Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas dejotāji ir sajūsmā par dejas lielkoncertu

Liela diena aizvadīta dejotājiem. Pēc gariem mēģinājumiem, kas dažkārt ilga no agra rīta līdz vēlam vakaram, pirmdien piedzīvots pirmais lielais koncerts – dejas uzdevums “Balts”. Bet ar to nekas nebeidzas, priekšā vēl daudzas stundas darba, vairākas nozīmīgas uzstāšanās. Tāpat arī koristiem, pūtēju orķestriem, amatierteātriem u.c.

05.07.2023 06:06

liepajniekiem.lv

Latviešu skatuviskās dejas lielkoncerts “Balts” norisa arēnā “Rīga”, piedaloties 110 kolektīviem, trīsarpus tūkstošiem dejotāju. Starp tiem bija četri deju kolektīvi no Liepājas.

Tautas deju ansambļa “Vaduguns” vadītāja Inta Blumbaha, sazvanīta brīdī, kad ar saviem dejotājiem bija vēl ceļā uz notikuma vietu, lai jau pēc nepilnas stundas aizmirstos dejā, atzina, ka koncerts tiešām būs tā vērts, lai to apmeklētu.

“Būs interesanti skatīties gan gaismu spēles, gan mūzikas, gan arī jauno deju dēļ. Tās ir speciāli gatavotas šim koncertam, pilnīgs jaunums,”

ieskicēja I. Blumbaha.

“Īstenībā mums ir trīs koncerti. Pirms pusdienām bija vēl viens – veltījums vadītājiem. Lai viņi varētu redzēt, kā izskatās viss kopskats.”

Gan šajā brīdī, gan jau iepriekš redzētais radījis pārliecību, ka būs ļoti skaisti. Arēna liepājniekiem jau kļuvusi par teju otrajām mājām, gatavojoties koncertam, un spēka vajag daudz.

“Ir dienas, kad dejotāji vakarā ir izpumpējušies. Bet tad kādā brīdī dabū otro elpu un turpina strādāt. Labā ziņa ir tā, ka skatītāju būs pilnas tribīnes, būs aplausi, kas iedos vēl spēku, enerģiju. Mēs jau gatavojāmies tam, zinājām, ka būs grūti.”

Ieguldītais sevi attaisnoja. Krāšņi un emocionāli – tā par dejas lielkoncertu pēc tam jau sociālajos tīklos izteicās skatītāji. Nav varēts iedomāties, ka ar deju varot pateikt vairāk, izteiksmīgāk, emocionālāk nekā ar vārdiem. Koncerta vērotāji jutušies aizkustināti līdz asarām.

“Emocijas ir nereālas,” jau pēc koncerta atzina Liepājas Universitātes tautas deju kolektīva “Banga” dejotājs Aigars Kārkliņš, taujāts par piedzīvoto.

“Mēs esam laimīgi, ka mums bija iespēja būt šajā projektā un gūt tās emocijas, ko mēs ieguvām. Tas bija fantastisks koncerts!

Atzīstam, ka esam varbūt bišķi saguruši. Lai to visu paveiktu, mēģinājumu grafiks bija diezgan jaudīgs. Bet tas bija to vērts!”

Laimīgi un priecīgi! Tautas deju kolektīvs “Banga” pēc tam, kad deju lielkoncerts “Balts” jau izdejots. Bauda acīm, ausīm un sirdij – dejotājiem pateicās skatītāji, jūtoties aizkustināti par viņu sniegumu. Foto: no Liepājas Universitātes TDK “Banga” arhīva

Pēc koncerta dejotāji posās atpakaļ uz naktsmājām Rīgas 66. vidusskolā. Daudz gan pagulēt nesanākšot, jo jau sešos jāceļas, lai septiņos izbrauktu uz stadionu “Daugava”, kur notiks mēģinājumi lieluzvedumam “Mūžīgais dzinējs”.

“Svētkos tas ir tāds īpašs moments, ka dejotāji var negulēt kaut vai visu nedēļu,” smaidot atteic A. Kārkliņš, jautāts par to, kā neļaujas nogurumam.

“Noslēdzas piecu gadu etaps, līdz ar to ir tik daudz emociju, kuras nākas izdzīvot šīs vienas nedēļas laikā. Tas arī ir tas, kas dod spēku un dzinuli turpināt un darīt.

Tas motivē braukt uz mēģinājumiem tik agri un strādāt mēģinājumos, lai piedzīvotu to sajūtu, to mazo daļu sajūtas, ko piedzīvojām arī šovakar “Baltā”.”

Aigars pastāsta, ka priekšā vēl četri koncerti stadionā “Daugava”, kā arī noslēguma koncerts “Kopā augšup” Mežaparka estrādē.

Dažus rītus uz Mežaparku liepājniekus aizvizina speciāli norīkots tramvajs. Foto: no Tautas mākslas un kultūras centra arhīva

Savukārt pūtēju orķestris “Kazdanga” jau šovakar piedalīsies skanīgi grandiozajā pūtēju orķestru koncertā “Laiks iet pāri”.

Dalībnieki to gaida ar nepacietību, jūtas labi, vienīgais sarežģījums pēdējo dienu laikā gan bijuši lietainie laikapstākļi. “Dienvidkurzemniekus jau Dievs mīl,” smej “Kazdangas” vadītājs Guntis Simanovičs, pastāstot, ka novadu dižošanās gājienam vēl tikuši cauri sausām kājām, bet pēc tam tik veiksmīgi neklājies vis.

Aizvakar mēģinājums “Wondersalā” (Andrejsala) noritējis pulksten 9 rītā un orķestra dalībnieki izlijuši jau pirmajā skaņdarbā.

Arī vakar ik pa laikam dabūjuši no skatuves nokāpt mainīgo laikapstākļu dēļ. “Dabūjām pat mēģinājumus atcelt,” piebilst G. Simanovičs, norādot, ka vakarvakarā noritēja ģenerālmēģinājums un šorīt vēl ieplānots papildmēģinājums.

Taču, par spīti nemīlīgajam lietum, orķestranti vienalga pacilātā garastāvoklī. “Dziesmu svētki tomēr! Tie nav kā ikdienas koncerti. Starp mūsu jaunākajiem dalībniekiem ir tādi, kuri Dziesmu svētkos pirmo reizi tik lielā orķestrī spēlē, bet ir arī vīri, kas jau ar pieredzi.

Man pašam šie ir desmitie Dziesmu svētki, trijos ar skolēniem esmu bijis. Bagāža aiz muguras ir, bet priecājamies visi,”

teic G. Simanovičs.

Dienvidkurzemes novada vienīgais pūtēju orķestris “Kazdanga” sevi pārliecinoši pieteica jau svētku gājienā “Novadu dižošanās”. Foto: Midius

Savas niansītes, ar kurām tik grandiozā pasākumā jārēķinās, gan esot. “Citam varbūt tā gulēšana vienā telpā sporta zālē netīk, iznāk arī agri celties, brokastis septiņos ēdam. Rīgas remontu dēļ bišķi laicīgāk jāizbrauc, lai nokļūtu laikā – pašlaik ceļā paiet 40 minūtes. Uzmanība jāpievērš, lai nebūtu nekādu aizķeršanos vai kāds kaut kur nepaklīst, bet tagad jau var ar telefoniem sazvanīties un informāciju nodot. Bet kopumā tas viss ir pārejoši,” saka orķestra vadītājs.

Ne sagurumu, ne satraukumu pirms lielā iznāciena orķestranti nejūtot. Jāatzīmē, ka “Kazdanga” ir vienīgais pūtēju orķestris, kas pārstāv Dienvidkurzemes novadu. “Atbildības sajūta vienmēr ir bijusi, ja gribas līmeni noturēt un lai tas nepasliktinās un tikai iet uz augšu. Darbiņš ir jāpadara, un viss,” teic G. Simanovičs, vaicāts, vai šī iemesla dēļ kolektīvs neizjūt pastiprinātu atbildības sajūtu.

Pūtēju orķestru koncerts “Laiks iet pāri”, kurā piedalīsies arī LMMDV un BJC pūtēju orķestris “Liepāja” un Jūras spēku profesionālais orķestris, šovakar sāksies pulksten 21 un ilgs līdz pusnaktij. Tad gaidāma zaļumballe.

“Ja esam atbraukuši, tad zaļumballē noteikti piedalīsimies,” smej G. Simanovičs.

“Iespējams, ka kādam tas būs arī kā atelpas brīdis. Vajag, vajag to prieciņu pašiem dalībniekiem, lai gan ļoti skaists prieciņš jau mums bija arī atklāšanas koncerts – patiesi grandiozs un tā atmosfēra!” viņš atzīmē.

Savukārt pēc koncerta un zaļumballes aizvadīšanas orķestris uzsāks mēģinājumus noslēguma koncertam, kas notiks Mežaparkā.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz