Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerija “Romas dārzs” saņem dāvinājumā gleznas

Galerija “Romas dārzs” saņem dāvinājumā gleznas
Foto: Publicitātes
11.05.2018 14:31

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Galerija ”Romas dārzs” saņēmusi vērtīgu un nozīmīgu dāvinājumu, kas paplašinās galerijas Liepājas mākslinieku darbu kolekciju. Dāvinājumā saņemta 31 mākslinieka Staņislava Dinģeļa (1899-1988) glezna un arī viens mākslinieka Jāņa Lauvas (1906-1986) darbs – ”Ziedi vāzē”, portālu informēja Galerijas ”Romas dārzs” vadītāja Astra Dzērve.

Saņemtais dāvinājums aptver mākslinieka Staņislava Dinģeļa četrus akvareļus, astoņas lielformāta eļļas gleznas uz audekla un deviņpadsmit dažāda izmēra eļļas darbus uz kartona.

Visvairāk ir pārstāvētas Latvijas ainavas dažādos gadalaikos, marīnas, ir klusā daba, kā arī vairāki portreti – arī pašportrets un tēva portets. Datētās gleznas ir no pagājušā gadsimta piecdesmitajiem, sešdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem. Lielāko daļu darbu mākslinieks nav datējis. Kultūrvēsturiski interesanti ir darbi, kuros mākslinieks fiksējis Liepājas saimnieciskās dzīves procesus – kanāla padziļināšas darbus, rūpnīcas ”Sarkanais metalurgs” celtniecību.

Galerijas īpašumā jau bija vairāk kā 30 Staņislava Dinģela darbi, pārsvarā dabas skati, ziedi. Jauniegūtās gleznas saglabātas labā kvalitātē, taču lai varētu tās izrādīt publiski, tām nepieciešama rāmēšana.

Staņislavs Diņģelis dzimis 1899. gada 18. aprīlī Daugavpilī dzelzceļa strādnieku ģimenē. Tur arī pagāja viņa bērnības gadi. Ejot tēva pēdās, Staņislavs Dinģelis arodskolā apgūst dzelzceļnieka amatu.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, arodskolu evakuē uz Maskavu. 1916. gadā viņš pabeidz arodskolu un sāk strādāt par dzelzceļa atslēdznieku. Brīvajos brīžos bieži apmeklē mākslas izstādes un Tretjakova galeriju. Staņislavs Diņģelis jau agrā bērnībā aizrautīgi zīmēja, bet Maskavā viņš pieņēma lēmumu kļūt par mākslinieku.

Šīs ieceres pārtrauca lielinieku apvērsums un pilsoņu karš Krievijā, kura laikā S. Dinģelis dienēja Sarkanajā armijā. Pēc kara demobilizējās un atgriezās dzimtajā Daugavpilī.

1923. gadā Staņislavs Dinģelis kopā ar ģimeni pārcēlās uz Liepāju, kur nodzīvoja līdz mūža galam. Liepājā viņš strādāja par dzelzceļa atslēdznieku. Divdesmitajos gados, kad Liepājā aktīvi sāka veidoties mākslas dzīve S. Dinģelis atkal varēja pievērsties savam Maskavā izlolotajam sapnim un no darba brīvajā laikā uzsāka mākslas studijas.

No 1927. līdz 1930. gadam glezniecības pamatus apguva Liepājas Latviešu mākslas veicināšanas biedrības kursos, tālāk sešus gadus profesionāli pilnveidojās pie pazīstamā mākslinieka Konrāda Ubāna. Izstādēs piedalās jau kopš 1935. gada. S. Dinģelis iesaistās Liepājas mākslinieku grupā ”Kursenieku kopa” un piedalās kopas rīkotajās izstādēs. Viņa darbi izstādīti arī I un II Māklsas fonda izstādē.

Pēc otrā pasaules kara mākslinieks vēl aktīvāk iesaistās Liepājas mākslas dzīvē. Pametis dzelzceļa atslēdznieka amatu, 1950. gadā viņš sāk strādāt kombināta ”Māksla” portretu cehā.

Mākslinieku savienībā uzņemts 1959. gadā. Pirmā personāizstāde notiek Liepājā 1959. gadā, vēlāk 1974. un 1984. gadā, dzimtajā Daugavpilī 1970. gadā sarīko akvareļu izstādi.

Gleznojis ainavas, klusās dabas, figurālas kompozīcijas un portretus eļļas, akvareļu un temperas tehnikās. Ainavās ataino Latvijas dabu – mežus, upes, gleznojis arī Liepājas ieliņas, ostu, parku, jūras skatus dažādās noskaņās. Prasmi izteikties mākslas valodā S. Dinģelis attīstījis visu savu mūžu.

Mākslinieks iekļauts laikraksta ”Kurzemes Vārds” atlasē ”20. gadsimta izcilākie Liepājas mākslinieki”. 

Nodzīvojis garu un ražīgu mūžu – 89 gadus, miris 1988. gada 11. oktobrī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz