Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dzintars – īpašās rotās

Dzintars – īpašās rotās
Foto: Ģirts Gertsons
09.03.2016 16:50

liepajniekiem.lv

Liepājas Centrālās zinātniskās filiālbibliotēkas “Libris” lasītavā, M.Ķempes ielā 11, atklāta Tautas lietišķās mākslas studijas “Zītars” meistaru veidotā dzintara rotu izstāde “Saule, jūra, dzintars”. Tā būs aplūkojama divus mēnešus.

“Dzintars Baltijas jūras krastā dzīvojošajiem noteikti ir dārgakmens un lepnums,” atklāšanā sacīja studijas “Zītars” vadītāja Austra Ziemele, uzsverot, – varam būt lepni, ka strādājam ar pasaulē visvecāko materiālu, kam ir vairāk nekā 30 miljonu gadu. “Daudzi no mums ar dzintara apstrādi nodarbojušies visu mūžu. Tas ir reizē darbs un vaļasprieks.”

Izstādē apskatāmās rotas radītas pērn – Dziesmu svētku gadā. “Tās ir tautiskas rotas, kniepķeni, saktas ar ko izdaiļot Nīcas, Rucavas un Bārtas tautastērpus,” paskaidroja A.Ziemele. Divu vienādu darbiņu neesot, jo katram meistaram ir savs rokraksts. Vēl studijai mīļa tēma esot dzīvnieku un putnu atveidojums dzintarā.

“Šeit var redzēt gatavos darbus, bet atnāciet uz Dārza ielu, kur mēs strādājam. Parādīsim, kā tas viss top,” A.Ziemele interesentus aicina pašiem iemēģināt roku rotu darināšanā. “Aizejiet uz jūrmalu, atrodiet kādu gabaliņu un atnāciet uztaisīt sev rotu. Iemācīsim, tas nav nemaz tik sarežģīti,” mudina Tautas lietišķās mākslas studijas “Zītars” vadītāja.

Savukārt bibliotēkas “Libris” vadītāja Daina Skujiņa norādīja, ka līdz šim izstādījuši gleznas vai fotogrāfijas, praktisku darbiņu, kas būtu izvietoti vitrīnās, nav bijis. “Tā mums ir jauna pieredze,” smaidot atzina D.Skujiņa, lai gan mākslinieki izstādot savus darbus bibliotēkā jau vairāku gadu garumā. “Jā, cilvēki ir pieraduši pie tā, ka bibliotēkas telpās tiek eksponēti mākslas darbi, patiesībā tas šeit pat organiski iederas, ko atzinuši arī apmeklētāji. Tie, kas nāk, labprāt apskatās, kas mums jauns izstādīts. Interese ir liela.” Runājot par dzintara rotu izstādi, D.Skujiņai apmeklētāji jau jautājuši, vai darbus var arī iegādāties. Tik ļoti tie patīkot.

Jāpiebilst, ka studijas “Zītars” kolektīvs aktīvi piedalījies izstādēs Latvijā, citās Eiropas pilsētās, un pat tālākās zemēs – Japānā un Austrālijā.

Izstādē “Saule, jūra, dzintars” piedalās 12 rotu meistari: Ludmila Kadeka, Vaira Viģele, Solveiga Vārna, Zenta Vinogradova, Imants Rollis, Vineta Leismane, Dzintra Grietēna, Austra Ziemele, Andris Gūtmanis, Raimonds Hodzko, Ilmārs Kuncītis un Gunārs Reinsons.

Pirms 45 gadiem, 1969. gada rudenī, Liepājas Izglītības un zinātnes darbinieku namā sāka darboties dzintara un metāla apstrādes pulciņš, kas pēc desmit gadu darba ieguva studijas “Zītars”, bet 1981. gadā – Tautas studijas nosaukumu.

Studijas “Zītars” virziens visus šos gadus ir nemainīgs – rūpīgi pētot bagāto Dienvidkurzemes etnogrāfisko mantojumu, radīt mākslinieciski augstvērtīgas rotas, kurā savieno senatnīgo ar moderno, tā neļaujot pazust latviešu tautas mākslai. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz