Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dižgaru sveic basām kājām

Dižgaru sveic basām kājām
Foto: Egons Zīverts
13.11.2018 07:02

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Aizvadītās nedēļas nogalē Liepājas leļļu teātra telpās varēja baudīt Liepājas Tautas teātra un režisores Ināras Kalnarājas veidotu dzejas uzvedumu ”Dzimtās zemes kārs un gaismas izslāpis”, kas sagatavots par godu Kurzemes dižgara Olafa Gūtmaņa dzimšanas dienai.

Literatūras zinātnieks un Liepājas Universitātes profesors Edgars Lāms raksturojot dzejnieku teicis, ka: “Olafs Gūtmanis skatās pasaulē poētiski un spītīgi iejūsmā kā tikko iemīlējies, kā zemnieks pirms pavasara aršanas. Viņš iet dabā basām kājām un ļaudīs – atklātu dvēseli. Un tulko pasauli poēzijas valodā. O.Gūtmanis aizvien ir dzimtās zemes kārs, gaismas izslāpis un “jūras dulls”. No šīm rindām izvēlēts arī uzveduma nosaukums.

Dzejas pasākumā skatuve bija nokaisīta jūras smiltīm un aktieri basām kājām stāvot, iedomātajā Jūrmalciema pludmalē, aizrautīgi un izjusti deklamēja O.Gūtmaņa dzeju. Klausītāji ķēra vai katru skaņu un acu skatienu, bija jūtams, ka klātesošos uzrunā dižgara siltā personība un dvēseliskie vārdi. Paralēli dzejas rindām uzvedumu bagātināja arī komponista Imanta Kalniņa mūzika, un dzejnieka dēla Dāvja Gūtmaņa fotogrāfijas, kas visu pasākuma laiku neuzkrītoši mainījās uz projektora, pa gabaliņam atklājot dzejnieka dzīvi un raksturu. Uzvedumā bija redzamas arī Velgas Gūtmanes pasteļu reprodukcijas.

Režisore I.Kalnarāja laikrakstam stāsta, ka pirms pasākuma rīkošanas, kopā ar dzejnieka dēlu devās ekskursijā uz O.Gūtmaņa Jūrmalciemas māju. Un tajā skarbajā jūrmalā viņa ieraudzījusi un pa īstam sapratusi to, cik liela un stipra ir viņa mīlestība pret katru puķīti, kas tur spēj izdzīvot – smiltīs un kāpās.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 13. novembra numurā.

#kvards-20181113-07#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz