Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Eiropas dramaturgi pulcējas festivālā

Eiropas dramaturgi pulcējas festivālā
Foto: Andris Gertsons
26.06.2018 07:02

"Kurzemes Vārds"

Pirmo reizi Latvijā aizvadīts starptautisks dramaturgu festivāls “Interplay Europe”, kurā šogad pulcējās jaunie lugu autori un viņu pasniedzēji no 13 valstīm, lai satiktos, analizētu lugas, diskutētu par aktualitātēm un veicinātu dramaturgu kopienas sadarbību. Par festivāla norises vietu bija izraudzīta atpūtas bāze “Draudzība” Bernātos.

Viens no festivāla “Interplay” ilggadējiem pasniedzējiem, dramaturgs Lauris Gundars uzsver, ka šādi festivāli, kuros satikt savas profesijas citu valstu pārstāvjus, iepazīt dramaturģijas skolas, aktuālos tematus, apmainīties domām un viedokļiem dramaturgu vidē ir retums. “Pasaulē bieži notiek darbnīcas, kas saistītas ar kinoscenārijiem, tāpēc, ka tā ir komercija. Šādas lugu darbnīcas ir nenormāli reti. Un tāda formāta kā “Interplay”, man šķiet, vispār nav,” viņš uzsver šī festivāla nozīmīgumu.

Šogad festivāls pirmo reizi norisinājās Latvijā, un tas ir nozīmīgs notikums. Galvenokārt tas notiek bagātajās Rietumeiropas valstīs. Uz Latviju bija atbraukuši 20 jaunie dramaturgi un 12 pasniedzēji no 13 valstīm – Latvijas, Vācijas, Francijas, Ungārijas, Dānijas, Nīderlandes, Grieķijas, Zviedrijas, Austrijas, Lihtenšteinas/Šveices, Bulgārijas un Igaunijas, lai nedēļas garumā no 18. līdz 22. jūnijam strādātu, attīstītu savas dramaturga prasmes un noslīpētu festivālā iesniegtās lugas, iepazītu citu valstu kolēģus, viņu pieredzi, aktualitātes un veidotu jaunas sadarbības.

Dramaturģe, festivāla “Interplay” pasniedzēja Rasa Bugavičute-Pēce stāsta, ka tā norises vieta prom no galvaspilsētas izvēlēta apzināti, lai nekultivētu priekšstatu, ka Latvija ir Rīga un teritorija ap to. “Un, tā kā mēs ar rakstniecības studijām cenšamies turēt dramaturģisko nabassaiti, nosliecāmies par labu Liepājai,” būtisku argumentu min R. Bugavičute-Pēce. “Draudzība” Bernātos izvēlēta, lai jaunie dramaturgi un pasniedzēji būtu zināmā izolācijā, prom no lielām pilsētām ar naktsdzīves iespējām un varētu nodoties sarunām par lugām, dramaturģiju un radošam, izzinošam darbam. Tas norisinājās četrās darba grupās ar trim pasniedzējiem un pieciem dalībniekiem katrā. Katru gadu festivālam tiek izvirzīts kāds virstemats, un šogad tas bijis “Notver laiku!”.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 26. jūnija numurā.

#kvards-20180626-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz