Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Egona Līva piemiņas balvai “Krasta Ļaudis” iesniegtas vienpadsmit grāmatas

Egona Līva piemiņas balvai “Krasta Ļaudis” iesniegtas vienpadsmit grāmatas
20.08.2012 14:51

20. augustā kopā sanāks īpaši izveidota žūrija, lai izvērtētu autordarbus, kas iesniegti Egona īva piemiņas balvai ”Krasta ļaudis”. Balvai iesniegtas vienpadsmit 2011. gadā izdotas grāmatas, kas atbilst kādai no trijām kategorijām, informē Liepājas Kultūras pārvaldes attīstības projektu vadītāja Krista Kalnarāja.

Balvai iesniegti sekojoši darbi:

1. Arvīds Deģis “Mellsila pirāti”
Vēsturisks dēku romāns, kas netieši seko Aleksandra Grīna “Tobago”, Rutku Tēva “Gambija” iekoptajai tradīcijai, aptver visnotaļ ticamas norises Kurzemes-Zemgales hercogistē no 1617.līdz 1661. gadam. Sižets balstīts uz Kurzemes piekrastes teiku par pirātu vadoni Helmāru Tromelu, kas baķu kalnā savāca lielas bagātības.

2. Valdis Rūmnieks, Andrejs Migla romāns “Viestura zobens”
Vēsturiskais romāns ”Viestura zobens” ir aizrautīgs, piedzīvojumiem un traģiskiem pavērsieniem pilns vēstījums par dižā senās Zemgales valdnieka Viestura dzīvi vienā, ļoti izšķirīgā gadā.

3. Agris Liepiņš “Lielvārdes Katrīna”
Romānā jūra ir Latvijas balsts, robeža, izeja pasaulē, brīvu  cilvēku dzīves mērķu un redzējumu piepildījuma vieta. Jūra ir romānā galvenais pārdomu atraisītājs un filozofiskā saite starp tālo pagātni, kad uguns liesmās sadedzina Lielvārdes skaistāko, gudrāko sievieti – pēdējo raganu, un mūsdienām, kad jūra liek pārdomāt ļaužu likteņu un raksturu līdzību.

4. Ēriks Lanss “Melanholiskais detektīvs”
Romāns, kurā autors izmantojis desmitgadēs uzkrāto kino pieredzi, lai tekstu vēstījuma ritms un negaidītie sižeta pagriezieni gluži kā kinofilmā ne uz mirkli neļautu atslābt lasītāja uzmanībai un sajūtām , ir arī veltījums jūras tuvumā  dzīvojošajiem – pārsteidzošs ceļojums cilvēka psiholoģijā   ar mūžam neatrisināmo jautājumu par to, kas mēs esam, no kurienes nākam un kurp dodamies.

5. Ēriks Lanss “Vai mēs tiksimies vēlreiz”
Romāna sižets un personāži mīt jūras krastā, jūra kļuvusi pilntiesīgs romāna tēls, tā iespaido piejūras ļaužu likteņus un virza romāna folosofisko gaitu. Tikai gadsimts un skatījums uz piejūru ir citāds nekā Egona līva laikos.

6. Ēriks Kūlis “Mana Anete mersedesā”
Romāns noteikti saistīs gan latviešu literatūras dzīvā klasiķa daiļrades cienītājus, gan visu paaudžu sievietes, kurām ir vēlme “no pirmavota” uzzināt kaut ko vairāk par neizprotamā pretējā dzimuma domu gājienu.

7. Andra Manfelde “Ceļojums uz mēnesi: Visbija-Ventspils-Visbija”
Grāmata ir liriski dokumentāls stāsts par laiku, kuru Andra Manfelde pavadīja Zviedrijā, Visbijā. Tajā notikumu un izjūtu apraksti organiski savijas ar dzejas rindām, kuras iedvesmojusi Visbija.

8. Olafs Gūtmanis “RAKSTI” 5. sējums
Liecinājums par latviešu likteni dažādos laika nogriežņos. Emocionāls dzīves un uzskatu, izjūtu vēstījums parāda cilvēka spēju neizsamist visgrūtākajos dzīves pagrieziena punktos, mūža nogalē stāstīt ne tikai atmiņas, bet būt dzīves viducī ar savu vērtējumu par notiekošo apkārt, paust attieksmi pret brīvību atguvušās valsts Latvijas, pilsētas Liepājas likteni šodien un tagad, salīdzinot, līdzdzīvojot esošo kā savas dzīves neatņemamu sastāvdaļu.

9. Jānis Streičs “1991. Tas garais cilvēkbērna gads”
Kinorežisora un brīnišķīga rakstnieka, sava laika dokumentētāja Jāņa Streiča grāmata “1991. Tas garais cilvēkbērna gads” — ļoti apjomīgs (688 lpp.) un saturiski ļoti augstu vērtējams darbs ne tikai par Latvijai un īpaši Latgalei tik svarīgo filmu “Cilvēka bērns”, bet arī par Latvijas vēsturē smagu un nozīmīgu laiku — 1990.-1992.gadu.

10. Ēriks Kūlis – stāsts “Vilkuvilka slepenais plāns”
Vai tu zini, kas ir Vilkuvilks? Varbūt visu vilku barvedis? Visniknākais no vilkiem? Un kas viņam padomā? To nezina neviens. Jo plāns ir slepens. Arī stāsta galvenajam varonim Dagnim, vienkāršam lauku puikam, nav zināms, ko iecerējuši pagalma zvirbuļi un zīlītes un ko darbnīcā ik vakarus meistaro Dagņa tētis. Visi noslēpumi taps zināmi, ja izlasīsi Ērika Kūļa sirsnīgi uzrakstīto stāstu par Dagni, viņa tēti, mammu un… Vilkuvilku. Māksliniece Agija Staka
.

11. Laimdota Sēle     literārās pasakas “Ventspils rūķi un viņu draugi”
Grāmata vienlaikus ir gan lielisks literārs teksts, gan sirsnīgs un gudrs izziņas avots bērniem par viņu pilsētu Ventspili, par ostu, pili, brīvdabas muzeju, planetāriju un citām Ventspils vēsturei un šodienai būtiskām vietām un objektiem, ko papildina krāsainas un dzīvās Anša Sēļa-Sviriņa ilustrācijas.

Rakstnieka Egona Līva piemiņas balva “Krasta Ļaudis” tiks pasniegta jau otro gadu Liepājas pilsētā Dzejas dienu noslēguma laikā. Šogad apbalvošanas svinīgā ceremonija Liepājā  paredzēta 15. septembrī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz