Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Dzejnieku ķēķa” aktivitātes

“Dzejnieku ķēķa” aktivitātes
03.09.2008 11:27

Atslēgvārdi

Pagājušajā ceturtdienā, 28. augustā, tirdzniecības nama ”Kurzeme” 3.stāvā tika atvērts ”Dzejnieku ķēķis”. Tā ir kā savdabīga izstāde ar realitātes elpu, kā mājīga vieta, kur uzturēties un kopā būt. Un nav būtiski vai tu raksti, dziedi, vai esi brīvdomātājs, vai varbūt vienkārši pēc pastaigas pa tirdzniecības namu vēlies atpūtināt kājas ērtā klubkrēslā ar tasi tējas vai krūzīti kafijas patīkamu cilvēku sabiedrībā, ja vēlie, nāc!

Šis pasākums – ”Dzejas ķēķis” ir ne tikai stāsts par dzeju, bet tā ir mākslas sintēze, kur dzeja saplūst ar mūziku, spēlēm un mākslu, tādēļ visas līdz šim jau pavadītās dienas ”Dzejnieku ķēķī” ir aizritējušas pilnvērtīgi, radoši un no visas sirds. Šīs savdabīgās izstādes veidotāji un iemītnieki ir Liepājas rajona Radošās apvienības un Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas kreatīvie dalībnieki.

”Dzejnieku ķēķa” dienasgrāmatas:

Ceturtdiena – 28. augusts

No rīta pulksten 10:00 1. stāva foajē bija manāma neierasta ”mākslas bērnu” rosība. Jaunie dzejdari un arī pieredzes bagātākie kolēģi pulcējās, lai kopīgi ”ieņemtu” ”Dzejnieku ķēķi”. Apkārt zibsnīja fotoaparātu ķertie prieka mirkļi, un viss varēja sākties!

Skan saviesīgas sarunas, pirmās uzrunas pie tējas tases. Un ”Dzejnieku ķēķis” ir atklāts.

Ķēķa dzejisko maratonu atklāja Modris Zihmanis ar savas dzejas lasījumiem. Pēcpusdienā pie mums ciemojās Liepājas Universitātes studentu muzikālais teātris ”Rikošets”, kas piedziedāja ķēķi un ne tikai ķēķi, bet teju visu TN ”Kurzeme”.

Cilvēki saplūst un aizplūst kā paisums un bēgums.

Diena apvīta dažādiem maziem darbiņiem, pēdējām puntiem uz ””i un iekārtošanās darbiem. Dzejas darbnīciņā pie sarkanās tribīnes, muzikāliem akcentiņiem un kopības sajūtā – tā pagāja pirmā diena ”Dzejnieku ķēķī”.

Piektdiena – 29. augusts

Rīts sākas ar vides sakopšanas un krūzīšu mazgāšanas darbiem.

Pie mums ciemojas Dienas centra jaunieši, kas aizved mūs emocionāli bagātā piedzīvojumā pa saviem sajūtu un apziņas laukiem.

Pasaku klausīšanās un neviltots prieks par nokrāsotām rokām. Ir skaists mirklis un laimes sajūta kabatā, kad tu redzi un sajūti aizrautību un prieku citu sejās par darbošanos vien. Viņu prieks un emocionālais lādiņš bija neviltots. Tika kopīgi tika izveidota glezna, Agneses Matisones vadībā, kuru joprojām ir iespējams aplūkot ”ķēķa” telpās. Unikāls paklājs ar roku un kāju nospiedumiem. Īpašs akcents – papīra cepurītes.

Cilvēku skrējiena aizkavēšana.

Vakarā ciemojās Jelgavas dzejnieki, kuri ātri iekārto arī savu stūrīti – ar Jelgavas sajūtu – āboliem, ziediem un plūmēm. Dzejas lasījumi līdz lielveikala slēgšanai un pāris minūtes pat pēc tam.

Sestdiena – 30. augusts

Cilvēkiem piepildīts rīts!

Ierastās pusdienas uz maizītes, daudz tējas un kafijas, mazs nogurums. Cilvēku burzma paņem vairāk spēka, kā liekas un lielveikala burzma rada lielu, lielu enerģijas kokteili.

Ap pusdienas laiku ciemojas žiperīgās meitenes – Aija un Elīza, kas mūs un mūsu viesus iepriecina ar latviskiem un sirdij tuviem meldiņiem. Šķiet arī viņām šeit patīk – parādās Aijas talants un lielā iekšējā vēlme – zīmēšana, bet Elīza tik mācās un dungo jaunus meldiņus.

Vēlāk atbrauc mūsu ”novusa guru”, skolotāji un nu jau draugi (jo esam ļoti draudzīgi pret jaukiem un atvērtiem cilvēkiem) Līga un Oskars. Apmācība. Ķēķiskā aura. Sitienu greizums un nepareizums. Nekontrolējāmība. Trakākais, ka šis ķēķa greizums pielīp pat tiem, kas prot spēlēt. Smiekli caur asarām. Līdz tirdzniecības nama slēgšanai.

Svētdiena – 31. augusts

Rīti ”Dzejnieku ķēķī” vienmēr vienādi – rīta rosība, tēja vai kafija, vieglas brokastis. Un miegainas sarunas.

12.00 notika sirdssilts pasākums – Astras Rancānes piemiņai. Pārdomas un sarunas ar Astras meitām – Elīnu, Dinu un Lauru. Par to, kā radusies Astras dzeja, kurš bijis tas mirklis, kad tā tapa. Savās atmiņās un iespaidos par A. Rancāni kā dzejnieci dalījās Daiga Kadeģe, Iveta Vanaga, Mirdza Gūža un Aina Pāvulīte. Pasākums izdevās sirsnīgs ar vairākām slēptām un nejauši pasprukušām asaru lāsītēm.

Samērā mierīgā noskaņā paiet visa diena.

Pirmdiena – 1. septembris

1. septembris bija bērnu pilna diena. Bērni zīmēja, gleznoja, spēlēja bumbu un novusu. Vārdu sakot, no sirds izklaidējās un priecājās. Ķēķī ieplūda cita dzīvība, cita sajūta un prieks.

Sākoties skolas laikam, arī ”Dzejnieku ķēķī” noris mazāka rosība. Tagad tas atvērsies tikai ap plkst.14.00, lai gan brīvbrīžu gadījumos iespējams, ka tas sāk darboties arī agrāk.

Rīcības plāns brīvajā režīmā:

Otrdien (02.09.) – plkst. 17.00 – muzikāla ciemošanās ar Elīzu un Aiju
Trešdien (03.09.) – plkst. 19.30 – dialogi no Vinnija Pūka – Ineta Statgale ar meitu
Ceturtdien (04.09) – plkst. 15.00 – ciemojas M.Zihmanis ar draugiem, īpaši viņiem – jauniešu dzeja
Piektdien (05.09) – vakarā Dzejiskais disko
Sestdien (06.09.) – plkst. 15.00 – dzied Naģežda Tihomirova (bardu pārstāve)
Svētdien (07.09.) – Lielais Novusa turnīrs (no 12iem – iesildīšanās un novusa apgūšana; 15.00 – Dzejnieku ķēķa īpašais turnīrs)

Pirmdien (08.09.) – plkst. 17.00 – Andra Manfelde (sadarbībā ar Liepājas Jaunatnes centru)
”Dzejnieku ķēķis” saka lielu PALDIES tirdzniecības namam ”Kurzeme” par atvēlētajām telpām un dzīvības uzturošo tēju un kafiju! Paldies par to, ka ļāvāt foto mirkļiem kļūt materiāliem!

Informācija tapusi sadarbībā ar Liepājas rajona Radošās apvienībs pārstāvēm – Dainu Vanagu un Daigu Kadeģi.

Anda Birkenberga,
Liepājas Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste

Agneses Matisones foto

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz