Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Festivāla turpinājums ar džezu

Festivāla turpinājums ar džezu
14.09.2007 18:23

0

Pēc pāris dienu atelpas Liepājā turpinās VI Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls.
Ceturtdienas vakars Sv.Trīsvienības katedrālē piederēja igauņu viesmāksliniekiem – ērģelniekam Āre Paulam Latikam un alta saksofonistam Villu Veski. Koncerta ievadā iepazinām igauņu mūziku – klasiķa Artura Kapa 1.sonāti ar meistarīgu un zinošu ērģeļu izmantojumu pirmajās divās daļās un varenu fūgu finālā. Visai impozants bija franču komponista Šarla Fesī “Bolero” – īsts deju ritmu kokteilis ar nedaudz šķelmīgu un naivu noskaņu.

Diemžēl ne vienmēr pārlikumi pārliecina. Tāds šoreiz šķita Kamilla Sensānsa simfoniskās poēmas “Nāves dejas” aranžējums ērģelēm. Skaņdarbs, kas orķestra variantā dažkārt dēvēts par  “Skeletu deju”, kur ritma un tembra maiņas ir visa skaņdarba sāls. Ērģeļu gandrīz vai nemainīgais tembrs, kaut arī ar ritma maiņām, nedeva to spilgto iespaidu, kas rodas, klausoties oriģinālā orķestra skanējumā.

Taču koncerta kulminācija bija amerikāņu komponista un džeza pianista Djūka Elingtona “Garīgā koncerta” izpildījums. Nepārspēts džeza meistars, kuru amerikāņu skolās māca tāpat kā Šūbertu vai Mocartu. D.Elingtons komponējis arī plašas formas džeza opusus – “Kreolu rapsodiju”, svītu “Melns, brūns un bēšs”, trīs “Garīgos koncertus”, no kuriem vienu klausītājiem bija iespēja un laime dzirdēt. Tas bija īsts saldēdiens džeza mīļotājiem un ne tikai, kas ļāva gremdēties nostalģiskās atmiņās, izdzirdot jau zināmās “Solitude” un “Heaven”. Saksofonista Villu Veski virtuozi improvizējošā spēle kopā ar Elingtona bagātajām harmonijām ērģelnieka Latika rokās savijās saskanīgā spēlē, kuru gribējās klausīties vēl un vēl. Nāca prātā IV Ērģeļmūzikas festivāla šarmantā vācu džeza ērģelniece Barbara Denerleina, kura ar svinga un blūza ritmiem sajūsmināja klausītājus. Tas pilnā mērā izdevās arī mūsu igauņu viesiem, ierakstot festivāla vēstures grāmatā spilgtu lappusi.

Piektdienas vakarā Lutera baznīcā festivāla klausītāji tikās ar ļoti gaidītājiem ievērojamiem māksliniekiem – solistiem Inesi Galanti, Samsonu Izjumovu un ērģelnieku Tālivaldi Deksni. Garīgās mūzikas koncertā skanēja Gustava Forē lielas formas skaņdarbs “Rekviēms”, kurā piedalījās Liepājas Simfoniskais orķestris, pilsētas kori diriģenta Jēkaba Ozoliņa vadībā.

Bet šovakar Sv.Trīsvienības katedrālē uz radošo mūžu, kas pavadīts pie ērģelēm, atskatīsies latviešu ērģeļspēles vecmeistare Jevgeņija Ļisicina kopā ar briljanto soprānu Inesi Galanti. Kopā ar abām izcilajām māksliniecēm muzicēs arī jaunais perkusionists, kādreizējais Liepājas Mūzikas vidusskolas absolvents Māris Zīlmanis. Sestdien katedrālē festivāla noslēguma koncertā “Libānas impresijas” pasaulslavenais ērģelnieks Naži Hakims no Francijas kopā ar Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu grupu (diriģents Imants Resnis) spēlēs savas kompozīcijas.

Aija Engelmane,
Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Sv.Trīsvienības katedrālē koncertam gatavojas igauņu viesmākslinieki ērģelnieks Āre Pauls Latiks un alta saksofonists Villu Veski.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz