Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Digitalizē Liepājas vēsturi

Digitalizē Liepājas vēsturi
Foto: Andris Gertsons
25.01.2017 07:12

"Kurzemes Vārds"

Turpinās projekts “Liepājas kultūras mantojuma digitālā krātuve”, kura viens no galvenajiem uzdevumiem ir saglabāt un popularizēt Liepājas kultūras norises interneta vidē. Lai krājums būtu bagātīgāks, viens no projekta īstenotājiem Verners Bokums aicina krātuves satura veidošanā iesaistīties arī liepājniekus – dalīties ar dažādu gadu sarīkojumos vai pilsētai svarīgos notikumos uzfilmētiem video, fotogrāfijām, diapozitīviem utt.

Liepāja ir pirmā pilsēta Latvijā, kurā veido kultūras mantojuma digitālo krātuvi – ar autortiesībām aizsargātu datu bāzi, kas izmantojama tikai sabiedriskā labuma vajadzībām, pamatā izglītības sfērā. Projektā piedalās Liepājas Universitāte, Sabiedrisko mediju biedrība, Liepājas Universitātes Zinātnes un inovāciju parks un atklātais sabiedriskais fonds “Liepājas teātris”. Projekta aprakstā minēts, ka tā uzdevumi ir saglabāt dažādu formātu kultūras mantojuma liecības vienotā digitālā formātā; izveidot Liepājas kultūrvēsturiskā mantojuma digitālo glabātuvi, izmantojot informācijas tehnoloģiju jaunākās iespējas; nodrošināt sabiedrības piekļuvi Liepājas kultūrvēsturiskā mantojuma artefaktiem, izmantojot interneta iespējas; iesaistot kuratorus, izstrādāt digitālā mantojuma struktūru un saturu; izstrādāt un aprobēt digitālās kultūras materiālu krātuves izmantošanas metodiku; popularizēt Liepājas kultūrvēsturiskā mantojuma digitālo krātuvi, radot interesi Liepājas iedzīvotājos.

Bet projekta saknes meklējamas pirms vairāk nekā 20 gadiem, kad 2005. gadā toreizējais Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Imants Resnis aicinājis Verneru Bokumu ierakstīt orķestra koncertu. Tad parādījusies ideja fiksēt dažādus Liepājas kultūras sarīkojumus, koncertus, izstāžu atklāšanas, festivālus utt., lai tos kā liecības saglabātu nākotnei. Kopš tā laika V. Bokums – Sabiedrisko mediju biedrības un atklātā sabiedriskā fonda “Liepājas teātris” pārstāvis – šo gadu laikā izveidojis bagātīgu krājumu, ko papildina arvien jauni ieraksti un ko paredzēts apkopot vienotā un pārskatāmā digitālā krātuvē, kas būtu plaši pieejama sabiedrībai, iespējams, Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā. Savukārt sadarbībā un sasaistē ar Latvijas Nacionālo bibliotēku digitālā krātuve būtu pieejama visā Latvijā. Taču nākotnē ir visas iespējas šai krātuvei kā Nacionālās bibliotēkas veidotās krātuves sastāvdaļai kļūt par daļu no Eiropas digitālās bibliotēkas “Europeana”, līdz ar to Liepājas kultūrvēsturiskais mantojums būs pieejams un iepazīstams visā Eiropā.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 25.janvāra numurā.

#kvards-20170125-09#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz