Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Fotoizstāde par neaizmirstamo barikāžu laiku

Fotoizstāde par neaizmirstamo barikāžu laiku
12.01.2011 07:34

Atslēgvārdi

14. janvārī pulksten 17 Liepājas muzeja filiāles “Liepāja okupācijas režīmos” zālē atklās fotomākslinieka Pētera Jaunzema (EFIAP) fotodarbu izstādi “Gaisma pret tumsu”, kas ir veltījums 1991. gada janvāra barikāžu atceres divdesmitgadei.

Ekspozīcijā aplūkojamas 40 melnbaltās fotogrāfijas, kas skatītājiem atgādina par Latvijas valstiskās neatkarības vēsturē neizdzēšami ierakstītā janvāra dienu notikumiem Rīgā un Liepājā. “Uz barikādēm braucu vairākkārt un vienmēr ar fotoaparātu. Lai gan laika apstākļi nelutināja un gaismas stundas bija īsas, fotouzņēmumu no tām dienām manā negatīvu arhīvā sakrājies daudz. Domāju, ka tie nav tikai dokumentālas vēstures liecības, bet gan kaut kas ietilpīgāks, jo atspoguļo tautas Atmodas laika skarbākos, taču reizē izteiksmīgākos brīžus,” stāsta fotogrāfiju autors, kuru pārsteigusi neatkarības cīnītāju sirsnība un laipnība.

 Bildēs sēžam pie ugunskuriem, sarunājoties par nākotnes brīvo Latviju, kā arī ceļot aizsprostus omona bruņumašīnām redzami vienkāršās drēbēs tērpušies cilvēki, pilsētnieki un lauku ļaudis. Skatītāju piesaista vīru un sievu apņēmīgās sejas, akmens bluķi un milzīgi dzeloņstiepļu kamoli, kas aizšķērso ceļu pretspēkiem. “Vai tiešām tā bija?” vaicās jaunieši, kas šo laiku nav piedzīvojuši. Daudzos no attēliem atainoti liepājnieki un rajona pagastu iedzīvotāji, kas bija devušies aizstāvēt galvaspilsētu un Liepāju no reakcijas spēkiem. “Toreiz bijām visi kā viens,” teica medzenieks Ojārs Pinsters. Viņa sacītais izmantots par parakstu vienam no izstādes darbiem, kurā redzami cilvēki, kas ciešā un nesaraujamā lokā sastājušies ap Brīvības pieminekli.

 Fotodarbu kolekcija “Gaisma pret tumsu” jau apceļojusi pasauli – bijusi izstādīta vairākās pilsētās pie tautiešiem Austrālijā, Jaunzēlandē, Kanādā un ASV. Tagad tā atkal atgriezusies Liepājā un ir papildināta ar daudziem līdz šim vēl neizstādītiem darbiem.

“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz