Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā “Romas dārzs”” un “Art Hotel Roma” iekšpagalmā vienlaikus atklās divas izstādes

Galerijā “Romas dārzs”” un “Art Hotel Roma” iekšpagalmā vienlaikus atklās divas izstādes
A. Poikānes mākslas darbi (Foto: D.Grozds)
30.06.2020 12:49

liepajniekiem.lv

2020. gada 7. jūlijā plkst. 16 galerijā Romas dārzs, Liepājā, Zivju ielā 3 atklās tēlnieces Andas Poikānes izstādi ”442 stundas” un gleznotājam Edmundam Lūcim veltīto izstādi ”Venēcija”. Šī būs divu mākslinieku satikšanās, eksponējot dažādu mākslas žanru un mediju darbus, kas aptvers galerijas ”Romas dārzs” izstāžu zāles un viesnīcas ”Art Hotel Roma” iekšpagalmu, portālu informēja galerijas ”Romas dārzs” vadītāja Astra Dzērve.

”Lai kājām no Liepājas nokļūtu Romā, ceļā būtu jāpavada 442 stundas. Ja dienā ietu piecas stundas, tad Roma būtu sasniegta apmēram trīs mēnešu laikā. Ja par Romu domātu tieši tikpat daudz stundas, kas tā būtu par izdomātu vietu? Vietu nosaukumi, pārnesti uz citu ģeogrāfiju, veido jaunu iztēles telpu. Šajā gadījumā – Romas dārzs”, tā par izstādes koncepciju un nosaukuma ideju stāsta māksliniece Anda Poikāne.

Galerijā abas izstādes veido vienotu veselumu no abu mākslinieku radošās darbības formām – terakotas skulptūrām, gleznām, videodarbiem un zīmējumiem, veidojot noteiktu kompozīciju saskaņā ar izvēlēto tēmu.

Iekšpagalmā pie galerijas ”Romas dārzs” eksponēta A. Poikānes izstādes daļa ”Virszemes dārzs”, kur teritorijā ap strūklaku būs iluziori dārza fragmenti un terakotas skulptūras. Savukārt galerijas izstāžu zālēs būs A. Poikānes ekspozīcija ”Paralēlie dārzi” ar videodarbu projekcijām, kuru līdzautors ir videomākslinieks Raitis Vulfs, terakotas skulptūrām, zīmējumiem un jaukta materiāla tēlniecisku objektu kompozīcijām.

Galerijas ”Romas dārzs” ekspozīcijas ideju A. Poikāne izvēlējusies veidot kā 442 stundu ceļojumu uz iedomātu Romu, kurā par ceļabiedru kļūst 2017. gadā mūžībā aizgājušais gleznotājs Edmunds Lūcis. Izstādes daļa ”Venēcija” ir retrospektīvs ieskats gleznotāja daiļradē un reizē abu mākslinieku radošās saskares punkts.

Māksliniekam Edmundam Lūcim veltītajā izstādē ”Venēcija” skatāmas gleznas no galerijas un citām privātām kolekcijām, saistītas ar Venēcijas tematiku. Kompozīcija tiks papildināta ar E. Lūča video filmu ”GOD”, kas rādīta 55. Venēcijas mākslas biennāles izstādē ”Personal Structures”.

A. Poikānes un E. Lūča pirmā kopizstāde ”Ieelpot silti” norisinājās Liepājā 2004. gadā, un vainagojās ar abu mākslinieku sadarbību līdz pat E. Lūča nāvei. Atceroties mākslinieka 60 gadu jubileju 2019. gadā, galerijā ”Romas dārzs” iekārtotā izstāde ”Venēcija” veltīta Edmunda Lūča piemiņai.

Edmunds Lūcis (1959-2017) dzimis Rīgā. Pēc studijām Latvijas Mākslas akadēmijā pievērsies glezniecībai. Vēlāk pievērsies fokusējies uz instalācijām, performancēm un video mākslu. Piedalījies vairākās izstādēs Parīzē, Minhenē, Lucernā un Maskavā. Viņa darbi izvēlēti Sanktpēterburgas grafikas triennālei, Venēcijas mākslas biennālei, Bilbao videomākslas festivālam un Pekinas ”Olimpiskās mākslas” biennālei.

Galerijas ”Romas dārzs” kolekcijā atrodamās gleznas labi raksturo mākslinieka daiļrades periodu, kurā Edmunds Lūcis, strādājot divdimensionālā medijā, izmantoja visplašāko krāsu paleti, lai raksturotu Venēcijas gaismu. Izstādē eksponētie darbi prezentē gan ”klasisku glezniecību”, gan parāda viņa pēdējo gadu fokusēšanos uz materiāliem, kas sastopami urbānajā vidē – plēvēm, plastikas materiāliem, sakausējumiem u.c. Savukārt izstādes centrālais darbs pievērš uzmanību divdimensionāla medija transformēšanai trīs dimensiju kvalitātē, kur izmantotā tehnika ir ne tikai attēlošanas darbarīks, bet arī analīzes un apstrādes līdzeklis.

Venēcija Edmundam Lūcim bija vieta, kur justies vislabāk, kā mājās. Tā bija patvērums, oāze un laimība. Venēcijā rasta iespēja mākslas izstādēm, darbam Tintoretto darbnīcā un sadarbībai ar Venēcijas Mākslas akadēmiju.

Andas Poikānes (1972) dzimtā puse ir Dunalka. Mācījusies Liepājas 1. ģimnāzijā un Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā. 2001.gadā absolvējusi Tēlniecības nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā. Piedalījusies dažādās grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārpus – Viļņā, Minhenē, Berlīnē, Venēcijā u.c. Spilgtākie notikumi ir personālizstādes ”Litānija” Cēsu Izstāžu namā un ”Paēna” galerijā ”Grata” Rīgā 2018. gadā, kā arī ik vasaras mākslas un mūzikas projekts ”Laukā” Dunalkā.

Andas Poikānes radošais rokraksts atpazīstams ar unikālām terakotas skulptūrām un meistarīgām sīkplastikas formām. Izstādēs piedalās ar lielformāta zīmējumiem, dažādu materiālu formas objektiem, videodarbiem. Kopā ar domubiedriem veido mākslas un skaņu projektus. Neierobežojot sevi noteikta žanra robežās, māksliniece rada vizuālus stāstus.

Izstādes ekspozīcijas autore ir māksliniece Margarita Budze, kuratore – Evelīna Vanaga.

Izstādi atbalsta Liepājas Kultūras pārvalde.

Tā būs skatāma līdz 26. septembrim. Ieeja galerijā ir bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz