Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Fotoveterāns un studija nedomā rimties

Fotoveterāns un studija nedomā rimties
10.09.2012 07:03

Atslēgvārdi

Latviešu biedrības nama galerijā notika Liepājas Tautas fotostudijas veterāna un Starptautiskās fotomākslas federācijas mākslinieka Gunāra Kopštāla (AFIAP) 80 gadu jubilejai veltītas vērienīgas soloizstādes un grāmatas “Mirkļa pietura” atklāšanas svētki, uz kuru bija pulcējies liels pulks fotomākslas un fotomeistara talanta cienītāju, tuvākie draugi un piederīgie, arī mazmeitiņa Elizabete Pērle, kas piedzimusi pirms nepilna mēneša.

 

Atklāšanas ceremonijas laikā viņa, savu vecāku ieaijāta, saldi čučēja. Sirsnīgajā atmosfērā gaviļnieku par viņa neatlaidību un vērtīgo radošo veikumu sumināja arī Pilsētas domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde un citas oficiālas personas.

Pats autors atzina, ka izstādes sarīkošana un grāmatas “Mirkļa pietura” sarūpēšana prasījusi no viņa un ģimenes ne vien daudz laika, bet arī enerģijas. Labi, ka talkā nākuši un atsaucīgi palīdzējuši  studijas kolēģi. Lai ieceri īstenotu, mākslinieks pārcilājis visu savu piecdesmit gadu gaitā uzkrāto fotoarhīvu un pamazām vien perfekti sakārtojis to. Lielus ieguldījumus prasījusi grāmatas izdošana. Lai  rastu tās finansējumam atbalsītājus, nācies veikt dažādus palīgdarbus. Tā, piemēram, akciju sabiedrības “Liepājas metalurgs” vēstures muzejam Gunārs samontējis un, ierakstot diskos,  digitalizējis 30 minūtes garu televīzijas filmu, ko savulaik, būdams Latvijas TV Informatīvo raidījumu redakcijas speciālkorespondents  Kurzemes zonā, kā arī TV raidījuma “Panorāma” kinooperators, uzfilmējis.

Fotomeistars nedomājot apmierināties ar sasniegto. “Kurš gan no mums studijas veterāniem ir spējis apstāties?” jubilārs vaicāja. Viņu joprojām atbalstīt solīja arī kundze Daina, kas sacīja, ka divi  mākslinieki ģimenē nemaz neesot par daudz. Viņi spējot viens otru uzmundrināt brīžos, kad kādam pietrūkst radošās degsmes. “Dažkārt radošā nodarbošanās ir labs patvērums no realitātes,” viņa teica.

  Gunārs kopīgi ar studijas kolēģiem un tās jauno vadītāju Jāni Vecbrāli jau saplānojis turpmākos darbus. Nākamā gada februārī  studijas dibinātāja un ilggadējā vadītāja Huberta Stankēviča (AFIAP)  fotogrāfiju izstādi paredzēts sarīkot pilsētas muzeja zālē. Gunārs un Varis Sants apņēmušies eksponēšanai sagatavot darbus no Aizsaulē aizgājušā starptautiskā fotomeistara atstātā arhīva, kurus viņam pašam lielās sabiedrisko pienākumu un radošo sarīkojumu radītās  slodzes dēļ nepietika laika nokopēt. Ir arī citi aizraujoši un daudzsološi projekti. Jau šī mēneša beigās mūsu pilsētā paredzēts sarīkot festivālu “Analogā Liepāja”, kurš liks viesfotogrāfiem no visas Latvijas atcerēties tos laikus, kad vēl nebija digitālo fotoaparātu un  attēlus nācās fiksēt uz fotofilmas. Uzņemto filmiņu attīstīšana  notiks 15. vidusskolā, kur Gunārs apmāca bērnus fotografēšanas noslēpumos.

Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”


Jubilāru sveic māksliniece un fotogrāfijas cienītāja Vija Bernāte.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz