Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dieva brīnumu smalkā stīga dzīves piedzīvojumu grāmatā

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē notika bīskapa emeritus Pāvila Brūvera grāmatas “Visuaugstākā patvērumā” atvēršanas svētki. Piedalījies dievkalpojumā, sacījis sprediķi, grāmatas autors pēcāk interesentiem pastāstīja, kā radusies ideja par autobiogrāfisko izdevumu.

Dieva brīnumu smalkā stīga dzīves piedzīvojumu grāmatā
"Es šad un tad grāmatā ieskatos, man tā patīk. Nebūtu nodevis drukāšanai, ja man nepatiktu," smaidot atzina bīskaps emeritus Pēteris Brūvers, grāmatas "Visuaugstākā patvērumā" autors. Daudzi lasītāji izmantoja klātienes tikšanās iespēju un lūdza autogrāfu. (Foto: Ligita Kupčus-Apēna)
04.07.2022 06:00

liepajniekiem.lv

P. Brūvers jaunākajā grāmatā apraksta savu dzīvi un tās dažādos notikumus, kuros piedzīvoti Dieva brīnumi, žēlastība un apsardzība.

Autors klausītājiem pastāstīja: grāmatas aizsākumi meklējami, kad pirms vairākiem gadiem Saldus Gregorskolas direktors Raimonds Mežiņš aicinājis studentiem lasīt lekciju par Dieva vadību viņa dzīvē, ar uzsvaru uz personisko pieredzi. “Kad sāku lekciju gatavot, lai tā nebūtu tikai teorētiska, aizgāju līdz pat savai dzimšanai, bērnībai,” atminas P. Brūvers.

Tālāk uz priekšu ejot, daudz kas dzīvē noticis, taču izvēlējies apskatīt tos notikumus, kur tiešām justa Dieva klātesamība – ar savu sargāšanu, savu vadīšanu. “Uzrakstīju plāniņu, par ko lekcijā runāt. Bet, kad sāku stāstīt, nevarētu to tā visu īsi pateikt. Tik daudz atcerējos, visu laiku atmiņas nāca klāt,” ar smaidu atcerējās P. Brūvers.

Ar šo stāstījumu bijis aicināts dalīties arī citās draudzēs – Ogrē, Limbažos, Cēsīs un citviet. Tā kā visur piedzīvota atsaucība un jutis, ka cilvēkiem tas der, nodomājis – varbūt vajadzētu uzrakstīt grāmatu. Taču viegli tas nav vedies.

Ja sākumā rakstījies ātri un labi, tad, nonākot līdz jaunības gadiem, komplicētākām lietām, veiklais ritējums apstājies. Piezagušās arī šaubas, vai vispār to vajag, kam tas interesēs.

Taču pērn vasarā, saņemot pamudinājumu neslinkot, bet rakstīt, pieķēries vēlreiz, un ar tādu ieskrējienu, pārradot arī sākotnējo versiju jaunā, ticis līdz galam.

Prezentējot savu jaunāko izdevumu un atbildot uz lasītāju jautājumiem, P. Brūvers sapratis, ka būtu vēl daudz, ar ko varētu izdevumu papildināt.

No izdevējas saņemts aicinājums visu pierakstīt, ar domu izdot atjaunotu izdevumu ar papildinātu tekstu. “Grāmatu rakstīju, vairāk domājot par maniem neticīgajiem draugiem. Lai ieinteresētu viņus lasīt Bībeli,” vēl atklāja P. Brūvers. Tādēļ apzināti katram aprakstītajam dzīves notikumam piemeklēti trāpīgi Dievvārdi no Bībeles.

Svētās Trīsvienības katedrāles dekāns Pēteris Kalks sacīja, ka P. Brūvera grāmata ir viena no vērtīgākajām, ko pēdējā laikā lasījis.

“Izlasīju to ar lielu prieku, tā ir sarakstīta vienkāršā, skaidrā un tiešā valodā, sākot no autora bērnu dienām. Tik aizraujoši, skaisti izstāstīts, bet arī ar to domu, ka Dievs ir klātesošs visos piedzīvotajos notikumos

un ka mēs dzīvojam Visuaugstākā patvērumā. Šī smalkā stīga vijas cauri visai grāmatai. Izlasīt kāda cilvēka piedzīvojumu vai dzīvesstāstu droši vien būtu tikpat interesanti, bet iepriekšminētais ir grāmatas pievienotā vērtība.”

Grāmata izdota ar Limbažu evaņģēliski luteriskās draudzes gādību. Tā nav vienīgā, ko P. Brūvers sarakstījis. 1978. gadā Vācijā nāca klajā izdevums “Kā rodas disidenti”, bet pērn tekstu krājums jeb gavēņa laika vadonis “Augšāmcelšanās svētkus gaidot”.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz