Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Deju virpulis puteņa vietā

Deju virpulis puteņa vietā
07.02.2011 07:02

Atslēgvārdi

Sestdien Liepājas Latviešu biedrības namā Tautas mākslas un kultūras centra Tautas deju ansamblis “Rucavietis”, vadītāja Olita Laiveniece un repetitore Sandra Blumbaha, pulcināja vienkopus dažādu paaudžu tautas deju kolektīvus no visas Latvijas koncertā “Sadancojam Liepājā”.

Deju koncerta moto bija “Ietinies putenī, satinies vējā”, un, lai gan sniegapārslas ārā nedejoja, dejotāji spēja sagriezt īstu virpuli, sniedzot skatītājiem krietnu mundruma devu, lai sagaidītu pavasari. Aplausi skanēja no pirmās koncerta dejas, jo zāli pildīja veci un jauni tautas deju cienītāji. Skatītāji atzina, ka divdaļīgais koncerts pārsteidz ar jaunām un neredzētām dejām. “Ir interesanti redzēt jaunas sejas,” atklāja koncerta apmeklētāja Maruta, kas uz koncertu bija ieradusies ar meitām, bet vaduguniešu vadītāja Valda Grīnfelde atsteidzās uz koncertu tieši no mēģinājuma, lai novērtētu kolēģu priekšnesumus.

Interesanti, ka vismaz pusi no koncerta vairāk nekā 40 dejām bija veidojuši kolektīvu vadītāji paši. Blakus zināmiem autoriem Zandai Mūrniecei, Jānim Purviņam un Guntai Skujai, kuru radītie deju raksti jau izdejoti Deju svētkos, cienīgi izskatījās arī mūsu pašu Sandras Blumbahas, Kristīnes Jaunbrūnas un Alda Ādamsona, kā arī citu “Latviešu deju skolas 5” absolventu jaunrades dejas.

“Vērgalītes” vadītāja K. Jaunbrūna atzina, ka viņai jaunās dejas radušās pavisam viegli, lai gan sākumā vajadzējis padomāt. Tad tās pārbaudītas kopā ar dejotājiem, un, kad viņiem dejas patikušas, jaunajai horeogrāfei bijis mierīgs prāts. “Dejā “Puiši, puiši” mazliet mainīju vidusdaļu, lai dejotājiem būtu pa lecienam, bet “Apaļajā polkā” gandrīz viss palika, kā biju izdomājusi,” viņa stāsta. Jautāta, vai arī koncertā viss sanācis godam, Kristīne smejoties saka, ka vadītājs vienmēr redz mazliet vairāk nekā vienkāršais skatītājs, tomēr kaunēties viņai neesot bijis par ko.

Arī “Rucavieša” repetitores S. Blumbahas izjūtas bija līdzīgas, un viņa atzīst, ka dejas radīšanā daudz palīdzējusi mūzika. Abas ar mūziķi Ievu Tālbergu viņas izvēlējušās tautas melodiju, un Ieva to iespēlējusi no jauna, pielāgojot dejas vajadzībām. “Dejotājiem patīk mana deja,” priecājas Sandra un ar nepacietību gaida jūniju, kad Liepājas deju svētkos viņas deju “Es uzkāpu debesīs” uz laukuma izdejos dejotāju simti.

Sadancošanās koncertu “Rucavietis” Liepājā rīko jau ceturto gadu pēc kārtas, un pērn liepājnieki mudināja atcerēties tos horeogrāfus, kuru vairs nav mūsu vidū. Bet šogad koncertā piedalījās 15 kolektīvu no Jelgavas, Rīgas, Liepājas, Tukuma, Lielplatones, Vecpils, Vērgales un Piltenes.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds” 


“Rucavieša” meitenes pirms deju priekšnesuma kā allaž ir mundras un smaidīgas − Madara (no kreisās), Anita, Kristīna, Jana, Evija un Inga.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz