Trešdiena, 1. maijs Ziedonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Fotogrāfi meklē laikmeta liecības

Kurzemes fotogrāfiem šī ir spraigi radoša vasara ar epicentru Kuldīgā – te notiek plenēri un konkursi tradicionālajās Kurzemes fotodienās, kā arī gatavošanās starptautiskajam mākslas festivālam “Cooldiga Art Fest 2023”, kurā šogad īpaša vērība būs fotogrāfijai.

Fotogrāfi meklē laikmeta liecības
Foto: Antra Meike
01.08.2023 06:00

Daina Tāfelberga, "Kurzemnieks"

"3K"

Atslēgvārdi

Kopā un katrs par sevi

Kā stāsta Kuldīgas kluba “Divas upes”vadītājs Artis Gustovskis, Kurzemes fotodienas ir šobrīd lielākais un vienīgais profesionālais reģionālais fotogrāfu pasākums Latvijā.

Iesākums bija 2018. gadā Kuldīgā, kad A. Gustovskis satikās ar ventspilnieku Ģirtu Dreimani un liepājnieku Agri Klestrovu.

Trijotne vienojās, ka turpmāk fotoklubiem jānāk kopā ik gadu kādā no piecām lielākajām Kurzemes pilsētām (Liepāja, Kuldīga, Ventspils, Saldus, Talsi).

Līdz tam fotogrāfi savstarpēji brāļojušies gan reģionā, gan tālākās robežās, bet tradicionāla pasākuma ar tematisku ievirzi nav bijis.

Tika izstrādāts nolikums un logo.

Šogad festivāls ierotējis dzimtajā Kuldīgā, kur “Divām upēm”radošajos dokumentālā foto meklējumos kā allaž pievienojusiesLiepājas Tautas fotostudija “Fotast”, fotoklubs “Liepājaspozitīvs”, Saldus “Es daru”, Talsu fotoklubs un trīs fotogrāfu apvienības no Ventspils: “Moments”, “Kursa” un “Kaktuss”.

Vienā virzienā. Foto: Dagnija Grundberga

Piecos gados festivāls ir ievērojami audzis gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi, un to veido dažādu pasākumu sērija.

Pirmā tikšanās un fotoplenērs bija maija nogalē. Šī gada tēma ir “Laikmeta liecība”, un fotogrāfi izklīda Kuldīgas novadā – gan pilsētā, gan laukos – meklēt šim laikam raksturīgas nianses, ko iemūžināt.

Šobrīd fotogrāfi strādā individuāli, katrs klubs rīko savus plenērus, piedalās vēl citos konkursos un pasākumos, apstrādā materiālus un gatavojas “Kurzemes fotodienu” noslēguma sesijai septembrī, kad nedēļas garumā notiks meistarklases, starptautisko lektoru lekcijas, radošas darbnīcas, būs izvērtēts autoru darbs un pasludinās gada balvas ieguvēju.

Vecmāmiņa ar gotiņu vai planšeti

Plenērā katram klubam tika dots uzdevums, izlozējot objektu, organizāciju vai situāciju, kas fotogrāfijās jāatspoguļo tik labi un radoši, cik vien iespējams. Jāparāda vērtības un interesantas laikmeta liecības, lai pēc gadiem jaunā paaudze redzētu, kā kādreiz dzīvots un strādāts.

Vienlaikus mērķis ir arī saglabāt Kuldīgas novada kultūrvēsturisko mantojumu, radot fotogrāfiju datubāzi gan par tādām profesijām kā zemessargi, policisti, ugunsdzēsēji, mediķi, sētnieki, gan citiem laikabiedriem.

Individuāli fotogrāfiem tika uzdots sameklēt liecības Kuldīgā par šādām tēmām: kaķi, divas upes (Venta un Alekšupīte), atspulgi, iekšpagalmi, kuldīdznieki, autobusu pieturas, jumti, kā arī jāpiefiksē, kā kolēģi strādā, īstos mirkļus tverot.

“Laikmeta liecību spektrs ir ļoti plašs,” tā A. Gustovskis.

“Šodien tā var būt vecmāmiņa ar mobilo telefonu vai planšeti, kovida laika parādības, kas nu jau aizmirstas, vai arī globālo klimata pārmaiņu sekas pie mums.

Tāda noteikta rāmja pēc būtības nav. Galvenais – ievērot tehniskos parametrus un skaisti to liecību pasniegt. Tas ir kaut kas no tēmas “Zudusī Latvija”, kur fotogrāfi kvalitatīvi piefiksē kultūrvēsturisko mantojumu. Vienus interesē cilvēki, citus ainavas, vēl kādu tehnika.

Plenērā Rudbāržos atradām un fotogrāfijā dokumentējām lauku māju saimnieci, kas savu vienīgo gotiņu vēl slauc ar rokām. Tādu parādību drīz vairs neredzēsim. Sociālos tīklus pārpludina ar mobilajiem telefoniem uzņemti kadri no svētkiem vai ikdienas publiskajā telpā, bet plenērā fotogrāfi iet dziļāk un ceļ saulītē to, ko ne katrs redz.”

Iet aiz robežām

“Zinot, ka mums būs jāuzņem fotogrāfi, paralēli domājām arī par Mākslas festivālu, kas Kuldīgā šogad noritēs jau trešo reizi,” turpina “Divu upju” vadītājs.

“Tā kā arvien sarežģītāka paliek saskaņošana UNESCO vecpilsētas tuvumā sienu gleznojumiem uz ēkām, tad pēc būvvaldes ieteikuma mēģinām virzīt festivālu uz skulptūrām un digitālo mākslu. Ar skulptūrām nav tik viegli, toties digitālās iespējas ir ļoti plašas.

Jau pagājušajā gadā mūsu Digitālais inovāciju centrs Kuldīgā izveidoja paplašinātās realitātes metatelpu, kas eksponē visus līdzšinējos brīvdabas mākslas galerijas sienu gleznojumus. Tā kā šogad festivāla virstēma ir “Māksla un fotogrāfija”, tad tiks veidoti ne vien digitālie mākslas darbi caur fotogrāfiju, bet būs arī daudz fotoplenēru, darbnīcu, un ar to sasaistītas visas vasaras garumā notiekošās Kurzemes fotodienas.”

Šogad Mākslas festivāla rīkotāju komandai pievienojusies Liepājas Universitātes mākslas pētījumu laboratorija un biedrība “Art+”.

Tiek veidoti trīsdimensionālie digitālie mākslas darbi, kas papildinās metatelpu. Viens no tiem būs “Ventas ērglis” – tā 1936. gadā nosaukta pirmā motorlidmašīna, bet nosaukums simbolizē vēl senākus laikus saistībā ar Latvijas brīvības cīņām.

Otrs objekts būs trīsdimensionālās lidojošās zivis, trešais – telpiska fotogalerija no kādas Kurzemes fotodienukolekcijas.

Foto: Jogita Kirsanova

Ar katru gadu atskaņas no Kurzemes fotodienām gājušas plašumā. Interesi izrādījuši Rīgas un Vidzemes fotoklubi, kā arī draugi Lietuvā.

Tā kopīgi ar lietuviešiem izveidots starptautisks konkurss projektā “Photography Kaleidoscope”. Tajā iesaistās piecu valstu fotogrāfi, mākslinieku apvienības, nacionālie muzeji: no Latvijas, Lietuvas, Spānijas, Ungārijas un Slovēnijas.

Šī konkursa tēma ir “Sign of the times”(Laika zīme)un sasaistās ar Kurzemes fotodienu radošajiem laikmeta liecību meklējumiem. Vienlaikus 30. septembrī būs arī šī fotokonkursa noslēgums.

Starptautiskas žūrijas izvērtēto labāko darbu fotoizstāde būs Eirovīzijai līdzīgs šovs, ko translēs televīzijas tiešraidē.

Pēc minētā dziesmu konkursa principiem izstādi vēros un par darbiem balsos fotogrāfi un skatītāji no piecām valstīm.

Uzziņai

Festivāls “Kurzemes fotodienas”aizsākās 2018. gadā Kuldīgā.

Turpmāk tās notikušas arī Ventspilī, Saldū, Talsos un Liepājā.

Ik gadu konkursā tiek izcīnīta Kurzemes gada balva fotogrāfijā par noteiktu tēmu, šogad tēma ir laikmeta liecība.

No septembra top 30 būs skatāmi izstādēs Kuldīgā, Adatu fabrikā. 30. septembrī– Kurzemes fotodienu2023. gada noslēguma ceremonijā tiks nosaukti godalgoto vietu ieguvēji, pasniegta galvenā un citas balvas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz