Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā “Romas dārzs” skatāma mākslinieces Ilzes Karlsones personālizstāde

No 16.novembra līdz 31.decembrim galerijā ”Romas dārzs”, Zivju ielā 3, skatāma mākslinieces Ilzes Karlsones personālizstāde ”Koku pēcnāves dzīve”. Šī ir otrā izstāde, kurā līdzās grafikas darbiem māksliniece pievērsusies telpiskiem objektiem un skulpturālām instalācijām.

Galerijā “Romas dārzs” skatāma mākslinieces Ilzes Karlsones personālizstāde
16.11.2021 15:35

liepajniekiem.lv

Galerijas vadītāja Astra Dzērve stāsta, ka izstādes centrālā tēma ir koks kā materiāls, faktūra, forma. Māksliniece veidojot objektus izmanto neapstrādātus koku zarus, pagales, uguns un ūdens nopulētus stumbrus. Savienoti, sasieti, un pacelti uz podestiem tie ir kā pierādījums skaistai un izteiksmīgai vienkāršībai. Māksliniece aicina ieskatīties koku faktūrās, struktūrā, mizas raupjumā, šķiedras asumā, materiāla krāsu niansēs.

Ilzes Karlsones radītās grafikas lapas kalpo kā fons un ataino vēja noliektus, nolauztus kokus, ar saknēm izgāztus stumbrus, baļķu kaudzes.

Tomēr māksliniece saka: ”Stāsts nav tikai par skaistumu, tas ir par dziļi slēptām sāpēm, ko cilvēki nodara dzīvajai dabai. Ko jūt mežs un visa dzīvā radība, kas tur mīt, kādas sāpes jūt dzīvais koks, kad to zāģē. Un tie vientuļie, it kā saudzētie koki meža izcirtumā, tie pakļauti vējiem un vētrām, tos lauž un izgāž ar visām saknēm”.

Izstādes sākotnējais impulss nāk no mākslinieku Kristo un Žannas Klodas (Christo & Jeanne-Claude) daiļrades. Kad 2020. gada pavasarī mūžībā devās Kristo, pieminot mākslinieku, Ilze Karlsone vēlējās izveidot kaut ko viņa mākslas iespaidotu. Doma par ietīšanu, sasiešanu, savietošanu nav likusi mierā un rezultējusies jaunā personālizstādē. Un lūk, galvenie tēli šajā izstādē ir nokaltuši zari, ugunskura nodeguļi, malkas pagales, arī piepes kā koku miršanas liecinieces.

Ilze Karlsone dzimusi Rīgā. Mācījusies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā, dzintara un metāla apstrādes nodaļā. Studijas turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā, kuru 1977.gadā absolvējusi kā grafiķe. 2003. gadā ieguvusi maģistra grādu mākslā un dizainā. Kopš 1997. gada pasniedz zīmēšanu un gleznošanu Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā.

Māksliniece ir Mākslinieku Savienības biedre. Kopš 1976. gada regulāri piedalās mākslinieku kopizstādēs ar grafikas un glezniecības darbiem. Personālizstādes notikušas Rīgā (2018, 2008, 1992.) un Liepājā (2019, 2015, 2019) gados. Pēdējos gados māksliniece pievērsusies skulpturāliem objektiem un instalācijām.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz