Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Dzintara muzikālā sarunu kluba” otro semestri atklās komponiste Ilona Breģe

Liepājas koncertzāle ”Lielais dzintars” arī 2023. gadā turpinās piedāvāt izglītojošo lekciju ciklu par mūziku pieaugušajiem – ”Dzintara muzikālo sarunu klubs”, kas entuziastiem bez dalības maksas pieejams kā klātienē, tā tiešsaistē.

“Dzintara muzikālā sarunu kluba” otro semestri atklās komponiste Ilona Breģe
Foto: Publicitātes
12.01.2023 09:40

liepajniekiem.lv

Lekciju cikla otro semestri, otrdien, 17. janvārī, pulksten 18 atklās komponiste un mākslas doktore Ilona Breģe, kas iepazīstinās ar virtuozo un romantisko 19. gadsimta Latviju, informē koncertzāles pārstāve Anita Lazdeniece.

Līdz šim pirmajā cikla semestrī vairāk nekā 200 dalībnieki iepazina Liepājas operas vēstures liecības, Livonijas mūzikas attīstību viduslaikos un reformācijas laikā, kā arī mūzikas dzīvi 18. gadsimta Kurzemes hercogistē, Rīgā un Liepājā.

Otrajā lekciju cikla semestrī, kas ilgs no 2023. gada janvāra līdz maijam, interesenti piecās lekcijās varēs atklāt Latvijas mūzikas vēstures aizraujošākās lappuses no 19. līdz 21. gadsimtam.

Šie laikmeti iezīmē gan latviešu mūzikas pirmās virsotnes un izaicinājumus, pretrunu pilnos padomju gadus, kā arī mūsdienu brīvo radošuma izpausmi.

Ar lekciju programmu interesenti var iepazīties koncertzāles mājas lapā lielaisdzintars.lv.

17. janvārī jauno semestri atklās mākslas doktore, komponiste un pianiste Ilona Breģe, piedāvājot stāstījumu par 19. gadsimtu, kas Latvijas mūzikā ienesa jaunas tendences.

Iedzīvotājiem kļuva pieejami publiski koncerti, aktivizējās atskaņotājmākslinieku koncertbraucieni jaunas auditorijas meklējumos un Latvija kļuva par pieturpunktu tiem mūziķiem, kuri devās uz Pēterburgu – notika daudzu slavenību vieskoncerti un virtuozi sacentās viens ar otru par publikas aplausiem un popularitāti.

Mūzikas mīļotāji jeb amatieri ne vien piepildīja klausītāju rindas, bet aktīvi sniedza koncertus publiskās zālēs. Par Latvijas mūzikas centru kļuva Rīgas Pilsētas teātris, kurā bija spēcīgi solisti, labs orķestris un arī labi muzikālie vadītāji, piemēram, Rihards Vāgners.

Daudzi no vietējiem profesionāļiem sacerēja mūziku, ko iespējams saklausīt arī mūsdienu ierakstos.

Mākslas doktore, komponiste un pianiste Ilona Breģe. Foto: Jānis Porietis

”Dzintara muzikālo sarunu klubs” ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā pieaugušajiem ir iespēja papildināt zināšanas par mūzikas vēsturi no mūsu valsts izcilākajiem muzikologiem, mākslas pētniekiem un praktiķiem, uzklausot viņu stāstus, pētījumus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus.

Lekcijas notiek gan klātienē, apmeklējot tikšanās reizes koncertzāles ”Lielais dzintars” Kamerzālē, gan tiešsaistē, skatoties tās no jebkuras vietas platformā digitalaisdzintars.lv.

Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, interesenti aicināti sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālr.: 634 24 555. Interesenti, kuri vēlas piedalīties lekcijās tiešsaistē unsaņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos, aicināti aizpildīt pieteikuma veidlapu

Videolekcijas ir vērojamas tikai tiešraidē digitālajā platformā digitalaisdzintars.lv. Pēcāk skatītājiem būs pieejami lekciju konspekti.

Ilona Breģe karjeru sākusi kā Latvijas Filharmonijas soliste – pianiste. Pēcāk strādājusi par pētnieci Latvijas Zinātņu akadēmijas Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Aizstāvējusi mākslas doktores disertāciju ”Rīgas Pilsētas teātris 1782–1863”, uz kuras pamata izdota grāmata ”Teātris senajā Rīgā”.

Ilona Breģe vadījusi Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO), Orķestri ”Rīga”, kā arī iedibinājusi starptautisko komponistu konkursu Sinfonia Baltica, pavasara festivālu WINDSTREAM un bijusi idejas autore Latvijas valsts simtgadei veltītajam festivālam ”Trīs zvaigznes”.

Kā komponiste aptver dažādu žanru opusus – gan simfonisko mūziku, gan kameroperas, gan kamermūziku un vokālās kompozīcijas. Breģes skaņdarbus interpretējuši tādi diriģenti kā Andris Nelsons, Ainārs Rubiķis, Normunds Šnē, Andris Poga, solisti – Baiba Skride, Sonora Vaice, Ingus Pētersons, kā arī orķestri – ”Kremerata Baltica”, Liepājas Simfoniskais orķestris, LNSO un citi.

2009. gadā saņēmusi Lielo mūzikas balvu kategorijā ”Gada jaundarbs Latvijā”, savukārt par nopelniem kultūrā un radošo ieguldījumu Latvijas mūzikā 2019. gadā saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni.

Lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz