Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dzejas dienas iesākas uz ūdens

Dzejas dienas iesākas uz ūdens
10.09.2009 07:00

Jau ceturto gadu Dzejas dienas tiek ievadītas Liepājai tik raksturīgā vietā kā osta, kur apkārt ir kuģi un ūdens viļņošanās.

Tā arī vakar rakstnieki, dzejnieki, mūsu pilsētas Dzejas dienu viešņa Maija Laukmane, literatūras pazinēji pulcējās uz kuģa “Viesturs”, lai tur ieturētu Dzejas brokastis. Tajās garīgā maltīte mijās ar īstu cienastu. 

Piestātnē visus sagaidīja Jūras spēku mīnukuģu eskadras vadības grupas bocmanis Ivars Zvirgzdiņš. Visus sapulcējušos sveica Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktore Ilga Erba, un tad Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja Sandra Vensko piedāvāja brīvo mikrofonu. Savu darbu lasījumus aizsāka Gunta Šnipke, arguments – viņai Dzejas dienas sākušās jau aizvakar. Bibliotēkā “Varavīksne” dzejniece kopā ar mākslinieku Andreju Prigičevu lasīja dzeju un rādīja multfilmu Draudzīgā aicinājuma 5. vidusskolas 2. klases skolēniem. To, ka Dzejas dienas ir iespēja satikties citam ar citu, pauda arī paši literāti. Jaunā autore Katrīna Kuduma apliecināja, ka  pirmo reizi piedalās Dzejas dienā uz kuģa un ka tāpēc jūt lielu pietāti, esot kopā ar tādiem mūsu pilsētas literatūras korifejiem kā Modris Zihmanis, Olafs Gūtmanis, Ēriks Kūlis un citiem. Uz kuģa notiekošajam fonu radīja Maritas Bērziņas atturīgā akordeona spēle.

Arī šoruden Dzejas dienas iesākās ar dzejas rītu skolās. Mācību iestādēs viesojās Liepājas teātra aktieri Ēriks Vilsons un Leons Leščinskis ar Aleksandra Čaka un Imanta Ziedoņa dzejas lasījumiem. A. Puškina 2. vidusskolas 12. klases skolēni atzina, ka tas viņiem ļāvis ieraudzīt šos jau zināmos latviešu literatūras dižgarus pavisam citā gaisotnē – tuvākus un saprotamākus. Kā jau katru gadu, jaunajai paaudzei bija sagatavots muzikāls uzvedums.  Tas bija “Jampadracis liedagā”, kurā ansambļa “Gaismiņa” izpildījumā skanēja Māra Reinberga dzeja un Andra Eniņa mūzika.

Iesākušās uz kuģa un skolās, Dzejas dienas turpinās dažādās vietās, starp tām ir ne tikai bibliotēkas, bet arī viesnīca “Fontaine Royal”, galerija “Krāsu aplis”, Liepājas Universitātes Humanitārais institūts, Latviešu biedrības nams, grāmatu veikals “Valters un Rapa”.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Olafs Gūtmanis (no kreisās) ir tik daudz dzejojis par jūru un kuģiem, ka “Viesturs” nu bija īstā vieta, kur skanēt viņa rindām. Par to nešaubās arī spalvas brālis Ēriks Kūlis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz