tāds pats – kā tai ies, vai lasīs, vai bija vērts rakstīt un to darbu ieguldīt. Kaut gan rakstīt jau vienmēr ir vērts. Tā nu es pati ar sevi strīdos. Biju domājusi, ka satraukuma nebūs, bet tas ir tieši tāds pats.” 

Nacionālajā kino centrā noslēdzies “specializētais” filmu ražošanas konkurss, kurā atbalstīti četri pilnmetrāžas spēlfilmu projekti ar bērnu, jauniešu un ģimeņu auditorijai piemērotu saturu. Latvijas Kultūras akadēmijas kinorežijas maģistrantūras absolvente Dace Pūce konkursā piedalījās ar filmu “Bedre”, kas balstīta uz prozaiķes J. Egles stāstiem un mūsdienu realitāti.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 22. oktobra numurā.

#kvards-20181022-12#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz