Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dzejas dienu ietvaros – ”Lidojošo vārdu projekts”

Dzejas dienu ietvaros – ”Lidojošo vārdu projekts”
07.09.2007 11:36

0

Atslēgvārdi

”Kultūras un informācijas centrā K@2” Karostā, 9.septembrī Atmodas bulv. 6a – ”Klubenē” plkst. 18:00, gaidāms interesants un aizraujošs Dzejas dienu pasākums – dueta ”Flying Words Project” (”Lidojošo vārdu projekts”) no ASV kurlmēmo dzejnieku Pītera Kuka un viņa partnera Kennija Lernera uzstāšanās. Pīters savus dzejoļus stāsta (precīzāk būtu teikt – rāda) zīmju valodā, kas pateicoties valodas simboliskajai vizualizācijai kļūst par plastisku dzejas vizuālu attēlojumu.

Turklāt, apvienojot dzejnieka talantu ar aktiera dotībām, Pīters gandrīz vai iemiesojas katrā vārdā. Labs mākslinieciskais papildinājumus ir ”izruna” jeb dzejas skaniskā forma, kuru veic Kenijs Lerners, ļaujot skatītājam un klausītājam pilnvērtīgi izsekot dzejas domai. Kenijs ne tikai nolasa Pītera tekstu, bet improvizē ar to, papildus vārdiem izmantojot arī dažādas skaņas. Kopīgi viņi izveido tādu kā dzejas ”stereo” uztveri – no vienas puses parādot un izspēlējot dzejas tekstu, no otras – atskaņojot. Zināmā mērā tas ir teatralizēts dzejas priekšnesums ar  minimālistisku dzejas ”video”.

”Flying Words Project” atklājēji  Latvijas sabiedrībai ir grupas ”Orbīta” dalībnieki, kas ar ”Flying Words Project” iepazinās Roterdamas festivālā 2005. gadā. Kā zināms, Roterdamas festivāls ir viens no lielākajiem un pazīstamākajiem festivāliem, kas būtībā ir ”apzīmogots” ar to, ka dalībnieku pulkā izvēlas un ielūdz tikai izcilības.

Sakarā ar to, ka angļu un latviešu zīmju valodas atšķiras, esam vienojušies, ka dzejas tekstu tulkojums latviešu valodā tiks rādīts uz ekrāna, tādejādi nodrošinot ikvienam iespēju saprast uzstāšanos.

Dirksen Bauman no Gallaudet universitātes par viņiem saka: ”Flying Words Project ir paveikuši to, ko dzejnieki cenšas izdarīt vairākus gadsimtus, – padarīt dzeju daudz vizuālāku, daudz izjustākas, daudz dzīvāku”

Kultūras un informācijas centrs K@2

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz