Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā “Romas dārzs” skatāma fotoizstāde “Diena pirms visuma. 44 optiskas parādības”

Liepājas galerijā “Romas dārzs” apskatāma Žerāra Ķeruža un viņa meitas Sofijas Bellas Ķeružes fotoizstāde “Diena pirms visuma. 44 optiskas parādības”.

Galerijā “Romas dārzs” skatāma fotoizstāde “Diena pirms visuma. 44 optiskas parādības”
Žerārs Ķeružis atzīst, ka savulaik izslimojis tā saucamo "digitālo slimību", bet filmu fotoaparāti viņu iedvesmojuši jau kopš bērnības, tāpēc, pirms daudziem gadiem bēniņos atrodot sava tēva fotoaparātu, atkal pie senās kaislības atgriezies. (Foto: Egons Zīverts)
30.05.2023 06:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Galerijas sienas rotā fotoattēli, kas pēdējo 15 gadu laikā uzņemti ar vēsturiskiem mehāniskajiem filmu fotoaparātiem, kuri ražoti līdz 20. gadsimta sešdesmitajiem gadiem, kad tika atklāta kosmiskā telpa.

Autors skaidro, ka tieši šī iemesla dēļ izstādei piemeklēts arī asociatīvi atbilstošs nosaukums.

Apmeklējot izstādi, atliek ļauties un iegrimt bildē redzamajā stāstā, daži no tiem liek mulst, citi vēl ilgi nelaiž vaļā.

“Varam tās dēvēt par sajūtu fotogrāfijām. Lai taptu šāds foto, ir nepieciešami trīs elementi: galvenais tēls, šī tēla dabiskā dzīves telpa un dokumentālists, kurš spēj 1/100 vai 1/10 daļas sekundē nofiksēt tādas sajūtas kā skumjas, bezcerība, flirts, atkarība… vai nofiksēt vēju, skaņu.

Pareizais skata leņķis, kontrasts un telpas dziļums, ko projicē gaismas stara laušanās caur optiskiem stikliem, ir dokumentālista roku veikums un veiklība. Visas skatāmās optiskās parādības ir reālā mirkļa fiksācijas pilsētvidē, laukos, pludmalē, tirgus laukumos, kapsētā. Arī visas attēlotās personas nav iebildušas manam tiešumam,” stāsta Ž. Ķeružis.

Līdzās Ž. Ķeruža fotoattēliem redzēsim arī viņa meitas un dzīves stila turpinātājas, S. B. Ķeružes, darbus, izstādei atspoguļojot fotomākslas pēctecību.

Fotoattēli uzņemti ar tādām iekārtām kā 1930. gados ražotie “Rolleiflex”, “Rolleicord”, pēckara “Nikon”, “Kowa”, “Start”, “Kiev” u.c.

Izstāde skatāma līdz 13. augustam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz