Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Divas upes” – nemainīgi plūstošas. Kuldīgas foto vēsture ir tikpat sena kā citās Kurzemes pilsētās

Kuldīgas foto vēsture ir tikpat sena kā citās Kurzemes pilsētās un visā Latvijā, bet pirms vairāk nekā septiņiem gadiem tika nodibināts Kuldīgas fotoklubs “Divas upes”. Būtībā to veicināja priekšvēsture. Galvenie jaunumi: nosaukums, mūsdienīgas inovācijas un tas, ka līdzās vecbiedriem stājās daudzi jauni fotogrāfi. Pašreizējā kluba sastāvā ceturtā daļa dalībnieku ir vecumā līdz 25 gadiem.

“Divas upes” – nemainīgi plūstošas. Kuldīgas foto vēsture ir tikpat sena kā citās Kurzemes pilsētās
Foto: Sandris Kuzmickis
17.07.2021 06:00

Daina Tāfelberga

"3K"

Atslēgvārdi

Pēc oficiālām ziņām, 1875. gadā fotogrāfa darbnīcu Kuldīgā atvēris Juliuss Gesau, bet, visticamāk, viņš nebija pirmais fotogrāfs mūspusē. Līdz pagājušā gadsimta 60. gadu vidum foto profesionāļi un amatieri darbojās individuāli. Kluba “Divas upes” vadītājs Artis Gustovskis uzskata, ka pašreizējās fotogrāfu apvienības priekšvēsture ir saistīta ar to pulciņu, kas darbojās pie Kuldīgas rajona kultūras nama un 1966. gada oktobrī oficiāli tika nosaukts par Kuldīgas fotoklubu.

Lai padomju laikā iegūtu Tautas fotostudijas nosaukumu, klubam vajadzēja sarīkot daudz kvalitatīvu fotoizstāžu. Tā varēja iegūt gan goda titulu, gan finansējumu. Klubam mājvietu 1979. gadā piešķīra tagadējā krodziņa “Stender’s” ēkas augšstāvā. Tur pulcējās tā laika radošie fotogrāfi, pārsprieda idejas, izvērtēja darbus, gatavoja izstādes. Tāpat to tagad dara “Divu upju”dalībnieki, tikai citā vietā un ar jaunākajām tehnoloģijām.

Pagājušā gadsimta beigās fotostudijas biedri aizgāja katrs savu ceļu. 2011. gadā Kuldīgas vecā rātsnama otrajā stāvā darbu sāka Kuldīgas radošā fotodarbnīca Leenas Asgodomas (tolaik Ilze Gustovska) vadībā. Tā bija vieta, kur fotografēt, skatīties fotogrāfijas, dalīties pieredzē, radoši augt un pilnveidoties, iegūstot jaunas teorētiskas un praktiskas zināšanas un pozitīvas emocijas.

Jauni, entuziasma pilni fotoamatieri mācījās fotografēšanas pamatus, piedalījās plenēros, klausījās lektorijus un veidoja izstādes.

Turpinot Kuldīgas fotokluba un Leenas Asgodomas radošās fotodarbnīcas tradīcijas, 2013. gada decembrī kopā sanāca vairāki fotogrāfi: Artis Gustovskis, Ieva Benefelde, Dzintars Leja, Alans Perševics, Sintija Verpakovska, Kristīne Šimpermane. Tika dibināts tagadējais Kuldīgas fotoklubs ar jauno nosaukumu “Divas upes”.

Pievienojās arī vecmeistari Aivars Vētrājs, Modris Rubenis (kādreizējās Kuldīgas fotostudijas vadītājs), Viktors Bērziņš, Valdis Līcītis, Jānis Krasts u.c., viņi kļuva par kluba goda biedriem. “Nosaukums “Divas upes” simbolizē Kuldīgu, kas veidojusies starp Ventu un Alekšupīti. Ideja bija apvienot visa novada fotogrāfus un fotomīļus, sākot ar Kuldīgu un turpinot no Skrundas ievām līdz Suitu sievām,” skaidro A. Gustovskis.

Foto: Sandris Kuzmickis

Klubu pirmajos gados vadīja I. Benefelde, vēlāk vadību viņa nodeva A. Gustovskim.

“Šobrīd “Divas upes” ir viena no aktīvākajām fotogrāfu apvienībām Kurzemē un Latvijā. Cenšamies uzturēt dzīvas profesionālās un amatieru foto tradīcijas,” turpina vadītājs. “Ik gadu piedalāmies dažāda ranga izstādēs un saņemam gan reģionālu, gan starptautisku fotokonkursu balvas. Ik gadu klubs rīko divus fotoplenērus, viens no tiem tradicionāli notiek kādā Kuldīgas novada pagastā, dokumentējot tā kultūrvēsturiskās vērtības un iedzīvotājus. Šādi fotoplenēri ar panākumiem notikuši Skrundā, Rendā, Turlavā, Raņķos, Ēdolē un citur. Vismaz divas fotoizstādes gadā saistītas ar aktuālām tēmām. Pat kovids mums neliedza strādāt, bet bija izaicinājums. Šobrīd izstāde, kas veltīta pandēmijas laikam un fotokluba darbībai šajā laikā, skatāma ēkas skatlogos Liepājas ielā 1.”

Foto: Sandris Kuzmickis

UZZIŅAI

Fotoklubs “Divas upes”

  • Vismaz reiz piecos gados izdod jaunu fotoalbumu vai grāmatu: “Sajūti Kuldīgu!” (2012. gadā kopā ar Kuldīgas radošo fotodarbnīcu), mākslas fotoalbums “Kuldīgas impresijas” (2015), dokumentālās fotogrāfijas albums “Kuldīga baltā kleitā” (2017).
  • Sarīkojis izstādes un fotoplenērus “Skrundas laiks”, starptautisku fotoplenēru “Kuldīgas impresijas”, “Velo pēdas Kuldīgā”, “Cilvēks un telpa”, “Rendas mājas”, “Kuldīdznieka portrets”, zibakciju “Viena diena Kuldīgā”, “Krustu šķērsu Turlavā”, “Vārmes noskaņas”, “Ārpus rāmjiem” u.c.
  • 2018. gadā Kuldīgā izveidoja reģionālo pasākumu “Kurzemes fotodienas”, kurā divas galvenās aktivitātes ir fotokonkurss “Kurzemes gada balva fotogrāfijā” un fotoplenērs, kas rotē piecās pilsētās – Kuldīgā, Ventspilī, Liepājā, Saldū un Talsos.
  • Kopā ar novada pašvaldības Izglītības pārvaldi izveidoja Kuldīgas jauno talantu fotoskolu, kurā tiek apmācīti jaunieši, kas vēlas apgūt fotografēšanas pamatus. Līdz pandēmijai ik gadu skolu beidza ap 10 jauno fotogrāfu, no kuriem daļa iestājušies “Divās upēs”.
  • Katru gadu fotokluba biedri rīko personālizstādes. Tādas ir bijušas A. Vētrājam, A. Gustovskim, M. Rubenim, J. Krastam, I. Vētrājam, I. Benefeldei, A. Perševicam u.c.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz