Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Deju kurpes stāsts” turpinās

“Deju kurpes stāsts” turpinās
01.05.2009 07:04

Atslēgvārdi

3. maijā no pulksten 17 Liepājas Latviešu biedrības nama skatuve piederēs mākslinieciskās jaunrades centra “Vaduguns” tautisko deju dejotājiem. Uz tās kāps pavisam maziņi bērniņi, kas dejas soli apguvuši bezmaz reizē ar staigāt prasmi, skolas vecuma draiskuļi, iznesīgi jaunieši un vidējās paaudzes danča vedēji.

“Tas ir mūsu 55 gadu jubilejas koncerts, kuram esam izvēlējušies to pašu vadmotīvu, kādu pirms pieciem gadiem, kad iekāpām otrajā pusgadsimtā – “Deju kurpes stāsts”,” sacīja Tautas deju ansambļa “Vaduguns” vadītāja Valda Grīnfelde un viena vidējās paaudzes grupas dejotāju vadītāja Kristīne Jaunbrūna. Abas viņas ir Liepājas “Vaduguns” dejotāju Lielās skolotājas Elvīras Švarces darba turpinātājas.

Valda Grīnfelde šo “deju kurpes stāstu” stāsta jau no triju gadu vecuma. Pati dejojusi pie Švarcītes, viņa pēc Tautas deju ansamblī “Vektors” nodejotajiem gadiem atgriezās, lai pati mācītu mazos. Koncertu sāks paši mazākie – trīs un četrus gadus veci puisīši un meitenītes, kurus pamazām nomainīs aizvien lielāki bērni. V. Grīnfelde māca arī tautas deju ansambļa dejotājus, kolektīvu “Sudmaliņas” un jau izaugušos dancotājus, kuri savu aizraušanos pamest negrasās arī tad, kad paši jau pieauguši. Kristīne Jaunbrūna vada to vidējās paaudzes kolektīvu, kas sevi dēvē par Švarcītes bērniem.

Visiem viņiem ir viena kopīga devīze: “Turēt augstu paceltu galvu, valkāt godam tautas tērpu.” Un godam tautas tērpu dažāda vecuma dejotāji valkājuši kā uz Latvijas skatuvēm un ārzemēs, tā arī Dziesmu un deju svētkos. “Vaduguns” dejotāju draiskais solis pēdējos gados par spīti tam, ka viss maksā tik dārgi un izbraukumiem naudiņas pietrūkst, priecējis skatītājus Baltkrievijā un Dānijā. Baltkrievijā 2007. gada rudenī, piedaloties starptautiskā festivālā, mūsu dancotāji konkursā ieguva 2. vietu un tiesības dejot stadionā. Deju “Sasala jūriņa”, kuru liepājnieki rādīja vieni paši, skatītāji uzņēma ar nerimstošiem aplausiem. Tā iekļauta arī sestdienas koncerta repertuārā. Bet koncertu iesāks ar Harija Sūnas deju “Kurzeme”. Izdejojuši visu piecdesmit piecu gadu mīļākās dejas, koncerta nobeigumā uz skatuves kāps visu paaudžu dejotāji un vienosies dejā “Puķīte pa dambi”.

“Kurzemes Vārds”

Dejojot bērni iemācās nēsāt tautas tērpu, skaisti smaidīt un vieglu soli izdejot.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz